Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας-Πέντε ποτάμια ενώθηκαν και πλημμύρισαν 450.000 στρέμματα

3520

Η Θεσσαλία δέχτηκε τεράστιο πλήγμα από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, με την καταστροφή να είναι ολοκληρωτική και τον κάμπο να έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.

Ο χάρτης της Θεσσαλίας άλλαξε πλέον, ενώ βάσει των δορυφορικών δεδομένων, το μεγαλύτερο τμήμα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

Στη δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, φαίνεται ότι η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον Ιανό (με το μοβ χρώμα).

Κακοκαιρία Daniel: Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας - Τα πέντε ποτάμια που ενώθηκαν και πλημμύρισαν 450.000 στρέμματα

Υπολογίζεται ότι ενώ ο Ιανός κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, αυτή τη φορά πλημμύρισαν περίπου 450.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 97% καλλιεργήσιμη γη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη μέρα ως προς την επάρκεια τροφίμων.

Τα ποτάμια της Θεσσαλίας που ενώθηκαν και “έπνιξαν” πόλεις και χωριά

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντιούνται 5 ποτάμια.

Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες. Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς Πηνειό.

Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και ο Καράμπαλης που επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό.

Όλοι αυτοί οι 4 συναντιούνται μεταξύ τους και πριν τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα.

Όλοι αυτοί οι ποταμοί φούσκωσαν από το μεγάλο ύψος βροχής, με αποτέλεσμα τις εικόνες αποκάλυψης που βλέπουμε.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑ

Οι σοβαρές ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η βροχή ήταν πρωτοφανής στα χρονικά, από την εποχή που συλλέγονται δεδομένα, περίπου 150 ετών, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα.

Η ποσότητα του νερού ήταν τεράστια και ίσως να μην μπορούσε να αποφευχθεί η πλημμύρα, όμως, αν είχαν γίνει όλα όσα έπρεπε, σίγουρα η καταστροφή δεν θα ήταν τόσο μεγάλη, αλλά ενδεχομένως να είχε μετριαστεί αρκετά.

Συγκεκριμένα:

-λείπουν πολλά αντιπλημμυρικά έργα, κυρίως φράγματα συγκράτησης στα βουνά και έργα διευθέτησης στις ορεινές λεκάνες.

-τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά είναι λάθος διαστασιολογημένα.

-αναχώματα, τάφροι και κανάλια, αρδευτικά και μη, είναι κατασκευασμένα με παρωχημένα δεδομένα.

-λείπουν αναλυτικοί χάρτες πλημμυρικού κινδύνου και όσοι υπάρχουν δεν έχουν υπολογίσει τα φερτά υλικά αλλά μόνο τον όγκο του νερού.

-δεν έχουν γίνει διανοίξεις σε κοίτες ποταμών και εκβαθύνσεις ώστε να μπορούν να συγκρατούν περισσότερο νερό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας