Αμυντική συμφωνία Β.Πούτιν -Χ.Χαφτάρ: Ρωσική ναυτική βάση στη Λιβύη

1934

Λιβύη και Αλγερία κλείνουν είσοδο/έξοδο σε Μεσόγειο, ενώ «ελέγχουν» και «επιτηρούν» όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο.

Για συμφωνία βόμβα μεταξύ Β.Πούτιν και Χ.Χαφτάρ για ρωσική ναυτική ή και αεροπορική βάση στην ανατολική Λιβύη κάνει λόγο το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Η αμυντική αυτή συμφωνία έχει προκαλέσει συναγερμό στην Ουάσιγκτον για αρκετούς λόγους:

  1. Πρώτον, η Τουρκία ελέγχει την δυτική Λιβύη και η Ρωσία την ανατολική. Οι δύο χώρες πετούν εκτός Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ.
  2. Ρωσία και Τουρκία θα επεκτείνουν τον έλεγχο στη Ζώνη του Σαχέλ. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η Γαλλία αλλά και οι ΗΠΑ άρχισαν να υποχωρούν από σειρά χωρών στην Αφρική όπως Μάλι, Μπουργκίνα Φάσο, Νίγηρας κτλ.
  3. Ρωσικά πλοία θα βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα στην Ιταλία και την Ελλάδα, ελέγχοντας τη νότια Ευρώπη. Ο πάγιος στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ, να μείνει η Ρωσία έξω από τη Μεσόγειο, πάει περίπατο.
  4. Επί του παρόντος, ο ρωσικός στόλος διαθέτει μία ναυτική βάση στο Tartus της Συρίας. Η εμφάνιση ενός άλλου στο Τομπρούκ θα διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή.
  5. Πέμπτον, και πιο σημαντικό, τρεις χώρες στην σειρά έχουν ως στρατηγικό προσανατολισμό τους BRICS, Αλγερία, Λιβύη και Αίγυπτος που ήδη έχει μπει. Αλγερία και Λιβύη μπορούν να κλείσουν την είσοδο/έξοδο μεταξύ της Μεσογείου Θάλασσας και του Ατλαντικού Ωκεανού. 

Ένα άλλο πρόβλημα που προέκυψε είναι η εμφάνιση ρωσικής ναυτικής βάσης  στο Σουδάν, στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία θα δώσει στη Μόσχα μόνιμη πρόσβαση στη Διώρυγα του Σουέζ, στον Ινδικό Ωκεανό και στην Αραβική Χερσόνησο,

Μέχρι στιγμής, οι Αμερικανοί έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν το Σουδάν, αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ. Όλα τα έγγραφα έχουν υπογραφεί και μπορούν να επικυρωθούν από το σουδανικό κοινοβούλιο ανά πάσα στιγμή.

Υπάρχει τεράστιο ζήτημα για ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ.

Αμυντική συμφωνία Β.Πούτιν -Χ.Χαφτάρ – Ρωσική ναυτική βάση στη Λιβύη

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, η Μόσχα και το Τομπρούκ ετοιμάζουν ήδη συμφωνία για αμυντικά ζητήματα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, κατά την συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον στρατιωτικό διοικητή της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ στη Μόσχα τον περασμένο Σεπτέμβριο, επετεύχθη αμυντική συμφωνία, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα και τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί πολύ για τις πληροφορίες που έχουν προκύψει σχετικά με τις ανανεωμένες επαφές μεταξύ του ρωσικού στρατού και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Khalifa Haftar. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα μέρη σκοπεύουν να συνάψουν αμυντική συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ρωσικής ναυτικής βάσης στις ακτές της Λιβύης.

Και αυτός είναι ο εφιάλτης του ΝΑΤΟ, αφού τα ρωσικά πλοία θα βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα στην Ιταλία και την Ελλάδα, ελέγχοντας τη νότια Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον πρώην ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Λιβύη Τζόναθαν Γουίνερ, αυτή η απειλή λαμβάνεται «πολύ σοβαρά» από την αμερικανική κυβέρνηση.

«Η διατήρηση της Ρωσίας έξω από τη Μεσόγειο ήταν ένας βασικός στρατηγικός στόχος – εάν η Ρωσία αποκτήσει λιμάνια εκεί, αυτό της δίνει τη δυνατότητα να κατασκοπεύει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει.

Ο 79χρονος Χαφτάρ ελέγχει πολλές από τις μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Λιβύη, έναν παραγωγό του ΟΠΕΚ που φιλοξενεί περίπου το 40% των αποθεμάτων της Αφρικής. Επίσης ο Χαφτάρ ψάχνει για συστήματα αεράμυνας για να τον προστατεύσουν από αντίπαλες δυνάμεις της Τρίπολης.

Θέλει ακόμη να εξασφαλίσει εκπαίδευση για τους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας και τις ειδικές δυνάμεις του, λένε οι ίδιες πηγές. Σε αντάλλαγμα, μια σειρά αεροπορικών βάσεων που καταλαμβάνονται επί του παρόντος από παραστρατιωτικούς της Wagner θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν για να φιλοξενήσουν ρωσικές δυνάμεις.

Τα ρωσικά πολεμικά πλοία ενδέχεται επίσης να αποκτήσουν μόνιμα δικαιώματα ελλιμενισμού σε λιμάνι της Λιβύης, πιθανότατα το Τομπρούκ, που βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα κατά μήκος της Μεσογείου από την Ελλάδα και την Ιταλία, σύμφωνα με άλλα άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Ωστόσο, αυτή είναι μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική γιατί θα απαιτήσει ουσιαστική αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων, ανέφεραν.

Η κλιμάκωση της ρωσικής δραστηριότητας στη Λιβύη θέτει μια νέα πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε αντίθεση με το Κρεμλίνο για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τον πιθανό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή που προέρχεται από τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς” αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο.

Υπενθυμίζουμε ότι επί Σοβιετικής εποχής τα πλοία του σοβιετικού ναυτικού μπορούσαν να εισέλθουν ελεύθερα σε οποιοδήποτε λιμάνι της Λιβύης. Σοβιετικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και ειδικοί είχαν σταλεί στη Λιβύη από το 1970 έως το 1991.

Λιβύη: Να φύγουν «αμέσως» οι πρεσβευτές χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ απαιτεί το κοινοβούλιο

Δεν είναι τυχαίο ότι το εγκατεστημένο στην ανατολική Λιβύη κοινοβούλιο απαίτησε την Τετάρτη την «άμεση» αποχώρηση των πρεσβευτών χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αναφερόμενο ονομαστικά στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Με ανακοίνωσή του, ο θεσμός, προσκείμενος στο στρατόπεδο του ισχυρού στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, απαίτησε ακόμη να ανασταλεί ο εφοδιασμός των χωρών αυτών με λιβυκούς υδρογονάνθρακες αν δεν σταματήσουν «οι σφαγές» Παλαιστινίων.

«Απαιτούμε οι πρεσβευτές των κρατών που υποστηρίζουν τη σιωνιστική οντότητα (σ.σ. το Ισραήλ) στα εγκλήματα που διαπράττει να εγκαταλείψουν την (λιβυκή) επικράτεια αμέσως», αναφέρει η ανακοίνωση του κοινοβουλίου.

«Αν δεν σταματήσουν οι σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό, απαιτούμε η λιβυκή κυβέρνηση να αναστείλει τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου προς τα κράτη που τον υποστηρίζουν», πρόσθεσε το κοινοβούλιο.

Bίντεο: Το Κοινοβούλιο της Αλγερίας ομόφωνα εξουσιοδότησε τον πρόεδρο να κηρύξει τον πόλεμο στο Ισραήλ!

Λίγα 24ωρα αργότερα, το Κοινοβούλιο της Αλγερίας εξουσιοδότησε ομόφωνα τον πρόεδρο της χώρας, Abdelmadjid Tebboune, να κηρύξει τον πόλεμο στο Ισραήλ και να βοηθήσει άμεσα τους Παλαιστίνιους.

H Αλγερία είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του αραβικού κόσμου μετά την Αίγυπτο και έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την Ρωσία.

Η Μόσχα διαμορφώνει ένα νέο “Άξονα της Αντίστασης” στην Αφρική…

Δείτε βίντεο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας