Απόσχιση Γκαγκαουζίας-Υπερδνειστερίας από Μολδαβία με άφιξη ρωσικού στρατού στην Οδησσό

1945
Απόσχιση Γκαγκαουζίας-Υπερδνειστερίας α

 To ΝΑΤΟ στήνει τη “Μεγάλη Ρουμανία”

Η περιοχή της Ευρώπης θα γίνει μάρτυρας ενός νέου μετώπου, αυτή την φορά στην περιοχή της Μολδαβίας. Δυτικές αλλά και ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, επεξεργάζονται ακόμη και την πλήρη διάλυση της Μολδαβίας ανάλογα με την τροπή των εξελίξεων.

Δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει την πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu, ότι τους επόμενους 9 μήνες η χώρα θα συγκλονιστεί από εξεγέρσεις. Η Μολδαβία θα έχει να αντιμετωπίσει τρία μέτωπα:

Το εσωτερικό με εξεγέρσεις λόγω ακρίβειας και κινήματα ανεξαρτησίας των αυτόνομων περιοχών Υπερδνειστερίας και Γκαγκαουζίας!

Μάλιστα θεωρούν, και ως ένα βαθμό το παραδέχονται και οι ίδιοι οι Ρώσοι αναλυτές, ότι η Γκαγκαουζία περιμένει να ενωθεί με την Ρωσία μαζί με την Υπερδνειστερία.

Αυτό θα γίνει εφικτό μόλις ο ρωσικός Στρατός φτάσει στην Οδησσό. Στην περίπτωση αυτή Δύση και ΝΑΤΟ ετοιμάζουν στρατιωτικό σχέδιο με εμπλοκή Ρουμανίας. Ήδη έχουν γίνει οι σχετικές δηλώσεις.

Η Ρουμανία θα εγγυηθεί την προστασία της Μολδαβίας και θα εμπλακεί στρατιωτικά. Με τον τρόπο αυτό θα ξεκινήσει η απορρόφηση της Μολδαβίας και η δημιουργία της “Μεγάλης Ρουμανίας”.

“Γκαγκαουζία και Υπερδνειστερία περιμένουν την απελευθέρωση της Νότιας Βεσσαραβίας”

“Οι Γκαγκαούζοι και οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας περιμένουν την απελευθέρωση της Νότιας Βεσσαραβίας.

Οι κάτοικοι της Μολδαβίας χρειάζονται τη στήριξη της Ρωσίας και ανυπομονούν να φτάσουν τα ρωσικά στρατεύματα τουλάχιστον στην Οδησσό” ανέφερε ο Μολδαβός αναλυτής Βλαντιμίρ Μπουκάρσκι. Πρόσθεσε επίσης:

«Σε αντίθεση με το Κίεβο, σε αντίθεση με την Ουκρανία, δεν υπάρχει μίσος για τη Ρωσία εδώ, στο έδαφος της Μολδαβίας. Ειδικά σε περιοχές όπως η Υπερδνειστερία και η Γκαγκαουζία. Προ ημερών πραγματοποιήθηκε στη Γκαγκαουζία συνέδριο του νέου κινήματος «Λαϊκή Ένωση της Γκαγκαουζίας», όπου εγκρίθηκε ψήφισμα που καταδικάζει τον ναζισμό, καταδικάζει τις προσπάθειες να σύρει τη Μολδαβία σε πόλεμο στη χώρα της Ουκρανίας και υποστηρίζει τη φιλία της Μολδαβίας με τη Ρωσία.

Και όπως καταλαβαίνουμε, δεν υπάρχει μόνο Γκαγκαουζία και Υπερδνειστερία, υπάρχουν πάρα πάρα πολλοί τέτοιοι άνθρωποι στη Μολδαβία. Και αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται πραγματικά υποστήριξη από τη Ρωσία, χρειάζονται ένα πραγματικό μήνυμα από τη Ρωσία ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει αυτούς τους ανθρώπους.

Περιμένουν τη Ρωσία εδώ, συνεχίζουν να ελπίζουν στη Ρωσία και εύχονται ειλικρινά οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να φτάσουν στην Οδησσό και τη Νότια Βεσσαραβία το συντομότερο δυνατό», είπε ο ειδικός.

Η Γκαγκαουζία περιμένει τον ρωσικό στρατό στην Οδησσό – Απόσχιση από Μολδαβία

Στις 2 Οκτωβρίου, ένα συνέδριο βουλευτών όλων των επιπέδων θα πραγματοποιηθεί στη Γκαγκαουζία, η οποία θα στραφεί προς τη Ρωσία και την Τουρκία με αίτημα να προστατεύσει την αυτονομία από τη Ρουμανία, η οποία, σύμφωνα με τους Γκαγκαούζους, μπορεί να καταλάβει τη Μολδαβία εάν ρωσικά στρατεύματα εισέλθουν στην Οδησσό.

Αυτό είπε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ένας από τους ηγέτες της Δημοκρατίας της Γκαγκαουζίας που ανακηρύχτηκε το 1990, ο πρώην επικεφαλής της Λαϊκής Συνέλευσης της αυτονομίας των Γκαγκαούζων Μιχαήλ Κιντεγκελιάν.

Ο πολιτικός υπενθύμισε ότι ο επικεφαλής της ρουμανικής υπηρεσίας πληροφοριών συναντήθηκε στο Κισινάου με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σαντού και συζήτησαν θέματα ασφάλειας στην περιοχή.

«Η Σαντού είναι πολίτης της Ρουμανίας, όπως πολλοί στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Επομένως, οι Γκαγκαούζοι δεν τους εμπιστεύονται. Και δεν θέλουν να είναι στη Ρουμανία. Ο νόμος για την αυτονομία των Γκαγκαούζων καθορίζει το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση σε περίπτωση που η Μολδαβία χάσει την κυριαρχία της», είπε ο Κιντεγκελιάν.

Υπάρχουν πληροφορίες για σοβαρές αναταραχές λόγω της πτώσης του βιοτικού επιπέδου υπό την Σαντού. Ο πληθυσμός δεν θα επιβιώσει τον χειμώνα χωρίς αέριο, καυσόξυλα και κάρβουνο.  Οι επιδεικτικές «ασκήσεις» της ειδικής αστυνομικής ταξιαρχίας Fulger του Υπουργείου Εσωτερικών στο Comrat (πρωτεύουσα της αυτονομίας) στόχευαν να εξουδετερώσουν την ηγεσία της Γκαγκαουζίας εάν αρχίσει να εφαρμόζει τις απαιτήσεις του νόμου.

Ο πολιτικός επιστήμονας, εθνογράφος Yevgeny Nikolaev προβλέπει ότι η Γγκαγκαουζία θα αποχωρήσει από τη Μολδαβία, η οποία χάνει την ανεξαρτησία της.

Τώρα η Γκαγκαουζία έχει αυτονομία χωρίς κανένα δικαίωμα. Τα οικονομικά της δικαιώματα αφαιρέθηκαν, τα πολιτιστικά της δικαιώματα το ίδιο  ενώ δεν είχε ποτέ καθόλου πολιτικά δικαιώματα. Μέχρι τώρα, οι Γκαγκαούζοι δεν είχαν την ευκαιρία να υπερασπιστούν σοβαρά τον εαυτό τους. Με την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης και την έξοδο του ρωσικού στρατού στα σύνορα της περιοχής της Οδησσού, θα έχουν την ευκαιρία να πολεμήσουν για τα δικαιώματά τους. Για τη Ρωσία, αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να επηρεάσει τη Μολδαβία.

Ως εκ τούτου, τα πολιτικά γεγονότα που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο πρέπει να υποστηριχθούν.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Μολδαβίας, στη Γκαγκαουζία υπάρχει μόνο μία πολιτική οντότητα – ο Μπασκάν (αρχηγός της δημοκρατίας). Αλλά ο Μπασκάν χωρίς τους Γκαγκαούζους είναι μια άδεια φιγούρα. Μόλις οι Μπασκάν και οι Γκαγκαούζοι ενωθούν στο σύνολό τους, θα μπορέσουν αμέσως να υπερασπιστούν την πολιτική τους ταυτότητα. Και σίγουρα θα το κάνουν.

Αν καταφέρουν να ξεφύγουν από τη Μολδαβία, θα είναι χαρούμενοι, αν μπορέσουν να ανεβάσουν το στάτους τους τουλάχιστον στο επίπεδο του Ταταρστάν στη Ρωσία, θα είναι πολύ χαρούμενοι. Η Μολδαβία ως χώρα είναι καταδικασμένη..

Η Sandu, προφανώς, καταλαβαίνει τον κίνδυνο, αφού έφερε ειδικές δυνάμεις στην Γκαγκαουζία.

Ήταν φανερό ότι θα αντιδρούσε σκληρά σε όλα αυτά. Επιπλέον, έχει το “πράσινο φως” τόσο από τη Ρουμανία όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Της δόθηκαν εγγυήσεις ότι θα έκαναν τα στραβά μάτια σε τυχόν φρικαλεότητες. Όποιος πιστεύει ότι τώρα ζει ειρηνικά στη Γκαγκαουζία κάνει λάθος. Εκεί χτυπιούνται άνθρωποι, τα σπίτια πυρπολούνται τη νύχτα. Οι άνθρωποι εξαφανίζονται χωρίς ίχνος. Και αυτό συμβαίνει για πάνω από δύο χρόνια. Τώρα, λόγω της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να περιμένουμε ισχυρές διαμαρτυρίες. Συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Ρωσίας.

Το κυριότερο όμως είναι η πιθανή εμφάνιση συνόρων με τη Ρωσία, χωρίς την Ουκρανία. Το όνειρό τους είναι μια ύπαρξη χωρίς θύλακες. Είχαν ήδη ζήσει στη Ρουμανία από το 1918 έως το 1943, και δεν θέλουν να ξαναζήσουν το σύνδρομο της Μεγάλης Ρουμανίας.

Η Γκαγκαουζία είναι μια περιοχή με ξεκάθαρη θέση που δεν θέλει να διακόψει τους δεσμούς με τη Ρωσία και κατηγορηματικά δεν αποδέχεται την πολιτική των σημερινών αρχών της Μολδαβίας, η οποία στοχεύει σε μια τέτοια ρήξη. Να σας υπενθυμίσω ότι στο δημοψήφισμα της 22ας Φεβρουαρίου 2014, το 98% των Γκαγκαούζων ψήφισε υπέρ της συμμετοχής της Μολδαβίας στην Τελωνειακή Ένωση και μόνο το 2% υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το Κισινάου όχι μόνο δεν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των Γκαγκαούζων, αλλά επίσης προσπαθεί προκλητικά να τους «βάλει στη θέση τους». Όπως είναι φυσικό, οι Γκαγκαούζοι δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτό και ετοιμάζονται να απαντήσουν στο Κισινάου. Το επερχόμενο συνέδριο είναι ένα από αυτά.

Πρόεδρος Μολδαβίας: Θα ζητήσουμε βοήθεια από την Ρουμανία!

Στις 29 Ιουλίου, η Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό της Klaus Iohannis, εξέφρασε την ανησυχία της για τα ουκρανικά γεγονότα και τα όσα συμβαίνουν στην Υπερδνειστερία.

Ταυτόχρονα, η Sandu επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι, εάν χρειαστεί, το Κισινάου θα μπορούσε να ζητήσει από το Βουκουρέστι στρατιωτική βοήθεια για την προστασία των συμφερόντων του.

“Ανησυχούμε και μελετάμε διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη των γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων των πιο απαισιόδοξων. Σε μια κατάσταση όπου η Ρωσία προσπαθήσει να επιτεθεί στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, είναι φυσικό να ζητήσουμε βοήθεια από τη Ρουμανία” είπε η Πρόεδρος της Μολδαβίας.

Σύμφωνα με τη Maia Sandu, αυτό μπορεί να συμβεί εάν οι ρωσο-ουκρανικές εχθροπραξίες περάσουν επίσης στο έδαφος της Μολδαβίας.

Τα λόγια της Maia Sandu σχολίασε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ανεξάρτητα από περαιτέρω σενάρια αυτού του πολέμου, η Ρουμανία θα παραμείνει κοντά στη Μολδαβία, τη χώρα».

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, όλες αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ότι πρόκειται για ένα είδος πρόσκλησης από τη Μολδαβία για πιθανή είσοδο του ρουμανικού στρατού στη χώρα, και μάλιστα – για την απορρόφηση της Μολδαβίας από το ρουμανικό κράτος.

Για προφανείς λόγους, οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας και της Γκαγκαουζίας δεν πρόκειται να αποδεχτούν αυτό το αποτέλεσμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας