Μπορέλ στους διπλωμάτες ΕΕ: Είστε αργοί, άσχετοι, ανόητοι και αλαζόνες

1013
Μπορέλ στους διπλωμάτες

Μαλλιοτραβιούνται και αλληλοκατηγορούνται στην ΕΕ της διάλυσης και της παρακμής

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρίθηκαν από το αφεντικό τους επειδή είναι αργοί, τεμπέληδες, άσχετοι, ανόητοι και αλαζόνες».

Ο κ. Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell), επικεφαλής διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), άσκησε δριμεία κριτική στο πλαίσιο ομιλίας του στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης που εδρεύουν στο εξωτερικό.

«Δεν είναι μια στιγμή που θα στείλουμε λουλούδια σε όλους σας λέγοντας ότι είστε όμορφοι, δουλεύετε πολύ καλά και είμαστε πολύ χαρούμενοι, είμαστε μια μεγάλη οικογένεια», είπε ο Borrell, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας. 

«Δεν θέλω να κατηγορώ και να ντροπιάζω, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να σας πω. Θέλω να είστε πιο δραστήριοι, 24 ώρες το 24ωρο», προσέθεσε, καθώς το κοινό του καθόταν σιωπηλό.

Σύμφωνα με όσους βρίσκονταν στην αίθουσα, οι πρέσβεις άρχισαν να ασθμαίνουν όταν ο Borrell, 75 ετών, τους κατηγόρησε ότι ήταν πιο αργοί και λιγότερο αξιόπιστοι από τις εφημερίδες.

«Χρειάζομαι να κάνετε τις αναφορές σας γρήγορα, σε πραγματικό χρόνο, για το τι συμβαίνει στις χώρες σας», είπε. «Θέλω να ενημερώνομαι από εσάς, όχι από τον Τύπο. Μερικές φορές, ήξερα περισσότερα για το τι συνέβαινε κάπου διαβάζοντας τις εφημερίδες παρά διαβάζοντας τις αναφορές σας. Οι αναφορές σας έρχονται μερικές φορές πολύ αργά».

Κατηγόρησε τη διπλωματική του υπηρεσία ότι τα έκανε όλα λάθος  όσον αφορά στο μεγαλύτερο σοκ και πρόκληση  της εξωτερικής πολιτικής στην ιστορία της ΕΕ, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Πρώτον, δεν πιστεύαμε ότι ερχόταν ο πόλεμος», είπε.  «Πρέπει να αναγνωρίσω ότι εδώ, στις Βρυξέλλες, οι Αμερικανοί μας έλεγαν: «Θα επιτεθούν, θα επιτεθούν» – και εμείς ήμασταν αρκετά απρόθυμοι να το πιστέψουμε».

Ο Borrell είπε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken), ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, τηλεφώνησε για να του πει ότι η εισβολή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, ενώ η ΕΕ εξακολουθούσε να βρίσκεται σε άρνηση.

Μεταξύ άλλων αναγνώρισε ότι  «δεν είχαμε προβλέψει πόσο αποτελεσματικά θα αντιστεκόταν η Ουκρανία. Ούτε είχαμε προβλέψει την ικανότητα του Putin να κλιμακώσει».

ΠΗΓΗ: The TimesBruno Waterfield 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας