Capital Economics: Οι κεντρικές τράπεζες επιμένουν στις αυξήσεις επιτοκίων-Πλήγμα στις αγορές

514

Με τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να προχωρούν σε αυξήσεις επιτοκίων παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η πρόσφατη ανθεκτικότητα των αγορών θα αποδειχθεί βραχύβια ακόμα κι αν οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίσουν να κινούνται χαμηλότερα, εκτιμά η Capital Economics.

Αυτήν την εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) συνέχισε τον κύκλο σύσφιξής της, με αύξηση 25 μονάδων βάσης στα επιτόκια, επαναλαμβάνοντας έναν τόνο παρόμοιο με τις πρόσφατες ανακοινώσεις άλλων κεντρικών τραπεζών όπως η Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας. Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν εάν η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα πάρει άλλη τροπή, τα επιτόκια πολιτικής θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται δεδομένου του πόσο πάνω από τον στόχο είναι ο πληθωρισμός στις περισσότερες οικονομίες – τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Φεβρουάριο ήταν ιδιαίτερα ισχυρά στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δύο πράγματα ξεχωρίζουν όσον αφορά την αντίδραση των επενδυτών σε αυτές τις πρόσφατες συνεδριάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, επισημαίνει η Capital Economics.

Πρώτον, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις περισσότερες οικονομίες έχουν γενικά μειωθεί, οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων μειώθηκαν πολύ περισσότερο από αυτές των μακροπρόθεσμων ομολόγων. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, για παράδειγμα, μειώθηκε κατά 23 μ.β., αλλά η απόδοση του 10ετούς κατά 10 μ.β. έπειτα από τη συνεδρίαση της Fed. Ομοίως, η απόδοση του 2ετούς βρετανικού ομολόγου μειώθηκε κατά 20 μ.β. και του 10ετούς κατά 10 μ.β. μετά τις ανακοινώσεις της BoE.

Με άλλα λόγια, οι καμπύλες αποδόσεων έχουν αρχίσει να γίνονται πιο απότομες (steep), από βαθιά ανεστραμμένα επίπεδα, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι το τέλος των κύκλων αύξησης των επιτοκίων πλησιάζει και ότι η πιθανότητα μειώσεων των επιτοκίων σύντομα έχει αυξηθεί. Αυτό είναι λογικό, όπως σημειώνει η Capital Economics, τόσο λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών για την οικονομική ανάπτυξη όσο και του γεγονότος ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες κρίνουν τώρα ότι έχουν φέρει τα επιτόκια πάνω από το μεσοπρόθεσμο “ουδέτερο επιτόκιο”.

Δεύτερον, οι αγορές μετοχών κινήθηκαν σχετικά καλά εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για τις προοπτικές ανάπτυξης, κάτι που αποτελεί έκπληξη. Ο S&P 500 στις ΗΠΑ και ο βρετανικός FTSE 100 παραμένουν σχεδόν αμετάβλητοι, σε σχέση με πριν τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών. Ένας λόγος για την ανθεκτικότητα των αγορών είναι η ώθηση που δίνουν στις μετοχές οι χαμηλότερες πραγματικές αποδόσεις (αν και αυτή η ρόδινη άποψη αγνοεί το ιστορικό της εκ νέου κλιμάκωσης της καμπύλης αποδόσεων των ΗΠΑ, η οποία συχνά συνοδεύτηκε από απότομες πτώσεις στις αγορές μετοχών).

Capital Economics: Οι κεντρικές τράπεζες επιμένουν στις αυξήσεις επιτοκίων - Έρχεται ισχυρό χτύπημα στις αγορές από τη νομισματική πολιτική

Κατά την άποψη της Capital Economics, η κίνηση των αποδόσεων των ομολόγων είναι λογική υπό το πρίσμα της (περαιτέρω) πιθανής αναταραχής στους τραπεζικούς κλάδους. Οι προβλέψεις της Capital Economics είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προσδοκίες των επενδυτών για τα επιτόκια των BoE και Fed για το υπόλοιπο του έτους. Αναμένει λοιπόν ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μειωθούν σταδιακά, καθώς οι μειώσεις επιτοκίων έρχονται στον ορίζοντα αργότερα φέτος.

Αντίθετα, η Capital Economics δεν πιστεύει ότι οι μετοχές έχουν προεξοφλήσει πλήρως την επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες αγορές που αντανακλά η απότομη πτώση των αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων ομολόγων.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών απλώς ενισχύουν την άποψή της ότι οι αγορές ομολόγων και οι αγορές μετοχών είναι απίθανο να βαδίσουν σε αντίθετους ρυθμούς για πολύ περισσότερο.

Η Capital Economics εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει και πιθανότατα κάτω από τις 3.600 μονάδες, το χαμηλό που άγγιξε τον περασμένο Οκτώβριο, τα επόμενα τρίμηνα εν μέσω της απογοητευτικής οικονομικής ανάπτυξης και ότι και άλλοι δείκτες μετοχών στις ανεπτυγμένες αγορές θα τεθούν υπό πίεση καθώς οι καθυστερημένες επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης και η συνεχιζόμενη αναταραχή στο περιφερειακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ συνεχίζουν να διαδραματίζονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας