Ρωσικές αναφορές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών και τραυματιών από τα χθεσινά ρωσικά πλήγματα κατά του Συντάγματος Αζόφ στο Σελίντοβο λίγα χιλιόμετρα στα δυτικά της Αβντίιβκα, στους 1.500!
Η ουκρανική αυτή δύναμη είχε ως αποστολή να ακολουθήσει την ίδια διαδρομή που είχαν ακολουθήσει εβδομάδες πριν οι Ρώσοι από τα νοτιοδυτικά της πόλης και να εισχωρήσουν στην πόλη.
Η 110η ουκρανική Ταξιαρχία που μάχονταν στο κέντρο της πόλης, αποσύρθηκε για αναπλήρωση απωλειών καθώς είχε χάσει πάνω από το μισό της δύναμής της.
Η τακτική κατάσταση για τους Ουκρανούς στην Αβντίιβκα έγινε πάρα πολύ δυσάρεστη αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν απόψε να καταλάβουν το κέντρο της πόλης και να «κόψουν» στα δύο τις ουκρανικές δυνάμεις και να τις περικυκλώσουν.
Δεν υπάρχει πλέον καμία οδός ανεφοδιασμού για τους Ουκρανούς και το μόνο «άνοιγμα» που υπάρχει είναι από την ύπαιθρο.
Όμως η ύπαιθρος ελέγχεται από τα ρωσικά πυρά και δεν υπάρχει κανένα σημείο κάλυψης.
Οι ενισχύσεις των Ουκρανών που κατέφθασαν στην Αβντίιβκα τις τελευταίες ώρες θα πρέπει να περάσουν από την ύπαιθρο διασπασμένες σε πολύ μικρές ομάδες με την ελπίδα ότι θα αυξήσουν τον βαθμό επιβιωσιμότητάς τους.
Σε ότι αφορά τις ενισχύσεις των Ουκρανών, από την στιγμή που οι Ρώσοι έχουν καταλάβει στέρεες οχυρές θέσεις, έξω και μέσα στην πόλη, επιθυμούν την είσοδο κι άλλων ουκρανικών δυνάμεων για να τις καταστρέψουν.
Η μέθοδος της «κρεατομηχανής» είναι μία τακτική που οι Ρώσοι (τότε Σοβιετικοί) εκτελούν με ακρίβεια από τα χρόνια του Β’ ΠΠ.
Πρώτα βρίσκουν ένα στρατηγικό σημείο του μετώπου, στο οποίο ο αντίπαλος είναι διαθέσιμος να εμπλακεί με μεγάλες δυνάμεις.
Το περικυκλώνουν κατά τρία τέταρτα και αφήνουν σκοπίμως μία δίοδο για να συνεχίσει ο αντίπαλος να στέλνει νέες δυνάμεις οι οποίες όμως θα εξοντώνονται από τις καλά οχυρωμένες και παραταγμένες ρωσικές δυνάμεις.
Με τις «κρεατομηχανές» οι Ρώσοι κατάφεραν στον Β’ ΠΠ να αναλωθούν όλες οι εφεδρείες των Γερμανών και όταν αυτές εξαντλήθηκαν απλά έκαναν επίθεση και διέρρηξαν το Ανατολικό Μέτωπο, φτάνοντας μέχρι το Βερολίνο.
Η κατάσταση της Ουκρανίας δείχνει αρκετά ίδια με αυτή των Γερμανών στον Β’ ΠΠ, κάτι που δείχνει πως μπορεί ο πόλεμος να αλλάζει στις λεπτομέρειες λόγω νέων οπλικών συστημάτων, αλλά οι τακτικές και οι αντικειμενικοί σκοποί δεν αλλάζουν.