Αντί ανατροπής Putin αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στην Ευρώπη

1474
πολιτικός χάρτης στην Ευρώπη

Η υπέρβαση της ενεργειακής κρίσης θα κοστίσει γύρω στα 3 τρισ ευρώ στην Ευρώπη γι’ αυτό αυτές οι χώρες μαζί με την Ιταλία ζητούν ευρωπαϊκή παρέμβαση, αλλιώς θα πρέπει να πειράξουν τους προϋπολογισμούς και να αυξήσουν τα ελλείματα-χρέη τους…αλλιώς, ύφεση

Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία και η σκληρή αντιρωσική πολιτική των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, τελικά, δύο έννοιες που δεν μπορούν να συμβαδίσουν.

Χώρες κομπάρσοι των ΗΠΑ που κερδίζει από πετρέλαιο-αέριο

Οι ευρωπαϊκές χώρες, με επίκεντρο τις Βρυξέλλες, ακολούθησαν μία πολιτική «κομπάρσου» ή «ουράς» των ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και έθεσαν εν αμφιβόλω της αναπτυξιακή πορεία της Ε.Ε η οποία μαστίζεται από πρωτοφανή πληθωρισμό.
Από πληθωρισμό μαστίζεται βέβαια και η Αμερική – για άλλους λόγους- αλλά θα πρέπει να τεθεί υπόψιν ότι οι ΗΠΑ είναι παραγωγός χώρα πετρελαίου αλλά και φυσικού αερίου και μάλιστα πρωταθλήτρια, οπότε δεν την πιάνει η ενεργειακή κρίση.

Ποια ανατροπή Putin; – Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πέφτουν μία προς μία

Την ίδια ώρα, οι περισσότερες χώρες ουσιαστικά «μπήκαν» στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Παράλληλα, όμως υιοθέτησαν και κυρώσεις χρηματοπιστωτικές που νόμιζαν ότι θα κάμψουν την Ρωσία ή που ήλπιζαν θα αποδυναμώσουν τον Putin ή ακόμα χειρότερα θα συμβάλουν στην ανατροπή του…
Δεν είναι άτοπο να πούμε ότι αυτή τη στιγμή ο Putin είναι ο ισχυρός της υπόθεσης, αφού με το χαρτί της ενέργειας «κρατάει» στο χέρι του, όχι μόνο την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών, όχι μόνο την αναπτυξιακή τους πορεία αλλά και την ίδια την πολιτική επιβίωση των κυβερνήσεων των χωρών.
Επίσης, δεν είναι ψέμα ότι αυτή τη στιγμή «περνάει το δικό του»
με τον εξαναγκασμό των ευρωπαϊκών εταιριών ενέργειας να πληρώσουν με ρούβλια τα συμβόλαιά τους.
Πάμε, όμως, να δούμε όλες τις χώρες:

ΓΑΛΛΙΑ – Διασπασμένη η Γαλλία, αντιδημοφιλής ο Macron, έρχεται ήττα στις βουλευτικές

Είναι εμφανής σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η δυσαρέσκεια των ευρωπαίων πολιτών για την ενεργειακή ακρίβεια.
Το είδαμε στην Γαλλία όπου η δυσαρέσκεια για τις επιλογές Μacron μεταφράστηκε σε μαζική απόρριψη της υποψηφιότητάς του και στην στήριξη της LePen με ποσοστό 42%.
O Μacron μπορεί να κέρδισε στην κάλπη τελευταία στιγμή, ουσιαστικά όμως καταψηφίστηκε.
Δεν διαθέτει καμία δημοφιλία, λίγες μέρες μετά την εκλογή οι κάτοικοι τον πήραν με τις τομάτες. Άλλωστε, το πολιτικό σύστημα διχάστηκε με τις επιλογές του και την προσκόλλησή του στις ΗΠΑ.
Ο Melancon του είπε να μείνει ουδέτερος, να μην ακολουθήσει την πολεμική ρητορική Των ΗΠΑ και να αποδοκιμάσει και τις δύο δυνάμεις (ΗΠΑ,Ρωσία). Η Marie Le Pen και ο Eric Zemmour του επισήμαναν ότι αν θέλει ειρήνη θα πρέπει να πείσει την Ουκρανία να δηλώσει ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δεν άκουσε, δίχασε, δημιούργησε μεγάλη δυσαρέσκεια και επειδή η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός θα συνεχιστούν η πτώση του θα είναι δραματική μέχρι τις βουλευτικές εκλογές…

ΕΛΛΑΔΑ – H ενεργειακή κρίση έπληξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χώρα μας η οποία κλονίζεται από ένα εκρηκτικό μείγμα χρέους, πληθωρισμού, ενεργειακής ακρίβειας και εξάρτησης αλλά και αναιμικής ανάπτυξης.
Η Ελλάδα, ενώ διατηρούσε διαχρονική σχέση με την Ρωσία και σύμφωνα με δημοσκοπήσεις έχει τους περισσότερους ένθερμους φίλους του Putin από όλη την άλλη Ευρώπη, αποφάσισε να συνταχθεί με την Ουκρανία.
Και μάλιστα, στέλνοντας όπλα.
Όμως, αυτό ήταν μία απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αυτό δεν άρεσε σε πολύ κόσμο μεταξύ αυτών και σε μεγάλο ποσοστό φίλων και ψηφοφόρων της ΝΔ. Υπόψιν, η Νέα Δημοκρατία είναι αδελφοποιημένο κόμμα με την «Ενωμένη Ρωσία», το κόμμα του Putin.
Η αύξηση της τιμής της ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου δημιούργησαν μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση η οποία αγγίζει το πορτοφόλι του πολίτη.
Κατά την διακυβέρνηση Μητσοτάκη, πολλές κρίσεις πέρασαν αλλά καμία δεν δημιούργησε τόση δυσαρέσκεια όσο αυτή. Κάτι που αποτυπώνεται στα ποσοστά της κυβέρνησης. Το νέο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση συνεργασίας, οπότε με την κρίση αυτή «τελειώνει» η δεύτερη θητεία Μητσοτάκη. Ουσιαστικά γίνεται παρελθόν το πολιτικό κεφάλαιο Μητσοτάκης.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Φιλορώσοι οι Βούλγαροι αποδοκιμάζουν τον Petkov

Ο νεοεκλεγέντας Πρωθυπουργός Κiril Petkov, έχει αποφασίσει να κινηθεί στο άρμα των ΗΠΑ και να καταδικάσει την Ρωσία.
Απέπεμψε στα τέλη του Φεβρουαρίου, τον γνωστό για τις φιλορωσικές του θέσεις, υπουργό Αμυνας, Stefan Yanev που έκανε λόγο για «επιχείρηση» των Ρώσων και όχι για «πόλεμο». Απέλασε ρώσους διπλωμάτες.
Στη δε ψηφοφορία για την καταδίκη της εισβολής στη Βουλή, το κόμμα των Σοσιαλιστών και το φιλορωσικό ακροδεξιό «Αναγέννηση» αρνήθηκαν να καταδικάσουν τους Ρώσους.
Ο δε Borisov, πρώην πρόεδρος ήταν πολύ κοντά στο Κρεμλίνο.
Μέσα σε όλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλη συμπάθεια στον Putin και ότι τον πόλεμο τον ξεκίνησαν ουσιαστικά οι ΗΠΑ. Ενδεικτικά της διχασμένης πολιτικής κατάστασης είναι δύο στοιχεία:
Προ ημερών σε δημόσια ομιλία ο Petkov αποδοκιμάστηκε από πλήθος που κρατούσε ρωσικές σημαίες.
Επίσης, ο Πρόεδρος της χώρας Rumen Radev είναι φιλορώσος αλλά μετριοπαθής και παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Η χώρα θα έχει μεγαλύτερους πολιτικούς και κοινωνικούς κλυδωνισμούς μετά το «κόψιμο» του ρωσικού αερίου.

ΙΤΑΛΙΑ – Σε αποδρομή ο Draghi, πολιτικό χάος στην Ιταλία

O Mario Draghi είναι ένας πρωθυπουργός σε αποδρομή και αν δεν ήταν η κατάσταση τόσο έκτακτης ανάγκης στην Ιταλία, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα είχε διαλυθεί και ο ίδιος θα είχε πάει σπίτι του.
Ο μόνος που στηρίζει τον Draghi είναι ο Πρόεδρος της χώρας Μatarela.
Είναι πολλές οι διαφωνίες στο πολυσυλεκτικό κυβερνητικό συνασπισμό, ουσιαστικά όλα τα κόμματα ετοιμάζονται για τις εκλογές την άνοιξης του 2023.
Ο Salvini αντέδρασε στην απέλασε 30 ρώσων διπλωματών.
Ο Berluskoni στην επερχόμενη αύξηση φόρων στην ακινητη περιουσία.
Ο Conte δηλώνει αντίθετος στην δέσμευση Draghi για αύξηση των αμυντικών δαπανών 13 δις.
Οι περισσότεροι από τα κόμματα του συνασπισμού διαφωνούν με άμεση διακοπή φυσικού αερίου από Ρωσία που υποστηρίζει ο Draghi.
Στο μεταξύ η Ιταλία έχει από τις πιο ακριβές κιλοβατώρες, μετά την Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση σε ρωσικό αέριο και συν αυτώ έχει να διαχειριστεί ένα τεράστιο χρέος. Και στο πολιτικό ορίζοντα κανένα κόμμα δεν φαίνεται να έχει δυναμική. Δηλαδή χάος…

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Ελεύθερη πτώση στην δημοτικότητα του καγκελάριου Scholz

Στην Γερμανία, χώρα οδηγό για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και τη Κομισιόν, ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλιστών, Φιλελεύθερων, Πράσινων είναιι διχασμένος στα όρια της πολιτικής κρίσης.
Οι κυβερνητικοί συνέταιροι του Scholz κατηγορούν τον καγκελάριο για έλλειμα ηγεσίας και για παράτολμες ενέργειες στην πρόθεσή του να εξοπλίσει τους Ουκρανούς με τανκς. Μεγάλος πονοκέφαλος και ότι ο Πρόεδρος της χώρας Steinmayer είναι μετριοπαθής και διατηρεί δεσμούς με την ρωσική διπλωματία.
Γι’ αυτό άλλωστε ο Ζelenskyi τον θεωρεί ανεπιθύμητο πρόσωπο.
Σειρά δημοσκοπήσεων Deutschlandtrend στο δίκτυο ΑRD δείχνουν ότι ο Scholz δεν διαθέτει την ηγετική ικανότητα να οδηγήσει τη χώρα. Σε 5 μήνες έχει χάσει 19 μονάδες και μόλις το 39% δηλώνει ικανοποίηση. Υπάρχει κοινωνική δυσαρέσκεια από τις αυξήσεις στην ενέργεια, υπάρχει και προβληματισμός από τον επιχειρηματικό κόσμο μην κοπεί το ρωσικό αέριο στο οποίο η Γερμανία είναι απολύτως εξαρτημένο.
Η λεγόμενη κραταιά γερμανική βιομηχανία είναι σε κρίση.
Γι’ αυτό άλλωστε και οι «κωλοτούμπες» της ενεργειακής εταιρείας Uniper σχετικά με τις πληρωμές με ρούβλια. Όπως άλλωστε και της Πολωνίας, που ζητούσε απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, η Gazprom διέκοψε την ροή και η Πολωνία τώρα αγοράζει ρωσικό αέριο από την Γερμανία…

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ : Υπερχρεωμένες περιμένουν μάταια ευρωπαϊκή λύση

Τέλος, Ισπανία – Πορτογαλία δύο υπερχρεωμένες χώρες προσδοκούν μαζί με την Ελλάδα, ευρωπαική λύση και κυρίως αυτό που ακούγεται καιρό στους κύκλους της Commission για παράταση της ρήτρας διαφυγής.
Είναι ενδεικτικό ότι έθεσαν μεγάλο ζήτημα να μπορέσουν να επιβάλουν πλαφόν στις χονδρικές τιμές αερίου και ενέργειας.

Πολιτικό Συμπέρασμα:

Η υπέρβαση της ενεργειακής κρίσης θα κοστίσει γύρω στα 3 τρισ ευρώ στην Ευρώπη γι’ αυτό αυτές οι χώρες μαζί με την Ιταλία ζητούν ευρωπαϊκή παρέμβαση, αλλιώς θα πρέπει να πειράξουν τους προϋπολογισμούς και να αυξήσουν τα ελλείματα-χρέη τους…αλλιώς, ύφεση.
Η αντι-ρωσική τακτική, λοιπόν, κοστίζει όχι μόνο 3 τρις. Και φυσικά, η κοινωνική δυσαρέσκεια θα φέρει αλλαγές σε όλο τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης.
Μήπως τελικά ο Putin είναι ο «έξυπνος» της υπόθεσης;

Πηγή: bankingnews.gr-Μαξιμιλιανός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας