Αμερικάνικοι πύραυλοι εκτοξεύονται από Ουκρανικά MiG-29 και Su-27-Πλήττουν στόχους και ραντάρ

1288
Αμερικάνικοι πύραυλοι εκτοξεύονται

Ουκρανικά αεροσκάφη εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής πυραύλους υψηλής ταχύτητας (HARM) AGM-88 κατά της ρωσικής αεράμυνας στην Ουκρανία.

Πρόκειται για μια απροσδόκητη εξέλιξη, δεδομένου ότι τα HARM κανονικά δεν είναι συμβατά με τα σοβιετικής κατασκευής μαχητικά MiG-29 και Su-27 και τα αεροσκάφη Su-24 και Su-25 που διαθέτει η ουκρανική πολεμική αεροπορία.

Αλλά μπορεί να μαντέψει κανείς πώς οι Ουκρανοί και οι Αμερικανοί έκαναν εφικτό το “πάντρεμα”.

Ο Oleksii Reznikov, υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, είχε υπονοήσει τον Ιούλιο την απόκτηση πυραύλων αντι-ραντάρ. Αλλά η πρώτη απόδειξη των αμερικανικών HARM στην Ουκρανία ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες που απεικόνιζαν συντρίμμια ενός πυραύλου κάπου στην Ουκρανία με τη χαρακτηριστική χάραξη ενός AGM-88. Την Πέμπτη ακολούθησαν και άλλες φωτογραφίες.

Οι φωτογραφίες προκάλεσαν εκτεταμένες εικασίες. Δεδομένου ότι καμία πολεμική αεροπορία δεν έχει ενσωματώσει ποτέ το HARM σε σοβιετικό τύπο αεροπλάνου, ορισμένοι αναλυτές αναρωτήθηκαν αν ένας σύμμαχος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ εκτόξευσε τους πυραύλους.

Κάτι τέτοιο είναι φυσικά απίθανο, καθώς το ΝΑΤΟ – αν και ισχυρός υποστηρικτής της Ουκρανίας – αποφεύγει προσεκτικά την άμεση εμπλοκή στον πόλεμο, για να αποφύγει τους προφανείς λόγους κλιμάκωσης.

Από την άλλη, ορισμένοι αναλυτές επεσήμαναν ότι τα μεταγενέστερα μοντέλα του AGM-88 της Raytheon είναι συμβατά με επίγειους εκτοξευτές. Ίσως οι Ουκρανοί είχαν συναρμολογήσει κάποιο είδος αυτοσχέδιου εκτοξευτή για παλαιότερα HARM.

Τη Δευτέρα, ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα πολιτικής Κόλιν Καλ έβαλε τέλος στις εικασίες. Η ουκρανική πολεμική αεροπορία εκτόξευε HARM που η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν μετέφερε στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας προεδρικής πρωτοβουλίας, η οποία του επιτρέπει να αποστέλλει στο εξωτερικό πλεονάζοντα αμερικανικά όπλα.

“Έχουμε συμπεριλάβει έναν αριθμό πυραύλων αντι-ραντάρ που μπορούν να εκτοξευθούν από ουκρανικά αεροσκάφη”, δήλωσε ο Καλ. “Υπάρχουν επίσης πράγματα που κάνουμε για να προσπαθήσουμε να κάνουμε τις υπάρχουσες δυνατότητές τους πιο αποτελεσματικές”.

Ο Καλ άφησε μάλιστα να εννοηθεί ποια από τα περίπου 100 εναπομείναντα πολεμικά αεροσκάφη πρώτης γραμμής της Ουκρανίας φέρουν τους πυραύλους αυτούς. Ο Kahl αναφέρθηκε στις εικασίες ότι η Ουκρανία αποκτά “αθόρυβα” -ή τουλάχιστον επιδιώκει να αποκτήσει- μεταχειρισμένα MiG-29 από χώρες του ΝΑΤΟ.

“Πολλά έγιναν για το θέμα των MiG-29 πριν από αρκετούς μήνες”, δήλωσε ο Καλ. “Δεν έχουν παρατηρηθεί πολλά για τις τεράστιες ποσότητες ανταλλακτικών και άλλων πραγμάτων που κάναμε για να τους βοηθήσουμε πραγματικά να έχουν περισσότερα από τα δικά τους MiG-29 στον αέρα και να διατηρήσουν στον αέρα για περισσότερο καιρό αυτά που ήδη πετούν”.

Το MiG-29 είναι ο πολυπληθέστερος τύπος μαχητικών της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας. Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι απώλειες κατά τη διάρκεια του πολέμου, είναι πιθανό το Κίεβο να διαθέτει ακόμη 50 ή περισσότερα MiG-29.

Ένα MiG-29 δεν έχει ποτέ φωτογραφηθεί να φέρει HARM, αλλά πτυχές του σχεδιασμού του όπλου καθιστούν δυνατή την ενσωμάτωση. Στην υπηρεσία των ΗΠΑ, το HARM λειτουργεί κανονικά ως μέρος ενός ευρύτερου συστήματος για την αποκαλούμενη αποστολή “καταστροφής της εχθρικής αεράμυνας” ή DEAD.

Τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ – συγκεκριμένα, τα 200 περίπου μοντέλα Block 50 του κλασικού μαχητικού – είναι οι κύριοι φορείς HARM. Τα F-16 μεταφέρουν επίσης τα HARM Targeting System pods, οι οποίοι περιέχουν ευαίσθητους αισθητήρες για τον ακριβή εντοπισμό των θέσεων των εχθρικών συστοιχιών αεράμυνας. Το HTS pod μεταφέρει δεδομένα στόχευσης στον πύραυλο, ο οποίος πλήττει τον στόχο.

Είναι μια λιγότερο ακριβής μέθοδος στόχευσης, αλλά απαιτεί επίσης λιγότερη ενσωμάτωση. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς Αμερικανούς τεχνικούς να βοηθούν εξ αποστάσεως τους Ουκρανούς μηχανικούς να προσθέσουν τον εξοπλισμό HARM, καθώς οι τελευταίοι ανακατασκευάζουν τα MiG τους για τις αποστολές DEAD.

Η πρακτική χρήση του πυραύλου στη μάχη είναι απλή. Όταν ο πύραυλος ανιχνεύσει ένα ραντάρ, εμφανίζεται ένα εικονίδιο στην οθόνη του πιλοτηρίου. Ο πιλότος μετακινεί τον κέρσορα στο εικονίδιο και πατάει τη σκανδάλη.

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR – David Axe

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας