Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία-Ουκρανικοί πυραύλοι κρουζ κατά Lugansk

3425

Με πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων κατά πολλών ουκρανικών στόχων σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας και των Ουκρανών κατά των ρωσικών θέσεων στο Lugansk, κύλησε η νύχτα της 12/5 προς 13/5.
Συγκεκριμένα, αργά τη νύχτα στις 12/5 σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας ανακοινώθηκε αεροπορικός συναγερμός, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών περιοχών – Zhytomyr, Khmelnytsky, Chernivtsi, Ternopil και Rivne.
Αργότερα, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε διάφορες περιοχές.

Πυραυλικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία, ζημιές σε υποδομές του Nikolaev και του Khmelnitsky

Συγκεκριμένα, υπέστη ζημιές βιομηχανική επιχείρηση στο Nikolaev και διοικητικά κτίρια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Khmelnitsky.
«Μια κρίσιμης σημασίας εγκατάσταση υποδομής καίγεται στην περιοχή Khmelnitsky», δήλωσε ο δήμαρχος του περιφερειακού κέντρου Oleksandr Simchyshyn στο κανάλι του στο Telegram.
«Η φωτιά συνεχίζεται», έγραψε.
Ποια ακριβώς είναι αυτή η υποδομή, δεν διευκρινίζεται, λέγεται μόνο ότι βρίσκεται «εκτός οικισμών».
Η ουκρανική έκδοση του «Strana» δημοσιεύει βίντεο από μια ισχυρή πυρκαγιά.
Επίσης σημειώθηκαν εκρήξεις στις περιοχές Zapoprozhye, Depropetrovsk και κοντά στις πόλεις Slavyansk και Kramatorsk, όπου βρίσκονται τα αποθέματα των ουκρανικών δυνάμεων και οι αποθήκες με όπλα για τον εφοδιασμό του μετώπου.
Επίσης σημειώθηκε έκρηξη με εκτεταμένους καπνούς στο Κίεβο.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να το εξηγήσουν ως «έκρηξη ασθενοφόρου», καθησυχάζοντας τους κατοίκους της πόλης ότι δεν είχε δηλωθεί συναγερμός αεροπορικής επιδρομής.
Η Ρωσία έχει ξεκινήσει τις πυραυλικές επιθέσεις ενάντια σε εγκαταστάσεις ενέργειας, αμυντικές βιομηχανίας, εγκαταστάσεις της στρατιωτικής διοίκησης και των επικοινωνιών σε όλη την Ουκρανία .από τις 10 Οκτωβρίου, ως απάντηση στην επίθεση των ουκρανών που ανατίναξαν τη γέφυρα της Κριμαίας.
Έκτοτε, ειδοποιήσεις αεροπορικών επιδρομών ανακοινώνονται καθημερινά στις ουκρανικές περιοχές, μερικές φορές όπως έγινε και στις 12/5, σε ολόκληρη τη χώρα.

Ουκρανική επίθεση με πυραύλους κρουζ κατά του Lugansk

Με πυραυλικές επιθέσεις κατά των ρωσικών θέσεων στην ανατολική Ουκρανία απάντησαν όμως και οι ουκρανικές στρατωτικές δυνάμεις.
Οι πυραυλικές επιθέσεις των Ουκρανών είχαν ως στόχο το Lugansk.
Ο Rodion Miroshnik, πρώην επικεφαλής του γραφείου αντιπροσωπείας LPR στη Ρωσία, είπε ότι το χτύπημα στο Lugansk σημειώθηκε στην περιοχή της επιχείρησης Polipak.
«Άφιξη στο Lugansk στην περιοχή της επιχείρησης Polypak που βρίσκεται στο έδαφος του πρώην εργοστασίου. Οι κάτοικοι βλέπουν πυκνό καπνό», έγραψε ο Miroshnik στο κανάλι του στο Telegram.
Από την πυραυλική επίθεση των Ουκρανών τραυματίστηκαν έξι παιδιά και ένας βουλευτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Viktor Vodolatski», ανέφερε το κανάλι JCCC Telegram.
Η πυραυλική επίθεση των Ουκρανών προβλημάτισε τη ρωσική πλευρά διότι το Lugansk, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, απέχει 30 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα και σχεδόν 100 χιλιόμετρα από το μέτωπο των μαχών.

Με βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς η επίθεση

Ως εκ τούτου, βρίσκεται εκτός εμβέλειας των περισσότερων πυραυλικών συστημάτων που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα ο ουκρανικός στρατός, όπως για παράδειγμα οι αμερικανικοί HIMARS.
Η Βρετανία ανακοίνωσε την Πέμπτη (11/5) ότι παρέδωσε στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ Storm Shadow, με βεληνεκές περίπου 300 χιλιομέτρων, που επιτρέπουν στον ουκρανικό στρατό να πλήξει θέσεις των ρωσικών δυνάμεων από μεγάλη απόσταση.
Ως εκ τούτου, η ρωσική πλευρά θεωρεί ότι η επίθεση κατά του Lugansk, έγινε με πυραύλους κρουζ, απο το ελεγχόμενο από τους ουκρανούς συγκρότημα Grom.

Σε εξέλιξη αλλά χωρίς μαζικότητα η αντεπίθεση των Ουκρανών

Να προσθέσουμε ότι τις τελευταίες 48 ώρες έχει ξεκινήσει η προαναγγελθείσα εδώ και εβδομάδες αντεπίθεση των Ουκρανών, χωρίς όμως να έχει προσλάβει τη μαζικότητα μιας γενικευμένης επίθεσης, τουλάχιστον προς το παρόν.
Οι μεγαλύτερες μάχες διεξάγονται στο Bakhmut, ενώ παράλληλα οι Ουκρανοί μεταφέρουν στρατό σε Krasny Liman και Kupyansk.
Αντεπιθέσεις των Ουκρανών βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη σε Kremennaya και Chervonaya Dibrova στην περιοχή Krasny Liman…
Εν μέσω αυτών των αντεπιθέσεων, η ουκρανική προπαγάνδα οργιάζει αλλά καμία από τις αμυντικές γραμμές των ρώσων δεν διασπάστηκε…
«Στην τακτική κατεύθυνση Soledar, ο ουκρανικός στρατός πραγματοποίησε επιθετικές επιχειρήσεις σε όλη τη γραμμή επαφής των μερών που έχει μήκος πάνω από 95 χιλιόμετρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Οι μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εξαπέλυσαν 26 επιθέσεις, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 στρατιωτικοί, έως και 40 τανκς, καθώς και άλλος στρατιωτικός και ειδικός εξοπλισμός.
Όλες οι επιθέσεις από μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αποκρούστηκαν», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «καμία σημαντική προέλαση δεν σημειώθηκε».
Στην κατεύθυνση Soledar σκοτώθηκαν ή και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 540 Ουκρανοί στρατιώτες, ενώ καταστράφηκαν 8 άρματα μάχης και περισσότερες από 20 μονάδες άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων.
Επίσης, σε νυχτερινή επιχείρηση ο ρωσικός στρατός τις πρώτες πρωινές ώρες κατέστρεψε δυνάμεις πέρα από την πρώτη γραμμή των ουκρανικών δυνάμεων: τις δυνάμεις στήριξης στο κέντρο και ανεφοδιασμού στα μετόπισθεν.
Αυτή τη στιγμή, οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποιούν μαζικά πλήγματα κατά των συγκεντρώσεων στρατευμάτων των δυνάμεων της Ουκρανίας και διαλύουν όπλα τύπου Leopard.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι διασπάστηκαν αμυντικές γραμμές από τους Ουκρανούς

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε πληροφορίες ότι οι άμυνες του παραβιάστηκαν σε ορισμένα σημεία της γραμμής εμπλοκής.
«Οι δηλώσεις που κυκλοφορούν σε ορισμένα κανάλια του Telegram και ισχυρίζονται παραβιάσεις της άμυνας σε διάφορα τμήματα της γραμμής εμπλοκής δεν είναι αληθινές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι γενικά υπό έλεγχο.
Οι μονάδες εφόδου συνέχισαν την απελευθέρωση των δυτικών τμημάτων του Bakhmut με υποστήριξη από αεροσκάφη και πυροβολικό.
Οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Donetsk απέκρουσαν 8 ουκρανικές επιθέσεις και ανέκοψαν τρεις εχθρικές αποστολές αναγνώρισης.
Μονάδες της ομάδας μάχης Νότος καταβάλλουν έντονες προσπάθειες για να καταλάβουν τις πόλεις Avdiivka και να πάρουν τον έλεγχο της Maryinka.
Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι διεξάγεται μάχη για την απόκρουση μιας ουκρανικής επίθεσης προς τη Maloilyinovka στο Luhansk.
«Στρατός και επιθετικά αεροσκάφη, καθώς και πυροβολικό, έχουν αναπτυχθεί.
Ο εχθρός υφίσταται σημαντικές απώλειες σε στρατιώτες και εξοπλισμό»
Ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι δεν υπήρχαν ενεργές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή Kupyansk, αλλά τρεις ομάδες σαμποτάζ του εχθρού είχαν ανακοπεί κατά τη διάρκεια της ημέρας εκεί.
Δύο εχθρικές επιθέσεις αποκρούστηκαν στην περιοχή Krasny Liman, ενώ δεν υπάρχουν ενεργές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις περιοχές Zaporozhye και Kherson.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας