Από κακοπληρωμένους γιατρούς -ράντζα, στα απογευματινά χειρουργεία… ένα νόμιμο «φακελάκι» δρόμος

704
Στράτος Ιωακείμ
ΕπιμέλειαΣτράτος Ιωακείμ

ομή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση τα απογευματινά χειρουργεία αλλά τα «αγκάθια» που είναι μπροστά είναι πολλά και δυσεπίλυτα. Η υποστελέχωση του ΕΣΥ, οι σοβαρές ελλείψεις, οι χαμηλοί μισθοί των γιατρών και ο αλγόριθμος που θα καθορίζει τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών στο κόστος νοσηλείας, είναι κάποια από τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν πριν μπούμε στη «νέα εποχή» που οραματίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και το Μαξίμου.

Τα κομμάτια που λείπουν από το «παζλ»

Με τον «γόρδιο δεσμό» της κάλυψης των κενών θέσεων στα νοσοκομεία να υφίσταται παρά τις εξαγγελίες που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για προσλήψεις, ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας που διογκώνει το πρόβλημα φαίνεται να είναι το μισθολογικό.

Οι μισθοί των ειδικευμένων γιατρών στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εμφανίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις χαοτική διαφορά, ενώ η απειλή του brain drain συνεχίζει να ρίχνει βαριά την σκιά της πάνω από την ελληνική πραγματικότητα.

Απογοητευτικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τους μισθούς των γιατρών στην Ελλάδα

Τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι αποκαλυπτικά με τη χώρα μας να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της μισθωτής εργασίας.

Στις τελευταίες θέσεις της μισθωτής εργασίας οι γιατροί στην Ελλάδα

Το σχεδόν μόνιμο πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, μόνο τα νοσοκομεία που έχουν το απαραίτητο προσωπικό (χειρούργους, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους, νοσηλευτές κλπ), μπορούν να ξεκινήσουν τη λειτουργία το απόγευμα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αρκετά εξ αυτών είναι αδύνατο να ξεκινήσουν άμεσα να υποδέχονται ασθενείς στα απογευματινά χειρουργεία λόγω σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό.

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που δεν έχουν αναισθησιολόγους, δεν θα κάνουν το απόγευμα χειρουργεία είπε (ΕΡΤ) πρόσφατα ο ίδιος ο υπουργός Υγείας και υποσχέθηκε σε χρόνο μέλλοντα να υπάρξει «επάρκεια και αναισθησιολόγων και νοσηλευτών».

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι οι ασθενείς αναγκάζονται να πάνε σε ιδιωτικά νοσοκομεία γιατί υπάρχει έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού απάντησε ότι «έχουμε εγκρίνει το 2024 τις περισσότερες προσλήψεις γιατρών από την ίδρυση του ΕΣΥ».

Ερωτηθείς εάν τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται και με ιδιώτες αναισθησιολόγους ή μόνο απ’ όλους όσοι εργάζονται στο ΕΣΥ ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «η αρχική φάση της μεταρρύθμισης είναι να γίνεται αυτό αποκλειστικά μέσα από το ΕΣΥ. Σε δεύτερη φάση θέλω να το ανοίξω και σε ιδιώτες. Δεν είναι ακόμη ώρα γι’ αυτό».

Χάος ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό, λέει ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ

Ο νευροχειρουργός και γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου μίλησε (ACTION24) πρόσφατα για χάος ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

Μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων στη Θεσσαλονίκη

«Σε αυτό της Νίκαιας, την περασμένη Παρασκευή, οι αρμόδιοι επιτροπής χειρουργείου και ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας -επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, αναγκαστικά δηλαδή- έκαναν νέα μείωση στις λειτουργούσες καθημερινά χειρουργικές αίθουσες. Λειτουργούσαν έως τώρα οι επτά από τις δέκα, λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού, και από δω και πέρα θα λειτουργούν οι έξι από τις δέκα, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Την ίδια στιγμή που υπάρχουν, όχι μόνο οι αιτήσεις συναδέλφων που θέλουν αν προσληφθούν ως μόνιμοι και δεν προσλαμβάνονται, αλλά υπάρχουν αιτήσεις στη Δεύτερη Υγειονομική Περιφέρεια νοσηλευτών που θέλουν να προσληφθούν έστω ως επικουρικοί και η κυβέρνηση αρνείται να διορίσει.

Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης υπάρχει μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων. Στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, το ίδιο. Θυμίζω τη συνάδελφο που υπέστη αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Εφημερεύουν δέκα ως δώδεκα μέρες τον μήνα επί δεκατρείς ολόκληρους μήνες, είπε ο Δρ. Παπανικολάου.

«Ρωτάω λοιπόν εγώ; Με ποιο προσωπικό θα γίνουν αυτά τα απογευματινά χειρουργεία που διαφημίζει ο κ. Γεωργιάδης; Προφανώς, έτσι όπως λειτουργούμε, θα γίνονται μόνο απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και δεν θα γίνονται καθόλου πρωινά δωρεάν, διότι δεν μπορεί αντικειμενικά να γίνει αυτό το πράγμα».

Η μεγάλη εικόνα

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. βαφτίζει «αναβάθμιση» τη λειτουργία απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων και προσβλέπει πως «το νοσοκομείο θα έχει έσοδα, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι νοσηλευτές θα βελτιώσουν το εισόδημά τους και οι πολίτες θα έχουν επιλογές με λογική αποζημίωση». Στην εξίσωση θα μπουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καθώς στα απογευματινά χειρουργεία θα μπορεί να γίνεται χρήση και ιδιωτικής ασφάλισης.

Πρόκειται για σχεδιασμούς που αποσκοπούν στην αύξηση της «αυτοχρηματοδότησης» των νοσοκομείων μέσω έμμεσων και άμεσων πληρωμών των των ασθενών.

Επίσης, η «μεταρρυθμιστική» προσπάθεια της κυβέρνησης εισάγει, σύμφωνα με όσα τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, το «νόμιμο φακελάκι» ή αλλιώς το «φακελάκι με κρατική σφραγίδα» θεσμοποιώντας  κατ’ ουσίαν τη χρηματική συναλλαγή μεταξύ ασθενών και ιατρών.

Νόμιμα χρήματα, αύξηση εισοδήματος και φορολόγηση

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον Real FM διαπίστωσε ότι οι ασθενείς δίνουν φακελάκι στον γιατρό, τονίζοντας όμως ότι πλέον, θα μπορεί να συμβαίνει νόμιμα και θεσμικά αντί «για παράνομα και εξωθεσμικά».

Πρόσθεσε ότι «αυτός που έχει αποφασίσει να πληρώσει τα λεφτά θα πληρώσει νόμιμα και θα τα βάλει στη φορολογική του δήλωση και ταυτόχρονα θα μειωθεί και η αναμονή των χειρουργείων και να μην πληρώνει τίποτα».

Νόμιμα χρήματα το απόγευμα

«Με τα απογευματινά χειρουργεία θα κερδίσουν και οι γιατροί και οι νοσηλευτές, «που θα μπορούν να παίρνουν νόμιμα χρήματα το απόγευμα, να αυξάνουν το εισόδημά τους νόμιμα και να κερδίζει και το νοσοκομείο και ο ασθενής», συμπλήρωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πόσο θα στοιχίζουν τα απογευματινά χειρουργεία;

Πρόκειται για ένα ερώτημα που δεν έχουμε ακόμα απάντηση. Με βάση τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας τα ποσά που θα καλούνται να πληρώνουν οι ασθενείς θα κινούνται λίγο πιο κάτω από τον ιδιωτικό τομέα. Το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των επεμβάσεων θα είναι στο 30% του τιμολογίου του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ).

Με βάση τους συνδικαλιστές του ΕΣΥ στις σοβαρές επεμβάσεις τα ποσά μπορεί να ξεπερνούν κατά πολύ τα 6.000€.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας