Άνευ προηγουμένου απόφαση Πολωνίας να απαγορεύσει είσοδο στον Lavrov

552

Η Ρωσία κατήγγειλε μια προκλητική όπως τη χαρακτήρισε απόφαση της Βαρσοβίας, μετά την άρνηση της Πολωνίας να επιτρέψει την είσοδο στο έδαφός της του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergei Lavrov για μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.
«Η απόφαση της Πολωνίας (…) είναι προκλητική και δεν έχει προηγούμενο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ρωσική διπλωματία.
«Η Βαρσοβία όχι μόνο δυσφημίσθηκε με αυτόν τον τρόπο, αλλά επέφερε και ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στο κύρος ολόκληρου του Οργανισμού» για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Πολωνία, που διοργανώνει στις αρχές Δεκεμβρίου την υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ, ανακοίνωσε στις 18/11/2022 ότι αρνήθηκε την είσοδο στο έδαφός της του Lavrov.
«Αναμένουμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να επιλέγει τα μέλη της αντιπροσωπείας της σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της εκ περιτροπής προεδρίας του οργανισμού, που ασκεί φέτος η Βαρσοβία.

Ο ΟΑΣΕ στην άβυσσο

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η ρωσική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να «περιλαμβάνει άτομα σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, περιλαμβανομένου του Lavrov.
«Είμαστε βέβαιοι πως όλοι οι λογικοί πολιτικοί μοιράζονται την άποψη της ρωσικής πλευράς ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες», ανέφερε η ρωσική διπλωματία.
«Αυτές οι ολέθριες αποφάσεις των Πολωνών (…) σπρώχνουν τον ΟΑΣΕ στην άβυσσο», ανέφερε, κατηγορώντας τον ΟΑΣΕ ότι μετατρέπεται σε πεδίο για αντιρωσικές ασκήσεις.
Η σύνοδος των 57 υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ θα διεξαχθεί την 1η και 2α Δεκεμβρίου στο Λοτζ, μια πόλη στην κεντρική Πολωνία.
Από την ίδρυσή του το 1975 στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου για την προώθηση του διαλόγου Αναταολής-Δύσης, ο ΟΑΣΕ εδρεύει στη Βιέννη, στην Αυστρία.

Ρωσική επίθεση σε Borrell

«Δυστυχώς, οι ιδέες που εμπνέει και ο λόγος του επικεφαλής της Eυρωπαϊκής Διπλωματίας Josep Borrell στα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως και πριν, δεν περιέχουν ούτε έναν υπαινιγμό του στρατηγικού οράματος της ΕΕ προς την κατεύθυνση της Ρωσίας και εδραιώνουν την διαίρεση στην Ευρώπη, που δείχνει «ακόλουθος» των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.
Δεν προσφέρουν προτάσεις για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων.
Λες και η Ρωσία ή η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως γεωγραφικοί και πολιτισμικοί γείτονες, μπορούν με κάποιο τρόπο να πάψουν να υφίστανται ως τέτοιοι μεταξύ τους», είπε η διπλωμάτης, σχολιάζοντας τις προτάσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Josep Borrell για τις κοινές προσεγγίσεις της ΕΕ στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Mε φόντο την ουκρανική κρίση

Σύμφωνα με τη Zakharova, οι προτάσεις υποδηλώνουν ότι ο στόχος των σημερινών ηγετών της ΕΕ είναι να δώσουν γρήγορα μια εύλογη εξήγηση για τις προσπάθειες να περιορίσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία, να τους στερήσουν μια κοινή ιστορία και οικονομική βάση.
“Υπάρχει η επιθυμία να περιοριστούν οι δυνατότητες για τους πολιτικούς του μέλλοντος να βρουν διέξοδο από αυτή τη βαθιά κρίση.
Σίγουρα, στις παρούσες συνθήκες, το αίτημα της πλειοψηφίας της ευρωπαϊκής κοινωνίας είναι ακριβώς το αντίθετο”, πρόσθεσε.
Η Zakharova σημείωσε ότι ο Borrell, προφανώς, στοιχειώνεται από την επιθυμία να εγγραφεί το όνομά του στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή ιστορία λαμβάνοντας ωστόσο, αμφίβολες πρωτοβουλίες.
«Ωστόσο, ο Ισπανός έχει ξεχωρίσει μέχρι στιγμής μόνο ως ο πιο απαράδεκτος και συγκρουσιακός ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ όλων των εποχών, γνωστός για τις πολεμοχαρείς του εκκλήσεις για «νίκη στο πεδίο της μάχης» και τον ρατσιστικό λόγο για τον «ευρωπαϊκό κήπο» και τη «ζούγκλα» που ενοχλεί τους Ευρωπαίους», υπενθυμίζει.
Η διπλωμάτης πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα των συζητήσεων εντός της ΕΕ για τις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς η συζήτησή τους συνεχίζεται, και τόνισε ότι η Μόσχα δεν έχει αυταπάτες για αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας