“Από τη ΛΑΡΚΟ νεκροί βγαίνουμε, απολυμένοι ποτέ”-Συγκέντρωση εργαζομένων στη Βουλή

609

«Ό,τι και να ψηφίσουν το μήνυμα το έχουμε στείλει. Δεν θα το βάλουμε κάτω ποτέ, θα το φτάσουμε μέχρι τέλους, θα κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή», τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων

Με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ», και «η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες» εργαζόμενοι της εταιρείας πραγματοποιούν τώρα συγκέντρωση μπροστά στην είσοδο της Βουλής, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας και απαιτούν την απόσυρση της τροπολογίας που προβλέπει τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία.

Δεν υποχωρούμε

«Να μην περάσει το εγκληματικό νομοσχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ» αναγράφει το πανό του Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

«Από τη ΛΑΡΚΟ νεκροί βγαίνουμε, απολυμένοι ποτέ!»  τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας και προσέθεσε: «Ό,τι και να ψηφίσουν το μήνυμα το έχουμε στείλει. Δεν θα το βάλουμε κάτω ποτέ, θα το φτάσουμε μέχρι τέλους, θα κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή».

Υπογράμμισε πως ο αγώνας συνεχίζεται και θα είναι μετωπικός και όπως είπε «αυτοί θα μας τραβούν να μας βγάλουν έξω από τη δουλειά, από τα σπίτια μας, κι εμείς δεν υποχωρούμε», είπε.

Αντιπροσωπείες Σωματείων και φορέων της Αττικής καταφθάνουν στην συγκέντρωση και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα και τα αιτήματα των εργαζομενων της ΛΑΡΚΟ.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν μεταξύ άλλων το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣΝΑΤ, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων, Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αττικής και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.  

Πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και οι βουλευτές του κόμματος Θανάσης Παφίλης και Χρήστος Κατσώτης.

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία. «Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, δεν θα περάσει! Η κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει τώρα πίσω την επαίσχυντη τροπολογία που κατέθεσε, με την οποία πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία της το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο», ανέφερε ο ΓΓ του ΚΚΕ κι πρόσθεσε:

«Η κυβερνητική τροπολογία είναι η επόμενη πράξη ενός εγκληματικού σχεδίου που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, με στόχο την απαξίωση, εγκατάλειψη, συκοφάντηση και υπερχρέωση μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ. Κι όμως η επιχείρηση αυτή, ήταν και παραμένει ένα πραγματικό χρυσωρυχείο, απόδειξη ότι ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει η χώρα μας,  στο πλαίσιο βέβαια μιας άλλης κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της. Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι εδώ και χρόνια δίνουν έναν μεγαλειώδη ηρωικό αγώνα, δεν είναι μόνοι τους, γιατί ο  αγώνας τους ο οποίος έχει τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, είναι δίκαιος!». 

Πάρτε πίσω την τροπολογία-έκτρωμα, που προβλέπει ομαδικές απολύσεις

Νωρίτερα, ο ΓΓ του ΚΚΕ μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισε ότι «δεν πρέπει να περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ» και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «πάρτε πίσω την τροπολογία-έκτρωμα που προβλέπει ομαδικές απολύσεις, είναι καραμπινάτη πολιτική αλητεία αυτό που κάνετε, θα πρέπει να ντρέπεστε».

«Ως κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, δεν θα σας επιτρέψουμε να περάσετε στα μουλωχτά αυτή την επαίσχυντη τροπολογία που καταθέσατε, την Παρασκευή το απόγευμα, για τη ΛΑΡΚΟ, μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Δεν θα σας επιτρέψουμε να ψηφίσετε στα μουλωχτά και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, όπως συνηθίζετε, μια τροπολογία, η οποία προβλέπει τις ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό εκκαθαριστή, να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων των εργαζομένων» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Με δυο λόγια, τους πετάτε στο δρόμο για να σταματήσει η λειτουργία της το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο και έτσι να την παραδώσετε «καθαρή» από εργαζόμενους, στο νέο επενδυτή.

Εσείς, οι βρώμικοι πολιτικά, θέλετε να «καθαρίσετε» τους εργαζόμενους, που έχουν δώσει τη ζωή τους για το κουφάρι που σταδιακά επιδιώκατε να δημιουργήσετε. Γιατί εσείς είστε που φάγατε, φάγατε, φάγατε… Τελικά, όμως, ούτε από τον οικονομικό εισαγγελέα δεν θα γλυτώσετε» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απέρριψαν «τον ωμό εκβιασμό» και τόνισε «όσο και να προσπαθήσετε, όσους «δούρειους ίππους» και να φτιάξετε, με τους «συνδικαλιστές» του Σταϊκούρα, το κάστρο των εργατών της ΛΑΡΚΟ δεν πέφτει. Είναι εδώ με το κεφάλι ψηλά».

Είπε ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που διεκδικούν δουλειά, εργοστάσιο και μεταλλεία ανοιχτά είναι πέρα για πέρα δίκαιος, προσθέτοντας ότι ο αγώνας τους είναι αγώνας ζωής για τους κατοίκους της Λοκρίδας, της Εύβοιας, όπου θα δουν την περιοχή τους να ρημάζει.

«Πάρτε πίσω το έκτρωμα με το οποίο πάτε να ολοκληρώσετε το έγκλημα! Διασφαλίστε τη λειτουργία με συνθήκες ασφάλειας. Επιστρέψτε τα Δώρα Εορτών στους εργαζόμενους, το επίδομα αδείας, τις περικοπές στις μηνιαίες αποδοχές, δώστε τους τις τριετίες. Είναι καραμπινάτη πολιτική αλητεία αυτό που κάνετε», προσέθεσε.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι με την τροπολογία που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση, σταματά κάθε δραστηριότητα «που σημαίνει ανεργία», απολύονται εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ καθώς και εργαζόμενοι στις εργολαβίες, αυτοκινητιστές, ειδικότητες μηχανημάτων έργου, σταματούν τη λειτουργία τους αντικειμενικά τρία εργοστάσια αμμοβολής, πλήττονται άμεσα προμηθευτές με εκατοντάδες εργαζόμενους, πλήττονται υπηρεσίες και επαγγέλματα χιλιάδων εργαζομένων, που κύριο οικονομικό πνεύμονα έχουν τη μισθοδοσία των άμεσα και έμμεσα εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση τα κάνει όλα αυτά, την ώρα που το νικέλιο έχει σταθεροποιηθεί σε τιμές ιστορικού ρεκόρ με το αιτιολογικό, ότι «δεν βγαίνει η ΛΑΡΚΟ».

«Πάρτε πίσω την τροπολογία-έκτρωμα και φέρτε το εξώδικο που σας έστειλαν οι εργαζόμενοι για συζήτηση. Και καλέστε εδώ εργαζόμενους και στελέχη. Αυτοί θα σας πουν τι πρέπει να γίνει» τόνισε.

Ωμός εκβιασμός

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση ακούει «μόνο την ΕΕ και τα μεγάλα συμφέροντα» και ότι της έμεινε μόνο το χαρτί του ωμού εκβιασμού.

«Υιοθετείτε τον εκβιασμό που μετέφερε για λογαριασμό σας η ειδική διαχείριση, ότι «αν δεν παραιτηθούν οι εργαζόμενοι από τα ασφαλιστικά, θα τους υφαρπάξατε και αυτά τα ψίχουλα των αποζημιώσεων»; Ότι αν δεν παραιτηθούν, «δεν θα επαναπροσληφθούν όλοι, ότι δεν θα αναγνωριστούν νόμιμες προϋπηρεσίες, ότι δεν θα συνεχίσουν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες»;» είπε απευθυνόμενος στη κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Τοποθετηθείτε. Φτάσατε στο τελευταίο στάδιο του αυτοεξευτελισμού. Αλλά αυτοί είστε».

Το ΚΚΕ «καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον ηρωικό τους αγώνα για δουλειά, προκοπή, καλύτερη διαβίωση. Με αυτόν τον ηρωικό αγώνα τους απέδειξαν -όχι σε εσάς, εσείς το ξέρετε πολύ καλά- σε όλο τον ελληνικό λαό πως η ΛΑΡΚΟ δεν είναι ένα σκουριασμένο βαρίδι. Είναι μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, πραγματικός θησαυρός για τη χώρα μας» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απέδειξαν ότι το έγκλημα «είναι διαχρονικό, αφού όλες οι κυβερνήσεις και της ΝΔ παλιότερα, και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ -κι ας προσπαθούν σήμερα οι ηγεσίες τους να βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω- υλοποιώντας το γράμμα των αποφάσεων της ΕΕ, έβαλαν το χεράκι τους στην ιδιωτικοποίηση, στην απαξίωση, στη διάλυση, στην υπερχρέωση και τελικά στη συκοφάντηση της επιχείρησης».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ανέλαβε να ολοκληρώσει το έγκλημα. «Οι δικοί σας υπουργοί Σταϊκούρας, Χατζηδάκης, και Σκρέκας, ανακοίνωσαν ένα εκτρωματικό κυβερνητικό σχέδιο, που πριν από λίγους μήνες προέβλεπε και πάλι την απόλυση των εργαζομένων. Τότε, είπαν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να γίνουν οι απολύσεις και με ταυτόχρονη απομάκρυνση αυτών και των οικογενειών τους από τους εργατικούς οικισμούς.

Τζάμπα και κλειστή

Στόχος σας ήταν να δώσετε τη ΛΑΡΚΟ στους επίδοξους επενδυτές «τζάμπα και κλειστή» με τους εργαζόμενους στην ανεργία, παρότι υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ότι το εργοστάσιο θα «παραδοθεί εν λειτουργία»!

Φάγατε τα μούτρα σας τότε. Και θα τα ξαναφάτε, γιατί οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τους εκβιασμούς. Έχουν μάθει να βλέπουν και να προσπερνάνε τις τρικλοποδιές που τους βάζετε. Δεν λυγίζουν μπροστά στο φόβο της απόλυσης, στέκονται όρθιοι, ενωμένοι απέναντί σας, σαν μια γροθιά» υπογράμμισε.

Ο γγ υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους απορρίπτουν το σχέδιο της κυβέρνησης και διεκδικούν τη διασφάλιση της ενιαίας και συνολικής παραγωγικής λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού, αύξησης της παραγωγής σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και καταβολή του μόχθου τους στο 100%.

«Αυτά πρέπει να ψηφίσει η βουλή σήμερα και όχι την τροπολογία-έκτρωμα» τόνισε.

Καλύπτει το 5% της ευρωπαϊκής αγοράς

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και επισήμανε, ακόμα μια φορά, τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ τονίζοντας ότι αυτές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

«Και τέτοια πρόταση έχει το ΚΚΕ. Γιατί μόνο το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση, με βάση την οποία η ΛΑΡΚΟ μπορεί και πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της, ως ο μοναδικός φορέας σιδηρονικελιούχων μεταλλευμάτων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, καλύπτοντας πάνω από το 5% της ευρωπαϊκής αγοράς. Προϋπόθεση για να συνεχίσει, όμως τη λειτουργία της είναι η αξιοποίηση προς όφελος του ελληνικού λαού των μεταλλευτικών προϊόντων» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να διασφαλιστούν «και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, με ανθρώπινες, με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς».

«Αυτός ο προσανατολισμός στη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και της αξιοποίησης των μεταλλευτικών πόρων, έρχεται βέβαια σε σύγκρουση με το κέρδος των λίγων σε βάρος των πολλών, δηλαδή το καπιταλιστικό κέρδος και τις παραγωγικές σχέσεις που το υπηρετούν.

Γι’ αυτό σήμερα είναι απαραίτητο και υπερώριμο -λέμε εμείς- να περάσει και η ΛΑΡΚΟ, όπως και όλος ο μεταλλευτικός πλούτος, όλα αυτά τα συγκεντρωμένα μέσα, στην κοινωνική ιδιοκτησία. Αφού μόνο έτσι, και με κεντρικό επιστημονικό σχέδιο, εργατικό-λαϊκό έλεγχο και συμμετοχή από τους ίδιους τους παραγωγούς του πλούτου, μπορεί να υπάρξει προοπτική για την πραγματική ευημερία του λαού μας, των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των παιδιών τους» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας.

Πολιτική αλητεία

Είπε ότι το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις στηρίζει «τον μεγαλειώδη αγώνα των εργαζομένων» και συνεχίζει να απαιτεί «τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της, όλων των θέσεων εργασίας».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε ολοκληρωμένη τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ την οποία η κυβέρνηση απέρριψε «με τις πλάτες βέβαια του ΣΥΡΙΖΑ, και του ΚΙΝΑΛ /ΠΑΣΟΚ».

«Η σημερινή πολιτική αλητεία και ο ωμός εκβιασμός με την τροπολογία δεν πρέπει να περάσουν. Υπόλογοι, ένας προς έναν, απέναντι στην Ελλάδα και το λαό της, θα είναι όσοι ψηφίσουν αυτό το έκτρωμα. Με την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ, τα ονόματα όσων ψηφίσουν την τροπολογία απόψε, θα γραφτούν στους μαύρους πίνακες της ιστορίας αυτού του τόπου» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Μαζική απόλυση

«Η τροπολογία οδηγεί στη μαζική απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ», κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Σωκράτης Φάμελλος και ο Γιάννης Σαρακιώτης.

«Μετά την ψήφιση της κατάπτυστης τροπολογίας του Φεβρουαρίου του 2020 που άνοιξε το δρόμο για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, από τους Βουλευτές της ΝΔ και μόνο, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη που υποσχόταν «περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για όλους», με τροπολογία ντροπής, που κατέθεσε νύχτα και φέρνει την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, οδηγεί σε μαζική απόλυση όλους τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, της μοναδικής εταιρείας παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφεραν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απαξίωσε την επιχείρηση

Κατηγόρησαν επίσης την κυβέρνηση ότι «αφού επί δύο χρόνια απαξίωσε πλήρως το εργοστάσιο και τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, καθιστώντας τες επικίνδυνες ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και αφού έκοψε μισθούς, δώρα και επιδόματα, προχωρά τώρα στην μαζική απόλυση των εργαζομένων που κράτησαν ζωντανή την εταιρεία υπό τις αντίξοες συνθήκες που η ίδια η Κυβέρνηση δημιούργησε. Αυτά, σε μία περίοδο μάλιστα που η χρηματιστηριακή τιμή του νικελίου έχει εκτοξευθεί, καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετιών και η Ρωσία, η οποία κατέχει το 12% της παγκόσμιας παραγωγής, βρίσκεται υπό το καθεστώς κυρώσεων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας