Αρνητική έκπληξη-Μόλις στο +2,8% ανάπτυξη το γ’ 3μηνο

436
Η ξαφνική επίθεση των πολιτικών εναντίoν των ελληνικών τραπεζών… εν μέσω της προεκλογικής περιόδου… μπορεί να είχε κίνητρα μικροπολιτικής αλλά… έπιασε τόπο…
(upd12) Ήπια ανοδικά κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο στις 907 μονάδες, με επίκεντρο τα στοιχεία του ΑΕΠ, με την ελληνική οικονομία να υπέστη ισχυρή επιβράδυνση παρά τη ώθηση από τον τουρισμό, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις 2,8% το γ’ 3μηνο του 2022 από άνοδο +7,7% το δεύτερο τρίμηνο.

Ειδικότερα, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε μείωση κατά 0,5%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2022, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 2,8%.
Στηρίξεις προσφέρουν επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές, με τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα +2% να βρίσκεται στο επίκεντρο αλλά και οι πετρελαϊκές ΕΛΠΕ +2,5%, Motor Oil +1,5% ενώ συνεχίζεται η νευρικότητα στιες τράπεζες.
Στην αγορά ομολόγων, συνεχίζεται η βελτίωση, απόρροια της προσδοκίας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων… θα βαίνουν μειούμενες και ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται…
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,65% και το ιταλικό 10ετές στο 3,64% με το μεταξύ τους spread στη 1 μονάδα βάσης.

Στο επίκεντρο οι κινήσεις των τραπεζών προκειμένου να στηρίξουν την οικονομία καθώς οι διοικήσεις τους συνειδητοποιούν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κόντρα με την κυβέρνηση οπότε έπρεπε να λάβουν πρωτοβουλίες εκτόνωσης της έντασης…
Η ξαφνική επίθεση των πολιτικών εναντίoν των ελληνικών τραπεζών… εν μέσω της προεκλογικής περιόδου… μπορεί να είχε κίνητρα μικροπολιτικής αλλά… έπιασε τόπο…
Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, καθώς η διάσπαση του οδηγεί αρχικά στις 885 μονάδες και ακολούθως στη ζώνη των 865 – 862  μονάδων όπου συμπίπτουν οι ΚΜΟ των 200 ημερών.
Στον αντίποδα, χωρίς νέους καταλύτες και με τον αδύναμο τζίρο να κυριαρχεί είναι δύσκολο να προσεγγίσει τις 920 – 930 μονάδες που αποτελούν την πρώτη αντίσταση.
Ο Τραπεζικός Δείκτης συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με σωρευτικές απώλειες 7,6% όσα περίπου κέρδισε ολόκληρο τον μήνα Νοέμβριο ( 8,08%) .
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά κινείται η Πειραιώς +0,75%, ενώ ήπια υποχωρούν Εθνική -0,50%, Eurobank -0,40% και Alpha Bank -0,20%.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς θα εξαρτηθεί κυρίως από τις αποφάσεις της ΕΚΤ στις 15/12.
Εν τω μεταξύ, τα θετικά στοιχεία της αγοράς Εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά των υπηρεσιών  είναι πιθανό να οδηγήσουν τη Fed και στη συνέχεια την ΕΚΤ να συνεχίζουν την επιθετική νομισματική πολιτική στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, μειώνοντας τις προσδοκίες για επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων .
Από την άλλη, οι αγορές αφομοιώνουν τις θετικές εξελίξεις αναφορικά με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον Covid στην Κίνα, αυξάνοντας τις ελπίδες για περαιτέρω οικονομική επαναλειτουργία μετά και τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,03% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,37%.
Περί τις 10:45, με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες με Eurobank και Alpha Bank με απώλειες -1%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,62% και ο Γενικός Δεικτης στο -0,10%.
Λίγο πριν τις 11:30, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει στο 2,93% και με στηρίξεις από επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές όπως ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ, Μotor Oil άνω του +2%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,32% και ο Γενικός Δεικτης στο +0,65%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με άνοδο +0,37% στις 907 μονάδες έχοντας υψηλό στις 909,96 μονάδες και χαμηλό τις 903,20 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα ενώ έχει ενισχυθεί από τα πακέτα της Eurobank.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 27 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7 εκατ. ευρώ σε πακέτα της Eurobank , ο όγκος στα 17 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,24 εκατ. ευρώ και όγκου 7,15 εκατ. τεμαχίων  πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε  7,13 εκατ. τεμάχια αξίας 7,14 εκατ. ευρώ.
Η Aegean 20 χιλ. τεμάχια αξίας 99 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 906 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 920 – 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950, οι 973 μονάδες ( υψηλό έτους ) και οι 1000 μονάδες.
Η διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων  οδηγεί στις 885 μονάδες, και ακολουθεί η ζώνη των 865 – 862 μονάδων ( συμπίπτουν οι ΚΜΟ των 200 ημερών), οι  850 και οι 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης βρίσκεται στις 614 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 600 μονάδες και ακολουθούν οι 585 – 580 μονάδες και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 640 – 650 μονάδες και ακολουθούν οι 670, οι  690, οι 700 και οι 752 μονάδες ( υψηλό έτους).

Βελτίωση  στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,65% –  Το spread με την Γερμανία στις 186 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται  στην αγορά ομολόγων με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα που έρχονται για τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών .
Γενικότερα, το κλίμα στα ομόλογα έχει βελτιώθει απόρροια  της προσδοκίας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων… θα βαίνουν μειούμενες και ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται…
Ωστόσο, μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι ενισχύεται αλλά και τον ρυθμό ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών  ο οποίος επιταχύνθηκε απότομα τον Νοέμβριο, επανέρχονται τα σενάρια ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 3,65%, το ιταλικό ομόλογο στο 3,64% και το γερμανικό 10ετές στο 1,79%.
Βελτίωση καταγράφεται αι τα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,53% και το 2ετές στο 4,35% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται πέριξ των 190 μονάδων  βάσης έχοντας απομακρυνθεί από τις 300 ή 350 μονάδες,  επίπεδα που νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Η  Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παράλληλα το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου…

Η βραχυπρόθεσμη πορεία της Alpha Bank κρίνεται από την τακτική των Reggeborgh και Paulson

Η ανακοίνωση της μείωσης του ποσοστού του Paulson στην Alpha Bank κάτω από 5% από πάνω από 7% τράβηξε χθες τα βλέμματα.
Η ανακοίνωση ήρθε σε μία χρονική στιγμή που οι τράπεζες είναι υπό πίεση λόγω της πίεσης που έχει ασκηθεί από την Κυβέρνηση να βάλουν πλάτη στην οικονομία.
Από την άλλη μία «διαρροή» για το ποσοστό της Reggeborgh ήρθε σε καλή στιγμή προκειμένου να αποτελέσει αντίβαρο.
Και αυτό γιατί η στάση του Paulson δείχνει πως μάλλον θα μηδενίσει τη θέση του.
Άλλωστε όσοι παρακολουθούν χρόνια το χρηματιστήριο, σημειώνουν πως δεν υπάρχει «μειώνω λίγο τη θέση μου». Συνήθως μηδενίζουν.
Έτσι αν μηδενίσει ο Paulson είναι σημαντικό να μάθει η αγορά ποιος θα πάρει τα πάνω από 110 εκατ. μετοχές που έχει.
Προφανώς με την αύξηση του ποσοστού της η Reggeborgh σε πάνω από 6% δείχνει πως υπάρχει επενδυτής διατεθειμένος να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του.
Η μετοχή είχε υποαποδόσει το τελευταίο διάστημα και δεν ακολουθούσε την πορεία των άλλων συστημικών με την αγορά να προσπαθεί να ερμηνεύσει αυτήν την πορεία.
Τελικά ο λόγος μάλλον ήταν οι πωλήσεις Paulson.
Το αν τελικά θα συνεχίσει να υποαποδίδει ή θα κινηθεί καλύτερα θα καθοριστεί από το πόσο σύντομα θα μηδενίσει το ποσοστό του ο Paulson (αν τελικά μηδενίσει) και από το πόσο θέλει τις μετοχές η Reggeborgh.
Θα θελήσει να αγοράζει επιθετικά ή θα προσπαθήσει να τις πάρει όσο πιο χαμηλά γίνεται.
Σε κάθε περίπτωση η μετοχή της Alpha Bank θα έχει ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα.

Ελληνικές τράπεζες: Άντλησαν 2,7 δισ. ευρώ με επιτόκια από 4,375% έως 8,5% στα senior – 10% σε Tier II

Σε επτά ομολογιακές εκδόσεις συνολικού ύψους 2,7 δισ. προχώρησαν οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες μέσα σε έξι μήνες, οι οποίες αφενός έδρασαν προληπτικά εν όψει ενός δύσκολου 2023 στις αγορές, και αφετέρου υπό την πίεση του επόπτη για να επιτευχθούν οι στόχοι των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).
Τα κεφάλαια – τα οποία κάλυψαν περίπου κατά 60 -40 % διεθνείς και Έλληνες επενδυτές αντίστοιχα – δεν είναι αμελητέα δεδομένου τους καλοκαιρινούς μήνες και μέχρι τον Σεπτέμβριο οι αγορές ήταν σχεδόν “κλειστές” λόγω των υψηλών επιτοκίων που ζητούσαν οι επενδυτές τόσο για εκδόσεις υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), όσο και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (Τier II).
Όπως θα δούμε, μόνο η Eurobank προχώρησε σε έκδοση Tier II, όπου, εκ των πραγμάτων οι επενδυτές, ζητούν υψηλότερα επιτόκια, ενω όλες οι υπόλοιπες εκδόσεις ήταν υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
Tο υψηλότερο κόστος για τις τελευταίες έφθασε έως και 8,5% (Πειραιώς ) ενώ για το Tier II ανήλθε σε 10% ( Eurobank).
Σημειώνεται ότι, η Πορτογαλική BCP δανείστηκε σε senior preferred με 8,625% ενώ η διεθνής Ισπανική Santader με 5,6%.
Οι εκδόσεις – Kόστος με επιτόκιο από 4,375% έως 8,5% στα senior – 10% σε Tier II
Πριν ακόμα ξεκινήσει η σοβαρή άνοδος των επιτοκίων, τον Ιούνιο η Eurobank άντλησε 500 εκατ. ευρώ στην κατηγορία senior preferred (3ετές) επιτόκιο 4,375%.
Πριν από λίγες ημέρες, στην χαμηλότερη κατηγορία ως προς τις εξασφαλίσεις (Tier II), η Eurobank άντλησε 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 10%.
Tον Οκτώβριο, η Alpha bank άντλησε 400 εκατ. ευρώ με έκδοση 3τους senior Preferred και επιτόκιο 7%. (απόδοση 7,25%)
Χθες 6 Δεκεμβρίου 2022, η Alpha bank εξέδωσε και senior preferred 4,5 ετών, ύψους 450 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,5%… (απόδοση 7,75%)
Η Eθνική Τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ μεσω 5ετούς senior preferred με επιτόκιο 7,25% ενώ άντλησε και 200 εκατ. στερλίνες με ομόλογο senior preferred 4,5 ετών με επιτόκιο 8,75% – και μέσω συναλλαγής ανταλλαγής νομισμάτων το επιτόκιο σε ευρώ για την τράπεζα είναι 6,97%.
Η Τράπεζα Πειραιώς με 4ετες ομόλογο senior preferred άντλησε 350 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,25%.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 7/12 οι περισσότερες ασιατικές αγορές με τις αγορές να αφομοιώνουν τις θετικές εξελίξεις αναφορικά με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον Covid στην Κίνα, αυξάνοντας τις ελπίδες για περαιτέρω οικονομική επαναλειτουργία μετά και τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,72%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο -0,40%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,94%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα έκλεισε στο -0,43% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,85%.

Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 7/12 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αναμένοντας τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια.
Τα θετικά στοιχεία της αγοράς Εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά των υπηρεσιών  είναι πιθανό να οδηγήσουν τη Fed και στη συνέχεια την ΕΚΤ να συνεχίζουν την επιθετική νομισματική πολιτική στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, μειώνοντας τις προσδοκίες για επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων.
Σταθεροποιητικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Ιανουαρίου στο +0,15% στα 138,70 ευρώ.
Ήπια πτωτικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent -0,10% στα 79,30 δολ.το βαρέλι και το αμερικανικό αργό -0,25% στα 74,08 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,30%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,10%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,30% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,30%.
Στη Wall Street, τα futures του Dow Jones κινούνται στο -0,05%, του S&P 500 στο -0,05% και του Nasdaq στο -0,10%.

Μεταβλητότητα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές   

Μεταβλητότητα καταγράφεται στις τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλές τις συναλλαγές .
Η Εθνική βρίσκεται στα 3,69 ευρώ, με πτώση -0,27%, με όγκο 262 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,38 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank βρίσκεται στα 0,9766 ευρώ, με πτώση -0,22% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς βρίσκεται στα 1,2950 ευρώ, με άνοδο +1,17%, με όγκο 663 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,62 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακ
ό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank βρίσκεται στα 1,0025 ευρώ, με πττώση -0,45%, με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,72 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,74 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 776 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank βρίσκεται στα 0,090 ευρώ, με πτώση -0,22%, με όγκο 15 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 135 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται στα 16,40 ευρώ, με άνοδο +2,18% και κεφαλαιοποίηση 326 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις  στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Ανοδικά ξεχωρίζουν ΓΕΚ Τέρνα +2%, Τέρνα Ενεργειακή +2%, ΕΛΠΕ, Motor Oil… .
Στον αντίποδα υποχωρούν ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Viohalco …
Η Coca Cola βρίσκεται στα 23,04 ευρώ, με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση στα 8,57 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ βρίσκεται στα 14,81 ευρώ, με άνοδο +0,34% και αποτίμηση 6,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ βρίσκεται στα 6,58 ευρώ, με πτώση -0,45% και αποτίμηση 2,51 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στα 1,6960 ευρώ, με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 393 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στα 13,10 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 4,76 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International βρίσκεται στα 12,14 ευρώ, με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 951 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ βρίσκεται στα 7,37 ευρώ, με άνοδο +2,22% και  κεφαλαιοποίηση 2,25 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil βρίσκεται στα 20,78 ευρώ, με άνοδο +1,56% κεφαλαιοποίηση 2,3 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo βρίσκεται στα 15,24 ευρώ, με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος βρίσκεται στα 18,53 ευρώ, με άνοδο +0,22% και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται στα 6,92 ευρώ, με πτώση -0,14% και  κεφαλαιοποίηση 737 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ βρίσκεται στα 1,58 ευρώ, με πτώση -1,37% και κεφαλαιοποίηση 593 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) βρίσκεται στα 0,0375 ευρώ, με άνοδο +4,17% και κεφαλαιοποίηση 35 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση τα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,65%  – Το spread με την Ιταλία στη 1 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 7/12 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,65% και το 10ετές ιταλικό 3,64% με το μεταξύ τους spread στη 1 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 186 μονάδες βάσης από 188 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στιη 1 μονάδας βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 95 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 7/12 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 7 Δεκεμβρίου του 2022 στο 3,64%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/12/2022 στο 1,79%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,24% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,70% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,79% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,64% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,79.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας