Αναχαιτίστηκε μπαράζ επιδρομών UAV σε Ρωσία-Κριμαία-Άγριες μάχες σε Ντονιέτσκ-Χερσώνα

1106

Στις 16 Αυγούστου, ο ρωσικός στρατός απέτρεψε δύο απόπειρες των δυνάμεων του Κιέβου να επιτεθούν στην περιοχή της Καλούγκα και στη χερσόνησο της Κριμαίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από την Καλούγκα τις πρώτες πρωινές ώρες.

“Γύρω στις 05:00 π.μ. ώρα Μόσχας σήμερα, ματαιώθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης του Κιέβου να χρησιμοποιήσει τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τρομοκρατική επίθεση σε εγκαταστάσεις στην περιοχή της Καλούγκα. Οι ρωσικές αντιπυραυλικές άμυνες εντόπισαν αμέσως και κατέστρεψαν όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη”, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η απόπειρα επίθεσης δεν προκάλεσε ζημιές ή θύματα.

Σε μεταγενέστερη ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι ένα τέταρτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τη ρωσική αεράμυνα πάνω από τη χερσόνησο της Κριμαίας. “Σήμερα γύρω στις 11.00 π.μ. η Ρωσία απέτρεψε μια προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση με ένα μόνο μη επανδρωμένο αεροσκάφος σταθερής πτέρυγας εναντίον εγκαταστάσεων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, ανέφερε το υπουργείο. “Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας εντόπισαν και κατέρριψαν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από το έδαφος της Δημοκρατίας της Κριμαίας”.

Οι επιθέσεις έγιναν μετά από μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών προέλασης των δυνάμεων του Κιέβου προς διάφορες κατευθύνσεις εντός της ζώνης ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ένας αξιωματικός του εθελοντικού τάγματος κοζάκων SKIF στο Ντονiέτσκ δήλωσε στο TASS στις 16 Αυγούστου ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν κολλήσει στην κατεύθυνση Σολεντάρ και έχουν ως επί το πλείστον προσομοιώσει επιθέσεις εκεί. “Υπήρξαν αρκετά σοβαρές μάχες τον Μάιο. Μπορούσαμε να δούμε ότι είχαν εξαντληθεί μέχρι τον Αύγουστο, προσομοιάζοντας κυρίως [επιθέσεις] … Ενώ έχουμε μηχανοκίνητους λόχους πεζικού, επί του παρόντος σχηματίζονται ομάδες εφόδου”, δήλωσε ο ανώνυμος αξιωματικός.

Ένας αναπληρωτής διοικητής του τάγματος, με την κωδική ονομασία “Arkon”‘ ανέφερε επίσης λιγότερο συχνές ουκρανικές επιθέσεις στην κατεύθυνση Σολεντάρ. “Υπήρξαν σπάνιες προσπάθειες [επίθεσης] τον τελευταίο καιρό, με τον εχθρό να προσπαθεί να διασπάσει τις γραμμές άμυνάς μας περίπου μία φορά την ημέρα και στη συνέχεια να συνεχίζει τα πυρά όλμων”, είπε. Οι Κοζάκοι κρατούν θέσεις στην κατεύθυνση αυτή από τον Απρίλιο, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, στην κατεύθυνση του νότιου Ντονιέτσκ, οι δυνάμεις του Κιέβου δεν τα πάνε καλύτερα. Ένας εκπρόσωπος της ρωσικής ομάδας δυνάμεων Vostok, δήλωσε στο TASS ότι δέκα Ουκρανοί στρατιώτες και ένας εκτοξευτής χειροβομβίδων κατά τη διάρκεια των πρόσφατων μαχών στην κατεύθυνση.

Τα πολεμικά αεροσκάφη της ομάδας έβαλαν στο στόχαστρο συγκεντρώσεις ουκρανικού ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού κοντά στις περιοχές Βελίκαγια Νοβοσέλκα, Σταρομαγιόρσκοε και Ουρζαΐνοε. “Οι ομάδες των συστημάτων αεράμυνας Tor και Osa κατέρριψαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Furia και ένα Valkyrie [drone]”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Περισσότερες ουκρανικές απώλειες αναφέρθηκαν στην περιοχή της Χερσώνας. Πηγή στις περιφερειακές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ρωσική ομάδα δυνάμεων Dnepr κατέστρεψε πέντε σκάφη των δυνάμεων του Κιέβου προς αυτή την κατεύθυνση.

Εν τω μεταξύ, ρωσικές ειδησεογραφικές πηγές κοινοποίησαν βίντεο που δείχνουν πρόσφατα πλήγματα με πυρομαχικά Lancet που είχαν ως στόχο ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο M109 αμερικανικής κατασκευής, ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Zuzana-2 σλοβακικής κατασκευής, ένα αυτοκινούμενο όλμο Alakran ισπανικής κατασκευής, ένα ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο M777 αμερικανικής κατασκευής, ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Krab πολωνικής κατασκευής, ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Stryker αμερικανικής κατασκευής, ένα όχημα Mastiff βρετανικής κατασκευής με προστασία από ενέδρες και νάρκες, ένα στρατιωτικό φορτηγό και δύο ακόμη άγνωστα οβιδοβόλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας