Big Brother: Έντονες αντιδράσεις για το σχόλιο παίκτη του περί βιασμού!

957
big

Ενώ η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από την οικονομική ύφεση και την υγειονομική κρίση.

Eνώ ο ελληνικός λαός ετοιμάζεται να στείλει τα παιδιά του στα ανοχύρωτα από τον κορονοϊό σχολεία (η κυβέρνηση δεν προβαίνει στα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης μαθητών εκπαιδευτικών, όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών ανά αίθουσα, με κενά κάλυψης θέσεων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση κ.λ.π).

Eνώ η χώρα μας απειλείται από την σουνιτική Τουρκία του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν με τον τουρκικό στόλο και το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο να διεξάγει έρευνες ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟ εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας…

Η ελληνική τηλεόραση, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει το τηλεοπτικό κοινό από τα πραγματικά προβλήματα που βιώνει, προβάλλοντας εκμαυλιστικά πρότυπα “τηλεοπτικών ηρώων” και σειρών.

Όμως, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε πρόσφατο επεισόδιο του σήριαλ Big Brother, ήταν η δήλωση του Αντώνη Αλεξανδρίδη, όπου σε διάλογο με συμπαίκτες του ανέφερε τη λέξη βιασμός, προκαλώντας την οργή χρηστών των μέσων κοινωνική δικτύωσης και άλλων κοινωνικών φορέων-οργανώσεων και σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, ο παίκτης του ριάλιτι δήλωσε: «…με τις γκόμενες πάω με μία κάθε μέρα για να αδειάζει το πακέτο αλλιώς έχει βιασμό».

Να τονίσουμε ότι το αδίκημα του βιασμού, δηλαδή ή ερωτική συνεύρεση, με την άσκηση βίας, χωρίς τη συναίνεση ενός εκ των δύο σε αυτήν την πράξη, συνιστά εγκληματική πράξη και τιμωρείται από τον νόμο (ειδικότερα στην χώρα μας σύμφωνα με το άρθρο 336 του Ελλ. Ποιν.Κώδικα).

Πέρα από την αποπομπή του συγκεκριμένου παίκτη, όπως ζητούν τηλεθεατές, είναι προφανές ότι η “προβολή”  τέτοιων μηνυμάτων με περιεχόμενο ακραία σεξιστικό που προτρέπει στη διάπραξη εγκληματικής πράξης,  είναι άκρως επικίνδυνη για το κοινωνικό σύνολο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή, ενώ σε δηλώσεις προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση του ΕΣΡ.

Ακολουθεί η δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης:

«Στο Συμβούλιο έχει περιέλθει πλήθος καταγγελιών (πλέον των διακοσίων) για διάπραξη (διοικητικού) αδικήματος κατά την διάρκεια εκπομπής τηλεοπτικού σταθμού μέσω του διαδικτυακού του ιστοτόπου. Κάποιοι από τους καταγγέλλοντες διαμαρτύρονται και διερωτώνται «γιατί σιωπά το ΕΣΡ», η δε απάντηση σ’ αυτό είναι απλή: Διότι το ΕΣΡ έχει νομική υποχρέωση να σιωπά! Και τούτο επειδή, ως κρατική αρχή που κρίνει (και αποφασίζει) επί καταγγελιών (υποχρεούται να) ομιλεί – μετά από τήρηση νόμιμων διαδικασιών – μόνο με τις αποφάσεις του και όχι προκαταβολικώς, εμφανιζόμενο στην συνέχεια (και) ως αντικειμενικός κριτής θεμάτων για τα οποία ήδη έχει εκφρασθεί. Για το συγκεκριμένο πάντως ζήτημα σχηματίσθηκε ήδη φάκελος και ορίσθηκε εισηγητής».

Βέβαια ο “επίμαχος διάλογος” προβλήθηκε όχι μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ αλλά στο Live Streaming.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας παρεμβαίνει μόνο σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, δεν ασκεί έλεγχο στον Τύπο ή στο Ίντερνετ. Ίσως και για αυτό, μέχρι τώρα, ο ΣΚΑΙ απέφυγε χρηματικό πρόστιμο και ίσως και τη διακοπή του σήριαλ. Μόνο οι δικαστικές αρχές, εφόσον το κρίνουν απαραίτητο, μπορούν να παρέμβουν.

Πάντως, ήδη αποσύρονται χορηγίες προς το σήριαλ, ενώ πιο πριν, η διαδικτυακή μετάδοση του παιχνιδιού είχε διακοπεί.

Η ανακοίνωση του τηλεοπτικού σταθμού  σχετικά με τη διαδικτυακή μετάδοση του συγκεκριμένου επεισοδίου του Big Brother

“Ο Όμιλος ΣΚΑΙ με την επιτυχημένη πορεία του τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει αποδείξει ότι δεν υιοθετεί, δεν ασπάζεται και δεν δέχεται λογικές, στάσεις ή συμπεριφορές που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ατομικά δικαιώματα και την ισότητα των φύλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρινίζεται ότι όσα έλαβαν χώρα στη διαδικτυακή ζωντανή μετάδοση (live streaming) του Big Brother, και όχι την ώρα της τηλεοπτικής μετάδοσης καθημερινού επεισοδίου, αφορούν σε σχόλιο ενός παίκτη, ο οποίος άμεσα απομακρύνθηκε από την παραγωγή, καθώς με τα λεγόμενά του, όχι μόνο παραβίασε κατάφωρα τους όρους και τους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά προκάλεσε την αποστροφή και την καταδίκη σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν ανεχόμαστε, καθώς αντιτίθεται σε όλα όσα πρεσβεύει ο Όμιλος μας.

Η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου σχολίου στο πλαίσιο της διαδικτυακής μετάδοσης οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος εργαζομένου, ένα σφάλμα δίχως πρόθεση, το οποίο, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί, δεν μπόρεσε να αποφευχθεί.

Ως εκ τούτου, λάβαμε την απόφαση να προβούμε στην προσωρινή διακοπή της διαδικτυακής μετάδοσης του παιχνιδιού, ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τους κανόνες και τις διαδικασίες ασφάλειας, που τη διέπουν.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι κανόνες της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, την τήρηση των οποίων εποπτεύει και ελέγχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και οι οποίοι αφορούν στην τηλεοπτική μετάδοση των επεισοδίων του παιχνιδιού, γίνονται απόλυτα σεβαστοί και θα συνεχίσουν να τηρούνται με αυστηρότητα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ…”.

Η ανακοίνωση καταλήγει :” Στον Όμιλό μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η θέση της γυναίκας σε μία σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία είναι μακριά και πέρα από σεξιστικά στερεότυπα, προκαταλήψεις και πατριαρχικές αντιλήψεις. Το αποδεικνύουμε άλλωστε έμπρακτα, απασχολώντας πλήθος γυναικών σε θέσεις κλειδιά“.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας