Αρνητικό σοκ η ανάπτυξη 2,8% γ’ τριμήνου, περίοδο τουριστικού μπουμ

738

Αν δεν υπήρχαν τα σχεδόν διπλάσια τουριστικά έσοδα θα είχαμε αρνητική ανάπτυξη ακόμα και από το καλοκαίρι του 21 που η μισή Ελλάδα είχε ακόμα lockdown

Εξαιρετικά απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας το τρίτο τρίμηνο του 2022 το οποίο ήταν μόνο το οποίο της τάξης του 2,8%!

Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021 στο οποίο η Ελλάδα, ή τουλάχιστον 15 νόμοι της Ελλάδας, ήταν ακόμα σε καθεστώς μερικού η ολικού lockdown, όπως η Μύκονος, η Κοζάνη και πολλές άλλες περιοχές.

Τι σημαίνει αυτό; Σε οικονομικούς όρους και εξαιρουμένου του τουρισμού ο οποίος απέφερε τα διπλάσια έσοδα εφέτος σε σχέση με πέρσι (περίπου όσο το 2019 αλλά με 20% περισσότερες αφίξεις που σημαίνει ότι ξόδευαν πολύ λιγότερο) η οικονομία κατέρρευσε και είναι ελλειμματική ακόμα και σε σχέση με το περσινό τρίμηνο που ήταν μεταξύ δύο lockdowns και όπως προαναφέραμε σε αρκετές περιοχές επιβλήθηκε μερικό ή ολικό locldown.

Και βέβαια σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν τα μέτρα αποστασιοποίησης και μασκοφορίας που συνολικά συντείνουν σε περαιτέρω οικονομική συμπίεση των εσόδων

Παρόλα που στο τρίτο τρίμηνο το 2022 όλα ήταν ελεύθερα και  ο τουρισμός έφερε ένα σημαντικό αριθμό κεφαλαίων η ανάπτυξη ήταν μόλις 2,8%.

Να φανταστούμε ποια θα είναι η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε με αυτού του 2022 (τα τρία επόμενα τρίμηνα,  το δ’ του 2022, α’ και β’ του 2023 δεν μετράνε γιατί στους αντίστοιχους χρόνους υπήρχε ακόμα κανονικό lockdown (σημειώνεται ότι η χώρα άνοιξε εντελώς μετά το Πάσχα του 2022).

Αξίζει να πούμε πως και τα προηγούμενα δύο τρίμηνα, δηλαδή α’ του 2022 και β’ του 2022, ήταν απογοητευτικά.

Το 2ο τρίμηνο του 2022 η άνοδος του ΑΕΠ είχε υπολογισθεί από την ΕΛΣΤΑΤ σε 7,7% και το 1ο τρίμηνο σε 8%, αλλά τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν εκ νέου επί τα χείρω, σε 7,1% και σε 7,9% αντίστοιχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας