Bloomberg: Σχέδιο δημιουργίας bad bank για τα ”κόκκινα δάνεια”

1010
bad bank

Οι τράπεζες θα «ξεφορτώνουν» κάποια από τα επισφαλή δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs) για να τα βγάλουν από τους ισολογισμούς τους – Τα SPVs στη συνέχεια θα εκδίδουν ομόλογα, ορισμένα από τα οποία θα είναι εγγυημένα από το κράτος, και θα τα πουλάνε στους επενδυτές

Η Ελλάδα εξετάζει ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες της να επιταχύνουν τη μείωση των ”κόκκινων δανείων” που βαρύνουν τον ισολογισμό τους, πιθανόν συμπεριλαμβάνοντας κρατικές εγγυήσεις.

Αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι υπό επεξεργασία, η χώρα θα δημιουργήσει ένα σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο οι τράπεζες θα “ξεφορτώνουν” κάποια από τα επισφαλή δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), βγάζοντάς τα από τους ισολογισμούς τους. Με τη σειρά τους τα SPVs, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα εκδίδουν ομόλογα, ορισμένα από τα οποία θα είναι εγγυημένα από το κράτος, και θα τα πουλάνε στους επενδυτές.

Το σχέδιο αυτό έρχεται μετά από το sell off που οδήγησε τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών φέτος 40% χαμηλότερα, εν τω μέσω αμφιβολιών για το κατά πόσο τα τραπεζικά ιδρύματα μπορούν να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους αρκετά γρήγορα.

Οι τράπεζες, οι οποίες “πέρασαν” τα stress tests της ΕΚΤ νωρίτερα φέτος, βρίσκονται υπό διογκούμενες πιέσεις από τις εποπτικές αρχές προκειμένου να μειώσουν τη συμμετοχή τους σε επισφαλή δάνεια, με ταχύτατο ρυθμό.

Το σχέδιο έχει ομοιότητες με κινήσεις που είχε κάνει η Ιταλία για τη σταθεροποίηση του δικού της τραπεζικού τομέα. Μία πηγή ανέφερε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των κόκκινων δανείων ως και 15 δισ ευρώ από ένα συνολικό βάρος 88,6 δισ ευρώ που είχαν ανακοινώσει και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ως το τέλος Ιουνίου.

«Η πρόταση για κρατικές εγγυήσεις που προτείνονται στην Ελλάδα δείχνουν αρκετά όμοιες με αυτές που πετυχημένα εφαρμόστηκαν στην Ιταλία», σχολιάζει ο Massimo Famularo, μέλος του ΔΣ της Frontis NPL, μία εταιρεία που εξειδικεύεται στη διαχείριση μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. «Αν και το μέτρο μπορεί να αποδειχθεί μία μεγάλη βοήθεια για τις τράπεζες ώστε να ξεφορτωθούν απ’ τον ισολογισμό τους μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, θα πρέπει να υπάρξει σε δεύτερο στάδιο η πώληση αυτών των δανείων σε ιδιώτες επενδυτές, που προς το παρόν δείχνει μία μεγάλη πρόκληση», προσθέτει.

Τα ομόλογα θα μπορούσαν να είναι διαπραγματεύσιμα, βοηθώντας στην εμβάθυνση της αγοράς μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο Bloomberg. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης πως το ΤΧΣ, που κατέχει μερίδια στο σύνολο των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, είναι ήδη σε συζητήσεις τόσο με την Κομισιόν όσο και με τον SSM προκειμένου για την πιθανότητα παροχής μίας νέας κρατικής βοήθειας

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύθηκε ως και 13% το πρωί. Της Alpha Bank 7,3%, της Eurobank 9% ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 10%.

Το σχέδιο είχε απορριφθεί παλαιότερα

Αν και η δημιουργία της αποκαλούμενης bad bank είχε εξεταστεί και απορριφθεί απ’ τους Ευρωπαιους πιστωτές της Ελλάδας στο παρελθόν, τέτοιες ρυθμίσεις ενεργοποιήθηκαν στην Ιταλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Η νέα προσπάθεια ενεργοποίησης του μέτρου προβλέπει τη χρήση κεφαλαίων από το μεταμνημονιακό κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει η Ελλάδα αλλά και από ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί νέας κρατικής βοήθειας, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε την Τετάρτη γνωστοποίησε πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το ΤΧΣ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και πως προωθεί «συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών που συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας