AUKUS: Πυρά ΕΕ κατά ΗΠΑ-«Σαφής η έλλειψη διαφάνειας και εμπιστοσύνης»

657
AUKUS: Πυρά ΕΕ κατά ΗΠΑ-

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά διευκρινίσεις από την Ουάσινγκτον – Αιχμηρή δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αναφορά στον Τραμπ – «Υπό τον Τραμπ ήταν τουλάχιστον σαφές, από τον τόνο, την ουσία, τη διατύπωση, ότι η ΕΕ δεν ήταν εταίρος, δεν ήταν αναντικατάστατος σύμμαχος»

Σαφή θέση πήρε η ΕΕ στη μάχη που έχει ανοίξει ανάμεσα σε Παρίσι και Ουάσινγκτον, με τη συμμαχία AUKUS να εξακολουθεί να προκαλεί τις δηλώσεις οργής της γαλλικής ηγεσίας, η οποία προχώρησε σε αντίποινα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατήγγειλε την «έλλειψη εμπιστοσύνης» και την «αδιαφάνεια» εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, στην κρίση των υποβρυχίων που τις έχει φέρει σε αντιπαράθεση με τη Γαλλία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά «διευκρινίσεις» από την Ουάσινγκτον ώστε «να προσπαθήσει να καταλάβει καλύτερα ποιες είναι οι προθέσεις των ΗΠΑ» πίσω από την ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας τους με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, «επειδή είναι ακατανόητο», είπε ο Μισέλ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Οι στοιχειώδεις αρχές μεταξύ συμμάχων είναι η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη, αυτά πάνε μαζί. Και εδώ, τι βλέπουμε; Μια σαφή έλλειψη διαφάνειας, εμπιστοσύνης», τόνισε.

Η ανακοίνωση, στις 15 Σεπτεμβρίου, της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου εξόργισε τη Γαλλία, η οποία απώλεσε μια τεράστιας οικονομικής αξίας σύμβαση για την προμήθεια υποβρυχίων στην Καμπέρα. Οι Ευρωπαίοι έμειναν με την αίσθηση ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τους αγνόησε, όπως έκανε και ο προκάτοχός του, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ.

Υπό τον Τραμπ «ήταν τουλάχιστον σαφές, από τον τόνο, την ουσία, τη διατύπωση, ότι η ΕΕ δεν ήταν εταίρος, δεν ήταν αναντικατάστατος σύμμαχος», πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

Η κατάσταση αυτή συνηγορεί υπέρ της ενίσχυσης των ικανοτήτων δράσης και άμυνας της Ευρώπης, συνέχισε. «Πρέπει να αναπτύξουμε την ικανότητα δράσης μας, όχι σε βάρος των συμμάχων μας αλλά επειδή αν είμαστε πιο δυνατοί, πιο ισχυροί, και οι συμμαχίες μας θα είναι πιο ισχυρές», εξήγησε. Αν η Κίνα είναι η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, τότε η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να επιλέξει «να ενισχύσει τη διατλαντική σχέση» και όχι να την αποδυναμώσει, κατέληξε.

Συνάντηση Μπορέλ με την Αυστραλή Υπουργό Εξωτερικών

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίσε Πέιν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Αυστραλίας» αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Ειδικότερα, συζήτησαν την πρόσφατη ανακοίνωση εταιρικής σχέσης ασφαλείας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία και την ακύρωση της σύμβασης υποβρυχίων με τη Γαλλία.

O Ύπατος Εκπρόσωπος ρώτησε για την έλλειψη προηγούμενων διαβουλεύσεων και εξέφρασε την απογοήτευσή του που αυτή η εταιρική σχέση αποκλείει τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι έχουν ισχυρή παρουσία στον Ειρηνικό.

«Οι τρέχουσες προκλήσεις για τη σταθερότητα στην περιοχή απαιτούν περισσότερη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ παρόμοιων εταίρων» επισημαίνεται.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ενημέρωσε ότι η ΕΕ θα εξετάσει το ζήτημα και θα το συζητήσει εσωτερικά, καθώς και με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Μπορέλ και Πέιν, συζήτησαν επίσης το στρατηγικό περιβάλλον στον Ινδο-Ειρηνικό και τη σχέση της στρατηγικής της ΕΕ που εγκρίθηκε πρόσφατα για τη συνεργασία στην περιοχή. Υπογραμμίζεται ότι «η στρατηγική είναι απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η ΕΕ στην περιοχή και καθορίζει συγκεκριμένες ενέργειες για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προώθηση της συνεργασίας με τους εταίρους της περιοχής».

Τέλος, συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-Αυστραλίας και να εργαστούν έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που δημιουργήθηκαν από τα πρόσφατα γεγονότα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας