«Απασφάλισε» ο Λαβρόφ: «Οι Ευρωπαίοι δεν νοιάζονται για την ειρήνη – “Καίγονται” να εξασφαλίσουν όπλα στο Κίεβο»

60

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, φιλοξενήθηκε σε γνωστό ειδησεογραφικό μέσο της Μόσχας, παραχωρώντας δηλώσεις για όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες, στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, εξυμνώντας την προσπάθεια που κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για να βρεθεί μια λύση στο ρωσοουκρανικό ζήτημα.

Επιπλέον, άφησε αιχμές κατά των Ευρωπαίων ηγετών, τονίζοντας ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσουν όπλα για την Ουκρανία.

 

 

«Μετά την προχθεσινή τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο (των ΗΠΑ) Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρός μας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έκανε μια πρόταση όχι μόνο για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά και για να εξεταστεί η αύξηση του επιπέδου των επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

 

Και αυτό ταιριάζει με την πρότασή μας, την οποία μόλις ανέφερα, ότι στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας θα αφιερωθεί χωριστό τμήμα στην εξέταση των πολιτικών πτυχών της διευθέτησης, μαζί με τις στρατιωτικές και τις ανθρωπιστικές» ανέφερε ο Λαβρόφ.

Σημείωσε δε, πως οι προσπάθειες να επιλυθούν θέματα ασφαλείας που σχετίζονται με την Ουκρανία χωρίς την συμμετοχή της Μόσχας είναι ένας «δρόμος προς το πουθενά».

Αναφερόμενος στις κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ και η ομάδα του έχουν πράγματι ασχοληθεί διπλωματικά με το ουκρανικό ζήτημα εδώ και εβδομάδες, από την πρώτη στιγμή που μπήκαν στον Λευκό Οίκο.

«Αυτό σημαίνει ότι αναζητούν αμοιβαία αποδεκτές συμφωνίες που θα αντιμετωπίζουν τις ρίζες της κρίσης και θα εγγυώνται ότι η σύγκρουση δεν θα αναζωπυρωθεί» είπε, και εξαπέλυσε πυρά κατά των Ευρωπαίων:

«Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν —με ολοένα και λιγότερη επιτυχία— να κρατήσουν τις ΗΠΑ μέσα στη διαδικασία και να εξασφαλίσουν ότι θα παρέχουν όπλα ώστε η Ευρώπη να συνεχίσει να εξοπλίζει το καθεστώς του Κιέβου».

Τέλος, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε πως η ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν με Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να είναι η αποκορύφωση των διαπραγματεύσεων.

«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με το γεγονός ότι τώρα προτείνεται η επίλυση των ζητημάτων ασφάλειας, της συλλογικής ασφάλειας, χωρίς την Ρωσική Ομοσπονδία.

Αυτό δεν θα λειτουργήσει. Έχουμε ήδη εξηγήσει περισσότερες από μία φορές ότι η Ρωσία δεν υπερβάλλει για τα συμφέροντά της, αλλά θα διασφαλίσουμε τα νόμιμα συμφέροντά μας με σταθερότητα και αυστηρότητα.

Και είμαι βέβαιος ότι στην Δύση, πρώτα απ’ όλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι η σοβαρή συζήτηση για τα ζητήματα ασφάλειας χωρίς τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι μια ουτοπία, ένας δρόμος προς το πουθενά» υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας