Bloomberg: Η Ρωσία σχεδιάζει νέα μείωση 40% ροή αερίου προς Ευρώπη

934
40% ροή αερίου προς Ευρώπη

Ο Ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έχει κυριολεκτικά «στραγγίξει» τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας τη χωρητικότητα του Nord Stream 1 στο 20% τον Ιούλιο και στη συνέχεια έκλεισε εντελώς τον αγωγό τον περασμένο μήνα.

Η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της μέσω αγωγού κατά περίπου 40% τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με έγγραφo που είδε το Bloomberg.
H Μόσχα θα μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε περίπου 125,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2023-2025, επιδεινώνοντας ενδεχομένως την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη με τη νέα μείωση να έρχεται ως ένα ακόμη «ενεργειακό χαστούκι» προς τη Δύση, με το επίπεδο της ροής φυσικού αερίου να είναι το χαμηλότερο από τα 142 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που υπολογίζονται για φέτος.

Στο επίκεντρο η Κίνα

Ενώ το προσχέδιο που εξέτασε το Bloomberg δεν κατανέμει τις ροές ανά εξαγωγικές αγορές, τα ιστορικά δεδομένα και οι τρέχουσες ροές φυσικού αερίου δείχνουν, ότι η Κίνα γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου λόγω μιας συμφωνίας για την προμήθεια περίπου 21 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων μέσω του αγωγού της Gazprom Power of Siberia, με τους ειδικούς να εκτιμούν, ότι η Τουρκία είναι πιθανό να γίνει ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας.

H Ρωσία έχει κλείσει τη στρόφιγγα

Ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έχει κυριολεκτικά «στραγγίξει» τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας τη χωρητικότητα του Nord Stream 1 στο 20% τον Ιούλιο και στη συνέχεια έκλεισε εντελώς τον αγωγό τον περασμένο μήνα.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγόρησαν τον Ρώσο πρόεδρο V.Putin, ότι «αποκόπτει» τις ενεργειακές ροές σε μια προσπάθεια να πυροδοτήσει την ενεργειακή κρίση της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) φυσικού αερίου TTF έχουν εκτιναχθεί 120% στα 186 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τις αρχές Ιουνίου, καθώς η Μόσχα μειώνει τις προμήθειες, ενώ το ευρώ έχει υποχωρήσει 8,5% έναντι του δολαρίου στο ίδιο χρονικό διάστημα για να πέσει κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας