BofA Merrill Lynch: Κίνδυνος ενός νέου σοκ λιτότητας στην Ελλάδα

1574
wall

Προσοχή στα πιθανά σοκ γύρω από την ελληνική οικονομία προειδοποιεί η BofA Merrill Lynch σε νέα έκθεσή της εν όψει της πολύ δύσκολης τρίτης αξιολόγησης που ξεκινά το φθινόπωρο και που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε απαιτήσεις για νέα μέτρα λιτότητας από τους δανειστές ενώ και οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο, με τον αναλυτή της τράπεζας κ. Αθανάσιο Βαμβακίδη να σημειώνει στο Capital.gr ότι τα stress tests δεν προκαλούν ανησυχία.
Όπως σημειώνει η έκθεση, η  ελληνική οικονομία συνεχίζει να ομαλοποιείται και έχει επιστρέψει σε θετική μέτρια ανάπτυξη. Αυτό είναι απίθανο να έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα δεδομένης της ισχυρής τουριστικής περιόδου. Ο κίνδυνος γύρω από την Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που από μόνο του είναι καλή είδηση. Επιτρέπει στην οικονομία να συνεχίσει την αφομοίωση των αρνητικών κλυδωνισμών των τελευταίων ετών: τους ελέγχους κεφαλαίου, τη λιτότητα, την έλλειψη εμπιστοσύνης κ.λπ.
Αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πολύ… οικείες, σημειώνει η BofA. Όπως σημείωσε και σε έκθεσή της τον περασμένο μήνα, τα φορολογικά έσοδα υποαπέδωσαν και αυτό χρήζει προσεκτικής παρακολούθησης, δεδομένης της ακόμα ανοιχτής συζήτησης σχετικά με το αν η υπεραπόδοση του προηγούμενου έτους ήταν διαρθρωτική ή οδηγήθηκε κυρίως από οne-off παράγοντες.
Τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν επίσης αυτή τη χαμηλή απόδοση. Το συνολικό πρωτογενές ισοζύγιο εξακολουθεί να κινείται σύμφωνα με τον στόχο, στα 3,57 δισ. ευρώ. Τα έσοδα, όμως, υποαπέδωσαν κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Αυτό προσθέτει στις προηγούμενες αμφιβολίες για την πολύ καλή δημοσιονομική επίδοση κατά το 2016, δημιουργώντας περισσότερες ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να απαιτηθούν περισσότερα μέτρα λιτότητας από τους δανειστές για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.
Όπως τονίζει η BofA, δεν θα είναι η πρώτη φορά που η ελληνική οικονομία ξεκίνησε να δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης, με ένα σοκ λιτότητας να την επιστρέφει στο… μηδέν.
Την ίδια στιγμή, σε λίγο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος και αναμένεται να είναι πολύ δύσκολες, όπως σημειώνει η BofA, κάτι που το έχει επισημάνει από το καλοκαίρι.
Όπως τόνισε μιλώντας στο Capital.gr ο κ. Αθανάσιος Βαμβακίδης, ο επικεφαλής για επενδύσεις συναλλάγματος στην Ευρώπη της Bank of America Merrill Lynch, Αθανάσιος Βαμβακίδης, η τρίτη αξιολόγηση θα είναι δύσκολη λόγω του ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις και δεν μπορεί κάποιος να περιμένει γρήγορη ολοκλήρωσή της τη στιγμή που δεν έχουν κλείσει κάποια μέτωπα που είναι ακόμη ανοικτά από την β’ αξιολόγηση η οποία ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο.
Η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει στην έκθεσή της πως οι  νέες απαιτήσεις λιτότητας και η συζήτηση γύρω από τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να περιπλέξουν περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις.  Πέρα από αυτό, η γ’ αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η οποία ήταν ήδη προβληματική στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και στην πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, γεγονός που αποτελεί σημαντική πρόκληση. Εάν οι συζητήσεις αυτές καθυστερήσουν και η αξιολόγηση συνεχιστεί το επόμενο έτος, τότε η ατζέντα ενδέχεται να επεκταθεί στις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους και της συζήτησης για το νέο καθεστώς μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018, όπως τονίζει η BofA επαναλαμβάνοντας την πρόσφατη εκτίμησή της. Στην περίπτωση αυτή, η τρίτη αξιολόγηση θα είναι η τελευταία για το τρέχον πρόγραμμα και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και αν ακολουθήσει ένα νέο πρόγραμμα.
Και σε αυτό, τονίζει, έχουν μεγάλη σημασία οι πρόσφατες εξελίξεις στη Γερμανία. Ο σχηματισμός κυβέρνησης στη χώρα θα χρειαστεί χρόνο. Υπάρχουν δύο επιλογές: ένα συνασπισμός “Τζαμάικα” μεταξύ του CDU / CSU, του φιλελεύθερου FDP και των Πράσινων ή μιας μειοψηφικής κυβέρνησης από το CDU / CSU. Η πρώτη επιλογή θα περιπλέξει σημαντικά τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και το τι θα ακολουθήσει μετά το τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεδομένης της στάσης του FDP για το ελληνικό πρόγραμμα.
Τέλος, ερωτηθείς από το Capital.gr για το θέμα των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Βαμβακίδης ο οποίος υπογράφει και την έκθεση της Bofa, σημειώνει ότι η πρόσφατη εξέλιξη με την συμφωνία ΔΝΤ-ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες “είναι θετική, διότι επιλύει την αβεβαιότητα που θα είχαμε διαφορετικά, εάν επρόκειτο να περάσουμε τους επόμενους μήνες διαφωνώντας σχετικά με την διενέργεια ή μη του AQR”. Ο κ. Βαμβακίδης επισημάνει πως δεν ανησυχεί για τα stress tests καθώς βασίζονται στα στοιχεία του 2017. Οι στόχοι του 2018 είναι πιο δύσκολοι, καθώς είναι πάρα πολύ φιλόδοξοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας