Ο Α.Σαμαράς , πέραν της ”μαύρης” του μνημονιακής τριετίας ως πρωθυπουργός με συνεταιράκι με τον απεχθέστατο Ευαγγ. Βενιζέλο , διετέλεσε προηγουμένως και ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση του Κώστα Μητσοτάκη , πατρός του Κυριάκου , όπου ο ίδιος συνομολόγησε και υπέγραψε την καταστροφική για Ευρώπη και Ελλάδα Συνθήκη του Μάαστριχτ , όπως , επίσης , συνομολόγησε για τα Βαλκάνια διάλυση της Γιουγκοσλαβίας , χωρίς , μάλιστα να αδράξει σε αυτήν την περίσταση την χρυσή ευκαιρία να απαιτήσει την αφαίρεση του όρου Μακεδονία ή παραγώγων του από το όνομα των Σκοπίων
Π.Λ.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τις τελευταίες ημέρες εξαπέλυσε μία σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις ακολουθούμενες πολιτικές στο εξωτερικό και στο εσωτερικό έχοντας προφανώς αμνησία για τις δικές του εγκληματικές πολιτικές κατά την διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του σε όλα τα επίπεδα.
Δεν διαφωνεί κανείς πατριωτικά σκεπτόμενος με αυτά που λέει τώρα ο Α.Σαμαράς αλλά έπρεπε να τα πει όταν ήταν στη Νέα Δημοκρατία και είχαν συμβεί τα «όργια» με το Oruc Reis (το οποίο εισέβαλε και πραγματοποιούσε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα επί δύο μήνες), αλλά το 2020 που συνέβη αυτό, ουδέποτε μίλησε. Ούτε τοποθετήθηκε ότταν ο Γ.Γεραπετρίτης προσδιόριζε τότε ως «ελληνική δικαιοδοσία τα 6 ν.μ. από το… Καστελόριζο»!
Και πάλι, βέβαια, έχοντας μια θητεία που έριξε γεωπολιτικά την Ελλάδα στον Καιάδα, τώρα λόγος του χάνει την οποιαδήποτε βαρύτητα.
Καταρχάς, για να θυμηθούμε την δική του ευθύνη σε ότι αφορά τα Τέμπη, είναι αυτός ο οποίος ουσιαστικά έστρωσε το δρόμο για να έρθουν οι Ιταλοί και να πάρουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όταν απέρριψε την υπερπολλαπλάσια προσφορά των Ρώσων για γεωπολιτικούς λόγους (βασικά αποδέχτηκε τις αμερικανικές εντολές).
Οι οποίοι Ρώσοι-έκ του αποτελέσματος φαίνεται άλλωστε- ήταν πολύ πιο σοβαροί και με οικονομικά πολλαπλάσια προσφορά από τους Ιταλούς.
Βέβαια την συμφωνία με τους Ιταλούς την υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο δρόμος είχε ανοίξει από την κυβέρνηση Σαμαρά.
Τέλη διέλευσης τα οποία θα άγγιζαν τουλάχιστον τα 350 εκατομμύρια € το χρόνο!
Μάλιστα υποτίθεται ότι αυτό έγινε για να μην εξαρτάται η χώρα μόνο από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Όμως το αζερικό φυσικό αέριο δεν φτάνει για να «γεμίσει» τον αγωγό και στην πραγματικότητα μεταφέρει… ρωσικό.
Για τους ίδιους λόγους απέκλεισε από το διαγωνισμό της ΔΕΠΑ τους Ρώσους, οι οποίοι πάλι πρόσφεραν υπερπολλαπλάσιο τίμημα.
Επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος, ήρε την αναγνώριση της κυβέρνησης Άσαντ στην Συρία αναγνωρίζοντας ως «μαχητές της ελευθερίας» το Ισλαμικό Κράτος και την συριακή Al Qaeda.
Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Α.Σαμαρά άλλωστε στην Βουλή (2 Αυγούστου 2012), ηχεί μέχρι σήμερα «Η Συρία πρέπει να πάρει το δρόμο του εκδημοκρατισμού. Το καθεστώς του Ασαντ έχει κλείσει το βίο του και πρέπει να αποχωρήσει».
Σε μία στιγμή μάλιστα που οι εικόνες που έρχονταν από τις σφαγές των Ελληνορθόδοξων χριστιανών στην Συρία από τους ισλαμιστές που τότε χαρακτηριζόντουσαν «συριακή αντιπολίτευση» προκαλούσαν σοκ.
Πού ήταν τότε η εξωτερική πολιτική του Αντώνη Σαμαρά; Γιατί σίγουρα αυτά που έπραξε δεν δείχνουν να έχουν καμία σχέση με αυτά που υποστηρίζει τώρα.
Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο άνθρωπος που υπέγραψε το δεύτερο Μνημόνιο και το επαίσχυντο PSI που αφαίρεσε τις οικονομίες των Ελλήνων, «κουρεύοντας» τα ομόλογα των μικροεπενδυτών και διαλύοντας τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στην ουσία εξαφάνισε τις συντάξεις των Ελλήνων οι οποίοι κατά μέσο όρο στο μέλλον θα παίρνουν συντάξεις των… 500 ευρώ και για να έχουν μεγαλύτερες θα πρέπει να δουλεύουν 40 χρόνια με απολαβές CEO σε πολυεθνική…
Το σίγουρο είναι ότι με 500 ευρώ ουδείς Έλληνας συνταξιούχος δεν θα είναι σε θέση να ζήσει αξιοπρεπώς, ή μάλλον να ζήσει γενικώς.
Βέβαια το νέο συνταξιοδοτικό νόμο δημιούργησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιβλήθηκε με βάση τα άδεια ασφαλιστικά ταμεία που άφησε πίσω του ο Αντώνης Σαμαράς.
Όλοι θυμούνται τι ακριβώς έγινε όπως και για το χάλι που επικρατούσε στις Ένοπλες Δυνάμεις, που δεν είχαν καύσιμα για τα μαχητικά (δεν είχαν καύσιμα γενικώς όπως δεν είχαν ούτε ανταλλακτικά), με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ώρες εκπαίδευσης των πιλότων.
Όλοι επίσης θυμούνται το επεισόδιο που είχαν προκαλέσει οι Τούρκοι στην Κάλυμνο τον Φεβρουάριο του 2014, το οποίο είχε παραδεχτεί και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την αποχώρηση του από το ΥΠΕΘΑ, τον Οκτώβριο του 2014.
Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα των Μνημονίων και της εξωτερικής πολιτικής που ασκούσε ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος απέναντι στην Τουρκία έκανε το «παγώνι» σε όλες τις προκλήσεις της Άγκυρας.
Σημειώνεται επίσης ότι επί των ημερών του οι «Ομάδες Αλήθειας» ξεπήδησαν μέσα από ΛΟΑΤΚΙ άτομα τύπου Μουρούτη και φυσικά οι πολιτικές του ήταν αυτές που παρέδωσαν την χώρα στον ανεκδιήγητο ΣΥΡΙΖΑ και στο τρίτο Μνημόνιο.
Γιατί τότε οι ξένοι πήραν την πιστοποίηση για την εκμετάλλευση του δημόσιου πλούτου για 99 χρόνια, όπως έγινε με το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2016.
Γιατί δύο Μνημόνια δεν έφταναν χρειάζονταν και τρίτο…