Αρμαγεδδών στην παγκόσμια οικονομία-Οι αγορές προεξοφλούν μεγάλες αναταράξεις

882
Αρμαγεδδών στην παγκόσμια οικονομία

Η πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας το επόμενο έτος κυμαίνεται στο 35%, σύμφωνα με οικονομολόγους της Goldman Sachs, ενώ και η Bank of America, βλέπει να αυξάνεται ιδιαίτερα για το 2023

Στις αγορές πληθαίνουν τα στοιχήματα για ακόμη μεγαλύτερες αναταράξεις, με τους βασικούς δείκτες στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και στις απαπτυσσόμενες αγορές να παραπέμπουν στην πιθανότητα ύφεσης.
Πρόκειται για μία προοπτική που θα επιδεινώσει τις έντονες διακυμάνσεις που προκάλεσε η πιο επιθετική στροφή των κεντρικών τραπεζών και ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022..

Προάγγελος επιβράδυνσης

Η καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων βρίσκεται σε αντιστροφή, δηλ. όταν οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις είναι υψηλότερες από τις μακροπρόθεσμες, μία κατάσταση που θεωρείται προάγγελος επιβράδυνσης.
Στην Ευρώπη, το ενεργειακό κόστος εκτινάχθηκε σε άνευ προηγουμένου επίπεδα.

Οι τρεις παράγοντες

«Οι τρεις βασικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση βρίσκονται εδώ αυτή τη στιγμή και είναι η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων, το ενεργειακό σοκ και η πιο αυστηρή γραμμή των κεντρικών τραπεζών», σημειώνει ο Ed Clissold, στρατηγικός αναλυτής της Ned Davis Research.

Κρίση προσφοράς

Tην ίδια στιγμή, η Fed είναι απίθανο να παρέμβει για να αποτρέψει τα sell off, σύμφωνα με τον George Saravelos, επικεφαλής της Deutsche Bank στο τμήμα ερευνών στην αγορά ξένου συναλλάγματος.
Και αυτό, επειδή η γενεσιουργός αιτία της σημερινής ανόδου του πληθωρισμού είναι η κρίση προσφοράς, που ουσιαστικά ακυρώνει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που χρησιμοποιεί εδώ και 30 χρόνια για να αντιμετωπίσει τους κύκλους επιβράδυνσης.

Οι προβλέψεις

Η πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας το επόμενο έτος κυμαίνεται στο 35%, σύμφωνα με οικονομολόγους της Goldman Sachs, ενώ και η Bank of America, ενώ θεωρεί μικρό για φέτος το κίνδυνο μίας οικονομικής επιβράδυνσης, τον βλέπει να αυξάνεται για το επόμενο έτος.

Ασφαλή Καταφύγια

Παρά το γεγονός ότι έχουν κάνει φέτος «φτερά» 10 τρισ. δολάρια από τα διεθνή χρηματιστήρια, υπάρχουν κάποια «φωτεινά σημεία».
Μεταλλευτικοί όμιλοι και ο ενεργειακός κλάδος θα μπορούσαν να προσφέρουν μία προστασία, αναφέρει η ”Nannette Hechler-Fayd’herbe, της Credit Suisse.
Στην χειρότερη περίπτωση, οι τιμές ενέργειας θα συνεχίσουν να ακολουθούν ανοδική πορεία και ο ενεργειακός κλάδος θα εξακολουθήσει να ωθείται ανοδικά από αυτό το γεγονός.
Επίσης, η Βρετανία μπορεί να αποτελέσει κάποιο καταφύγιο, χάρη στην αφθονία των μετοχών εμπορευμάτων στο δείκτη FTSE 100.
Ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI έχει βυθιστεί 11% φέτος, ο δείκτης των blue chip στο Λονδίνο καταγράφει απώλειες μόνο 3%.
Καλές επιδόσεις παρουσιάζει και η βιομηχανία αγροτικών χημικών, λόγω της αναμενόμενης έλλειψης σε λιπάσματα, με εταιρείες όπως Yara International, OCI, Mosaic και Nutrien.

Τα ιστορικά στοιχεία από την ύφεση του 1973

Και αν δεν είστε σίγουροι τι να αγοράσετε εν μέσω της αβεβαιότητας της αγοράς, ο Dimitris Valatsas της Greenmantle καταθέτει την πρότασή του.
«Τα ιστορικά στοιχεία από την τελευταία παγκόσμια πληθωριστική κρίση κατά τη δεκαετία του 1970 είναι ξεκάθαρα», σημείωσε.
«Σε πραγματικούς όρους, στις μεγάλες οικονομίες, η στέγαση ξεπερνά κάθε άλλη κύρια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών».

Τεχνολογικά προϊόντα και διασκέδαση

Ωστόσο, για να διατηρήσετε τη βάση σας στις αγορές μετοχών, αξίζει να προσέχετε τους προμηθευτές τεχνολογικών προϊόντων τα οποία έχουν πλέον καταστεί απαραίτητα, όπως η Microsoft.
Όταν χτυπά η κρίση, «οι καταναλωτές συνήθως προσανατολίζονται σε μικρές απολαύσεις», δήλωσε ο Edmund Shing, επικεφαλής επενδύσεων στην BNP Paribas Wealth Management.
«Η αγορά νέων αυτοκινήτων ή smartphone πλήττεται, ενώ το ποτό και οι σοκολάτες τείνουν να επωφελούνται».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας