Ασύλητος επί 3.000-χρόνια: Ανακαλύφθηκε ο τάφος του ιερές Pacopampa στο Περού

16098

 

Από τους πρώτους ιερείς-ηγέτες στις Άνδεις

Ένας ασύλητος επί 3.000 χρόνια τάφος ήρθε στο φως στη διάρκεια ανασκαφών στο βόρειο Περού και ανήκει στον ιερέα της Pacopampa.

Το όνομα  αποδόθηκε στον ιερέα – ένοικο του τάφου από το όνομα της περιοχής στην οποία βρέθηκε από τους αρχαιολόγους.

Οι επιστήμονες με τα συνεργεία τους έσκαψαν μέσα από έξι στρώματα τέφρας αναμεμειγμένα με μαύρο χώμα  για να φτάσουν στον σκελετό, ο οποίος συνοδευόταν από δύο σφραγίδες και άλλες ιερές προσφορές και κτερίσματα

Οι σφραγίδες υποδηλώνουν την παρουσία αρχαίας τελετουργικής βαφής της σορού η οποία χρησιμοποιούνταν για επιφανείς νεκρούς,  ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού του Περού.

Ο επικεφαλής του προγράμματος Yuji Seki είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το μεγάλο μέγεθος του τάφου, σχεδόν 2 μέτρα πλάτος και 1 μέτρο βάθος, ήταν “πολύ περίεργο”, όπως και η στάση του σώματος.

«Ο νεκρός θάφτηκε μπρούμυτα  με το μισό σώμα του να προεξέχει και τα πόδια του σταυρωμένα» είπε ο αρχαιολόγος τονίζοντας ότι κατά πάσα πιθανότατα ο «ιερέα της Pacopampa  ήταν ένας ηγέτης στην εποχή του».

«Το εύρημα είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί είναι ένας από τους πρώτους ιερείς που άρχισε να ελέγχει τους ναούς στις βόρειες Άνδεις της χώρας», είπε ο Seki στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

 

Η τοποθεσία Pacopampa, 900 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα, 2.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, περιλαμβάνει εννέα μνημειώδη τελετουργικά κτίρια από λαξευμένη και στιλβωμένη πέτρα.

Υπολογίζεται ότι χρονολογούνται από περίπου 700 έως 600 χρόνια π.Χ.

Η ανασκαφή είναι μια κοινή προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν αρχαιολόγοι από το Εθνικό Μουσείο Εθνολογίας στην Ιαπωνία και από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Σαν Μάρκος του Περού.

1 σχόλιο

  1. Καλησπέρα!Πάτε να δείτε στο Βερολίνο το μουσείο της Περγάμου κ θα δείτε χιλιάδες ελληνικούς θησαυρούς όπως αγάλματα κ κτερίσματα που λεηλάτησαν οι Γερμανοί τάφους κ μουσεία Ελληνικά στην κατοχή.Σε κάθε έκθεμα μπροστά γράφει που έγινε η ανασκαφή κ που βρέθηκε.!!Ερωτών την κα Μενδωνη :τι γίνεται με τους Γερμανούς??τους τα χαρίσαμε??κ εισπράττουν αντίτιμο επίσκεψης με τα δικά μας κλεμμένα αρχαία!!Καμπαρέ που λέγεσαι Αθήνα Ξυπνά !!!Καίγεται η Ελλάδα από πολλά θέματα!!Ντροπή Αργείοι σήμερα εμείς αλλά αύριο εσείς θα καείτε και μην περιμένετε συμπαράσταση από την Β.Ελλαδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας