Ανοίγει το μέτωπο της Υγείας-«Ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ»

963

Πυρ ομαδόν μετά την αυτοκτονία καρκινοπαθούς

Ομαδικά «πυρά» δέχεται η κυβέρνηση, μετά την αυτοκτονία του 72χρονου καρκινοπαθούς στο Ηράκλειο, καθώς γιατροί και κόμματα της αντιπολίτευσης συνδέουν το τραγικό τέλος ενός ανθρώπου, που έσπασαν τα νεύρα του περιμένοντας το φάρμακο για να ξεκινήσει αγωγή, με την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ, αλλά και τα «γαλάζια» σχέδια «ιδιωτικοποίησης της Υγείας», όπως καταγγέλλουν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε την Τετάρτη στην Πλατεία των Λιονταριών στο Ηράκλειο, για να διαμαρτυρηθεί για την τραγωδία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν είναι αυτοκτονία, είναι κρατική δολοφονία».

Διαδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, με δήλωσή του στο zarpanews.gr, έκανε λόγο για μια τραγωδία που δύσκολα κάποιος συναντά.

«Μια τραγωδία από εκείνες που όμοιά τους δύσκολα θα συναντήσεις. Μια τραγωδία που έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι πίσω από κάθε αριθμό στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, κρύβονται άνθρωποι, οικογένειες, ιστορίες. Το τραγικό γεγονός αυτοκτονίας καρκινοπαθούς, που αναζητούσε μέρες ένα φάρμακο που απουσίαζε, αναδεικνύει τα τραγικά αδιέξοδα που βιώνουν οι καρκινοπαθείς, εξαιτίας της πολιτικής του υπουργείου Υγείας και των επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα του φαρμάκου, όπου τα κέρδη των εταιρειών είναι τεράστια», υπογράμμισε.

Γεωργιάδης: Δεν φταίει το ΕΣΥ για την αυτοκτονία του καρκινοπαθούς

Από την πλευρά του, o υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με παρέμβασή του στο MEGA, τόνισε ότι η εισαγωγή του συγκεκριμένου φαρμάκου εξασφαλίστηκε άμεσα και το πρώτο ραντεβού για τον 72χρονο, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό σύστημα, ήταν προγραμματισμένο για την προηγούμενη Δευτέρα, στο οποίο δεν προσήλθε.

«Καταρχάς να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του αυτόχειρα. Εγώ έσπευσα αμέσως να επικοινωνήσω με την Διοίκηση του Νοσοκομείου για να δω τι έχει γίνει. Θέλω να πω ότι δεν είναι αληθές το δημοσίευμα. Ακούστηκε ότι την ευθύνη την είχε το ΕΣΥ. Δεν είναι ακριβές. Η ετοποσίδη είναι ένα φτηνό φάρμακο. Υπήρξε έλλειψη για μερικές μέρες. Είχαμε παρέμβει άμεσα από το υπουργείο και είχαμε εξασφαλίσει παραγγελία άμεσα να γίνει κανονική εισαγωγή. Είχαμε κλείσει στον ασθενή ραντεβού σύμφωνα με το ηλεκτρονικό σύστημα στις 4/3, εκείνος δεν προσήλθε και κλείσαμε νέο ραντεβού για σήμερα», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Από το νοσοκομείο του Ηρακλείου λένε ότι όντως το φάρμακο ήταν σε έλλειψη, ωστόσο κατάφεραν να βρουν μια μονάδα με την οποία ο 72χρονος θα μπορούσε να ξεκινήσει τις θεραπείες του, από άλλο ασθενή που είχε ολοκληρώσει το σχήμα του.

«Ψάχνουμε αγωνιωδώς φάρμακα για τους ασθενείς μας»

Την ίδια ώρα, πέρα από τις δηλώσεις συγγενών του 72χρονου, που διαψεύδουν τον υπουργό Υγείας, γιατροί καταγγέλλουν μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Νίκο Ανδρουλάκη, μίας κλινικής με 1.000 ενεργούς ασθενείς, ο οποίος μίλησε στο Cretalive για τις ελλείψεις φαρμάκων, τόνισε πως «ψάχνουμε και εμείς να βρούμε σε άλλα νοσοκομεία της χώρας από περισσεύματα ή σε ιδιωτικά φαρμακεία. Αυτό δυστυχώς δεν είναι πρωτόγνωρη κατάσταση, απλώς δεν παίρνει δημοσιότητα γιατί τρέχουμε να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν, για να μη μείνουν οι ασθενείς χωρίς θεραπεία».

«Έχει τύχει πολλές φορές να ψάχνουμε φάρμακα στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο, στην Αλεξανδρούπολη. Ψάχνουμε όπου μπορούμε να βρούμε περίσσευμα και αυτό είναι δυστυχές, καθώς καταναλώνουμε άπειρες ώρες και ενέργεια σε θέματα, τα οποία έπρεπε να είναι λυμένα προ πολλού. Ο ασθενής θεωρεί αυτονόητο ότι το φάρμακο υπάρχει και μπορεί να το έχει στη διάθεσή του, στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν ισχύει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε, μάλιστα, ότι τον τελευταίο μήνα υπήρχε έλλειψη φαρμάκου για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, από τον οποίο έπασχε ο 72χρονος, το οποίο διακινεί συγκεκριμένη εταιρεία που δεν προμηθεύει τα νοσοκομεία, αλλά τα ιδιωτικά φαρμακεία. Οι γιατροί συνταγογραφούν το φάρμακο και οι ίδιοι οι ασθενείς το αγοράζουν από τα φαρμακεία. Εν προκειμένω, τον τελευταίο μήνα δεν υπήρχε στα ράφια.

Πολιτικές αντιδράσεις: Δεν αξίζει σε κανέναν να υποφέρει αβοήθητος

Τα βέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνεχίζει να δέχεται ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τις δηλώσεις που έκανε για την αυτοκτονία του καρκινοπαθούς στην Κρήτη.

«Ο 72χρονος καρκινοπαθής από την Κρήτη, που έδωσε τέλος στη ζωή του αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα τα οποία οικοδομεί επιμελώς τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ στον τομέα της υγείας, δεν έκανε ποτέ ούτε μια θεραπεία, όπως διαβεβαίωσε συγγενής του που, μιλώντας στο Talk Radio 98.9, δήλωσε εκνευρισμό και για τη στάση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και σημείωσε πως «αυτή είναι η φρικτή πραγματικότητα, ενός ΕΣΥ που υπονομεύεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου το δημόσιο να υποχωρήσει έναντι του ιδιωτικού και το αγοραίο να υπερνικήσει το εγγυημένο, από το κοινωνικό κράτος, αγαθό της υγείας».

«Ο κόσμος δεν έχει να περιμένει τίποτα, αν δεν έχει γνωστούς, χρήματα ή τύχη. Αυτή είναι η φρικτή πραγματικότητα, ενός ΕΣΥ που υπονομεύεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου το δημόσιο να υποχωρήσει έναντι του ιδιωτικού και το αγοραίο να υπερνικήσει το εγγυημένο, από το κοινωνικό κράτος, αγαθό της υγείας», προσέθεσε η Κουμουνδούρου.

Για να υπογραμμίσει πως «εκεί έξω, όμως, βρίσκονται χιλιάδες ασθενείς που έχουν συναντήσει τις αναβολές, τις καθυστερήσεις και τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής. Υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονται επίσης απέναντι σε αδιέξοδα, που όλο μεγαλώνουν. Και το δημόσιο σύστημα υγείας συρρικνώνεται και υποσκάπτεται με νέους τρόπους».

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την φρίκη ως κανονικότητα»

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «ένας άνθρωπος της βιοπάλης διαλύθηκε μέσα σε ένα διαλυμένο ΕΣΥ. Είναι χιλιάδες οι συμπολίτες μας που ανεβαίνουν αυτό τον Γολγοθά καθημερινά».

Και σημείωσε πως «το 2024 δεν αξίζει σε κανέναν να υποφέρει αβοήθητος. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την φρίκη ως κανονικότητα. Στηρίζουμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζόμενων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθιο ένα τραγικά υποβαθμισμένο και υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγείας».

Στάση εργασίας ΕΙΝΑΠ την Πέμπτη

Παράλληλα, τα απογευματινά χειρουργεία για τα οποία επιχαίρει η κυβέρνηση εξακολουθούν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα.

Έτσι, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ προκηρύσσει στάση εργασίας για αύριο, Πέμπτη 14 Μαρτίου (13:00 – 15:00) και καλεί σε συγκέντρωση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», προκειμένου να διαμαρτυρηθεί, ενώ καλεί «τους συναδέλφους να μη δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία».

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά καταγγέλλει πως δεν λειτουργούν 70 χειρουργικές αίθουσες στην Αττική.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ απογειώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες (σε όλη την Αττική λειτουργούν οι 130 στις 200) και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, χωρίς να αναγκάζονται να ξανά πληρώσουν, επιβάλλει νόμιμο κρατικό ‘φακελάκι’ στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Οι υπόλοιποι ασθενείς καταδικάζονται να περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής. Ξέρουμε καλά ότι η απογευματινή λειτουργία θα γίνει εις βάρος της πρωινής», τονίζει.

«Όπως ξεκαθάρισε πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, δεν σκοπεύει να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Αντί γι’ αυτό δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να μπαίνουν στο νοσοκομείο και να φέρνουν ή να βρίσκουν ‘πελατεία’. Δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί αυτό το έκτρωμα! Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», προσθέτουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας