Αυστραλία στέλνει… τον υπ. Ασφάλισης ΑμεΑ
Αν και 106 χώρες έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν σε αυτήν, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky να μιλά για μια πραγματικά παγκόσμια πρωτοβουλία, το γεγονός ότι δεν θα συμμετάσχουν ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα (απούσες θα είναι επίσης Βραζιλία, Νότια Αφρική και Σαουδική Αραβία – μόνο η Ινδία από τους BRICS θα συμμετάσχει) αλλά ούτε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, συνιστά μια ξεκάθαρα απογοητευτική εξέλιξη για τον Zelensky και τους… συμμάχους του.
Ενδεικτικό είναι ότι η Αυστραλία, από την οποία ο Zelensky είχε ζητήσει με παρέμβαση του στις 29/5 να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, ανταποκρίθηκε, ανακοινώνοντας ότι θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Κρατικών Υπηρεσιών και Ασφαλίσεων ΑμεΑ.
Παρούσες οι 106 από τις 160
Στις αρχές Μαΐου η Ελβετία είχε ανακοινώσει ότι προσκάλεσε 160 κράτη προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτή τη Διάσκεψη Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί στις 15 με 16 Ιουνίου.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους, οι ισχυρότερες χώρες και παγκόσμιοι οργανισμοί (G7, G20, BRICS, ΕΕ, ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης) καθώς και εκπρόσωποι θρησκειών – Βατικανό, Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky επιβεβαίωσε χθες 2/6 πως τη συμμετοχή τους έχουν επιβεβαιώσει 106 χώρες.
«Είναι ξεκάθαρο τώρα: η Σύνοδος Κορυφής θα είναι πραγματικά παγκόσμια, θα εκπροσωπούνται ηγέτες από όλες τις ηπείρους.
Υπάρχουν πολλά έθνη που εκτιμούν την κανονική, ειρηνική συνύπαρξη των λαών» είπε ο Zelensky.
Τι θα συζητηθεί – Πέταξαν τη φόρμουλα Zelensky… στα σκουπίδια
Αν και η Διάσκεψη από τη στιγμή που δεν έχει προσκληθεί η Ρωσία και δεν θα συμμετάσχουν παγκόσμιοι «παίκτες», όπως Κίνα, Βραζιλία, Σαουδική Αραβία, ο Zelensky θα βάλει τρία βασικά θέματα στο τραπέζι.
Έχοντας αποσύρει με παρέμβαση των Αμερικάνων την περίφημη ειρηνευτική φόρμουλα των 10 σημείων – που είχε συγγράψει μαζί με τις ΗΠΑ και που έχει απορρίψει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η Ρωσία -, ο Zelensky έχει επιχειρήσει να διατυπώσει μια πιο ρεαλιστική ατζέντα που εστιάζει:
– στην ανταλλαγή κρατουμένων
– στην επιστροφή των παιδιών στην πατρίδα τους
– στην πυρηνική και επισιτιστική ασφάλεια.
Με λίγα λόγια ο Zelensky έχει αποσύρει – κατόπιν απαίτησης των ΗΠΑ – εκείνα τα αιτήματα που ζητούσαν την απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα του 1991, που θεωρούνται παντελώς ξεπερασμένα από τις πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στο έδαφος.
Δεν προσκλήθηκε η Ρωσία
Η Διάσκεψη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αποτυχημένη από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι δεν θα είναι παρούσα σε αυτήν η Ρωσία.
Ο Zelensky επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διαταράξει και να μπλοκάρει την εκδήλωση.
Πάντως και η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι ακόμα και αν την προσκαλούσαν, δεν θα έδινε το παρών καθώς θεωρεί ότι η Διάσκεψη αυτή δεν θα βοηθήσει στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Απαράδεκτο τελεσίγραφο
Από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov κάλεσε τα κράτη να μην συμμετάσχουν σε αυτή τη Διάσκεψη, καθώς όπως είπε ο στόχος της είναι να «διαμορφώσει και να παρουσιάσει ένα απαράδεκτο τελεσίγραφο στη Ρωσία» και να μην εξετάσει τις δυνατότητες επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία».
Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι Ρωσία και Κίνα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια σύνοδο που θα διοργάνωνε η Κίνα.
Δεν πάει ο Biden
Την έκκληση του Lavrov φέρεται πως άκουσε τόσο ο πρόεδρος Biden όσο και η αντιπρόεδρος του, Kamala Harris, καθώς εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να δώσουν το παρών στη Διάσκεψη.
Οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από τον ΥΠΕΞ, Anthony Blinken.
Μάλιστα ο Biden, αν και αναφέρεται πως θα βρίσκεται Ιταλία στις 15 Ιουνίου για να συμμετάσχει στις εργασίες της G7, θα αναχωρήσει για το Λος Άντζελες για να συμμετάσχει σε εκδήλωση … για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.
Εκτός και η Κίνα
Η Κίνα επιβεβαίωσε και επίσημα σήμερα Δευτέρα 3/6 ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Ελβετίας.
«Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι μια ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία θα πρέπει να αναγνωρίζεται και από τη ρωσική αλλά και από την ουκρανική πλευρά.
Όλοι θα έπρεπε να συμμετάσχουν σε αυτήν επί ίσοις όροις ενώ όλα τα ειρηνευτικά project θα έπρεπε να συζητιούνται με δίκαιο τρόπο.
Αυτοί είναι τρεις σημαντικοί παράγοντες.
Θα είναι δύσκολο για εμάς να συμμετάσχουμε σε αυτή τη Διάσκεψη επειδή πιστεύουμε ότι οι τρεις αυτοί παράγοντες θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν» τόνισε η Mao Ning, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.
Όπως είπε, το γεγονός ότι η Κίνα δεν θα συμμετάσχει σε αυτή τη Διάσκεψη, σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι η Κίνα δεν επιθυμεί την ειρήνη στην Ουκρανία.
Neue Zürcher Zeitung: Υπερεκτιμά τον ρόλο της η Ελβετία
Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της Neue Zürcher Zeitung υποστηρίζει ότι η Ελβετία υπερεκτιμά τον μεσολαβητικό της ρόλο στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Στην Ελβετία αρέσει να βλέπει τον εαυτό της ως μια χώρα που μεσολαβεί και δημιουργεί ειρήνη.
Ωστόσο, όσον αφορά την ουκρανική σύγκρουση, η Ελβετία υπερεκτιμά τις δυνατότητές της, καθώς η επίλυσή της δεν είναι ρεαλιστική χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας στην ειρηνευτική διαδικασία.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι εντελώς σαφές τι θα πρέπει να επιτύχει η διάσκεψη του Ιουνίου» επισημαίνει το δημοσίευμα.