Αττική Οδός-Οι 6 μνηστήρες για τη μεγάλη κονόμα-Επικρατέστερες ξένες εταιρείας κερδοσκοπίας!

715

Τα επενδυτικά σχήματα που μπαίνουν στη διαγωνιστική διαδικασία για τη νέα σύμβαση παραχώρησης

Eξι προσφορές υποβλήθηκαν στη διαγωνιστική διαδικασία αναφορικά με την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για χρονικό διάστημα 25 ετών, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Προσφορές υπέβαλαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

•ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A.

• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

• Ενωση προσώπων BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A. – RUBICONE MIDCO, B.V. – INTRAKAT A.E.

• Ενωση προσώπων MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.ar.l. – FINCOP INFRASTRUCTURE LTD

• Ενωση προσώπων VINCI HIGHWAYS SAS – VINCI CONCESSIONS SAS – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER SAS

• Ενωση προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – MERIDIAM EASTERN EUROPE INVESTMENTS 4 SAS

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι τον Οκτώβριο του 2024, οπότε λήγει η τωρινή περίοδος παραχώρησης, να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και ο νέος ανάδοχος να αναλάβει τα ηνία του οδικού άξονα χωρίς καθυστέρηση.

Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα εκκινήσει άμεσα. Οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού θα αποσφραγιστούν σε μελλοντική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η απόφαση για μείωση στις τιμές των διοδίων τα επόμενα πέντε χρόνια από τα 2,80 ευρώ στα 2,50 ευρώ, όπως και το γεγονός ότι η κίνηση της Αττικής Οδού έχει επανακάμψει σε επίπεδα προ πανδημίας. Η μέση ημερήσια κίνηση στο πρώτο τουλάχιστον εντεκάμηνο του 2022 έφτασε στα επίπεδα προ κρίσης, δηλαδή σε εκείνα που υπήρχαν το 2019. Η μέση ημερήσια κυκλοφορία το 2023 έχει ενισχυθεί σε πάνω από 255.000 οχήματα ημερησίως, κάτι που πιστοποιείται καθημερινά και από την εικόνα που αντικρίζουν οι οδηγοί που χρησιμοποιούν την Αττική Οδό.

Η Αττική Οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος μήκους περίπου 70 χλμ., που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 με τη μέθοδο της παραχώρησης. Αποτελεί τον περιφερειακό οδικό άξονα της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και βασικό τμήμα του οδικού δικτύου του νομού Αττικής. Πρόκειται για κλειστό αυτοκινητόδρομο με δύο ή τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση.

Σε ορισμένα τμήματα στο μέσον του οδικού άξονα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που δεν αποτελεί μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Περαιτέρω, ο αυτοκινητόδρομος της Αττικής Οδού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του οδικού άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι), καθώς συνδέει την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας με την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, παρακάμπτοντας το κέντρο της Αθήνας.

Ο αυτοκινητόδρομος έχει ελεγχόμενες προσβάσεις και αποτελείται από δύο κάθετα, διασταυρούμενα μεταξύ τους, τμήματα, την ελεύθερη λεωφόρο Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων, μήκους περίπου 52 χλμ., και τη δυτική περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού, μήκους περίπου 13 χλμ. Στην Αττική Οδό εντάσσεται και τμήμα της δυτικής περιφερειακής λεωφόρου Αιγάλεω, μήκους περίπου 5 χλμ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας