BlackRock: Εντείνεται ο κίνδυνος διεθνούς κραχ-Σε αδιέξοδο οι κεντρικές τράπεζες

884
BlackRock: Εντείνεται ο κίνδυνος

Συναγερμό ήχησε η αγορά ομολόγων καθώς ο πληθωρισμός χτυπά κόκκινο, ενώ παράλληλα οι κεντρικές τράπεζες αδυνατούν να θέσουν υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις.
Τα καμπανάκια χτύπησαν για την υπερχρεωμένη Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κεντρική τράπεζα, αντί να αφαιρέσει χρήμα, αποφάσισε να προβεί σε νέες αγορές («ποσοτική χαλάρωση» ή «τύπωμα χρήματος») για να συγκρατήσει τα gilts και τη στερλίνα…
Ως εκ τούτου, τα παλαιά επενδυτικά καταφύγια κρίνονται πλέον επισφαλή, με τους εκδικητές των ομολόγων να έχουν ξυπνήσει από τον λήθαργο των προηγούμενων ετών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η BlackRock, σε αυτό το μακροοικονομικό περιβάλλον, το αξίωμα περί ασφαλούς καταφυγής στα ομόλογα δεν βρίσκει πλέον εφαρμογή: «Είναι ξεπερασμένο».
Γιατί; Πρώτον, οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να δαμάσουν τον πληθωρισμό, προκαλώντας ύφεση.
Δεύτερον, τα επιτόκια δεν θα μειωθούν παρότι έρχεται ύφεση.
Τρίτον, οι επενδυτές θα απαιτήσουν μεγαλύτερη αποζημίωση για τον κίνδυνο διακράτησης κρατικών ομολόγων εν μέσω υψηλού φορτίου χρέους.
Ως εκ τούτου, ο επενδυτικός κολοσσός δίνει σύσταση underweight για τα κρατικά ομόλογα…

Τέλος εποχής…

Εάν διανύαμε την περίοδο της λεγόμενης «Μεγάλης Μετριοπάθειας», μιας περιόδου ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες, με το που έβλεπαν σημάδια συρρίκνωσης, θα χαλάρωναν τη νομισματική πολιτική.
Όμως, αυτή η εποχή, λέει η BlackRock, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Οι κεντρικές τράπεζες είναι αποφασισμένες να πνίξουν την ανάπτυξη χάριν της τιθάσευσης του πληθωρισμού.
Κάπως έτσι, σε αυτή την ύφεση, που προκαλείται από τις διαταραχές που εντοπίζονται στην καμπύλη προσφοράς, ο πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια μπορεί να σπάσουν την εύθραυστη ισορροπία βάσει της οποίας οι επενδυτές αναλάμβαναν αυξανόμενα φορτία χρέους με αντίτιμο υψηλότερο προθεσμιακό επασφάλιστρο ή αποζημίωση.
Το παρ’ ολίγον κραχ στους τίτλους χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου προσέφερε μια πρώτη γεύση για το τι μπορεί να ακολουθήσει.
Ως φαίνεται, οι εκδικητές των ομολόγων ξύπνησαν, με τις αγορές αμφισβητούν την αξιοπιστία της μακροοικονομικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.
Ειδικά, στη Μεγάλη Βρετανία, το spread της απόδοσης μεταξύ των 10ετών και 2ετών ομολόγων έχει αυξηθεί, ενώ οι κινήσεις της καμπύλης απόδοσης των γερμανικών ομολόγων και των ομολόγων δείχνουν μια σιωπηλή απόκριση που δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί.
Καταγραφή_395.JPG
Αποδόσεις…

Σύμφωνα με την BlackRock, οι αποδόσεις στις μακροπρόθεσμες λήξεις αναμένεται να πάρουν την ανιούσα στις ανεπτυγμένες αγορές.
Γιατί; Πολιτική, πληθωρισμός και χρέος.
Οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα έντονο trade-off μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού.
Ωστόσο, οι προβλέψεις τους, καθώς και η ενημέρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την περασμένη εβδομάδα, δεν αναγνωρίζουν ότι το κόστος της μείωσης του πληθωρισμού στους στόχους προκαλεί ύφεση.
Αναμένεται λοιπόν οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν τελικά τις αυξήσεις επιτοκίων.
οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν τελικά τις αυξήσεις επιτοκίων.
Αλλά δεν θα έχουν κάνει αρκετά για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τη χαλάρωση της πολιτικής.
Όλα τα παραπάνω υπογραμμίζουν το γιατί τα ομόλογα δεν είναι πια επενδυτικά καταφύγια…
Η ενεργειακή κρίση έχει ήδη θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο χείλος της ύφεσης και έπονται και άλλες χώρες.
Σημειώνεται πως η Ιταλία μοιράζεται ορισμένα από τα τρωτά σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου – επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών λόγω του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και μεγάλο βάρος χρέους.
Τέλος, σύμφωνα με την BlackRock, οι ισχυροί εταιρικοί ισολογισμοί θα πρέπει να περιορίζουν τους κινδύνους αθέτησης υποχρεώσεων ακόμη και σε περίοδο ύφεσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας