Ακρίβεια: «Βροχή» ανατιμήσεων–Εκτοξεύτηκε η τιμή ακόμη και στα εισαγόμενα προϊόντα

673

Το κύμα ακρίβειας το οποίο «σαρώνει» τη χώρα μας φαίνεται να μεγαλώνει κι άλλο καθώς παρατηρούνται τεράστιες ανατιμήσεις σε νωπά τρόφιμα, με τις ντομάτες να πωλούνται στη Θεσσαλία από 3 ως 3,80 ευρώ το κιλό, το μαρούλι στα 5 ευρώ και το λάχανο στα 2,5 ευρώ.

Μάλιστα, οι ανατιμήσεις δεν αφορούν πλέον μόνο ελληνικά προϊόντα, αλλά και εισαγόμενα, των οποίων οι τιμές τις τελευταίες ημέρες έχουν πάρει την ανιούσα.

Tην αισχροκέρδεια καταγγέλλουν οι παραγωγοί της περιοχής. Ο πρόεδρος Λαρισαίων Αγροτών Φώτης Παπαδόπουλος, τόνισε ότι οι καταστροφές δεν δικαιολογούν επί του παρόντος τέτοιες ανατιμήσεις. Προειδοποίησε δε, ότι με δεδομένες τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν στην αγορά τις επόμενες ημέρες, το ύψος των αυξήσεων αναμένεται να φτάσει το 30% με 40%.

Δεν δικαιολογείται καμιά αύξηση στις τιμές των προϊόντων στις λαϊκές αγορές. Οι τιμές των προϊόντων στις λαϊκές αγορές της Αττικής είναι στα ίδια επίπεδα, δεν έχει αλλάξει ακόμα τίποτα, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Παντελής Μόσχος.

Σταθερές είναι οι τιμές και στις λαϊκές αγορές που λειτουργούν στη Λάρισα και στον Βόλο, σημείωσε ο ίδιος. Έχουμε αυξημένο κόστος παραγωγής, σημείωσε και ανάφερε ότι το πετρέλαιο κίνησης έχει 1,80 το λίτρο όταν οι άλλοι αγρότες στην Ευρώπη το πληρώνουν 0,90 λεπτά το λίτρο. Η τιμή του ρεύματος έχει διπλασιαστεί, πρόσθεσε.

«Κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να μειώσει το κόστος παραγωγής των αγροτών, γιατί θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα τον χειμώνα», τόνισε ο ίδιος.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μιλώντας στον Alpha, κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει, βάζοντας πλαφόν κέρδους στα προϊόντα.

Θεατής στην αισχροκέρδεια η κυβέρνηση

Ως σχολιαστής, παρά ως μέλος της κυβέρνησης, μίλησε για την αισχροκέρδεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Μιλώντας στο Action 24 για τις ανατιμήσεις σε αγροτικά προϊόντα, δήθεν με αφορμή την καταστροφή στον πρωτογενή τομέα στον Θεσσαλικό κάμπο, έκανε λόγο για απίστευτο παραλογισμό. Όπως είπε, προϊόντα όπως το βαμβάκι δεν επηρεάζουν την τροφική αλυσίδα. Κατά συνέπεια, σημείωσε, ότι οι αυξήσεις δεν σχετίζονται με το καταστροφικό πλημμυρικό φαινόμενο της Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΛΓΑ, το σύνολο της παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων στη χώρα είναι 371.000 στρέμματα. Τα καλλιεργούμενα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία καλύπτουν 28.000 στρέμματα, που αποτελούν μόλις το 7,5% % του συνόλου της παραγωγής της χώρας. Από τα προαναφερόμενα στρέμματα ελάχιστα έχουν πληγεί.

Όπως προκύπτει με την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων στου συστήματος Copernicus, τα καλλιεργούμενα στρέμματα οπωροκηπευτικών που επλήγησαν στη Θεσσαλία, ανέρχονται σε 8.000 στρέμματα. Μάλιστα υπάρχουν προϊόντα, όπως η βιομηχανική ντομάτα, η οποία καλλιεργείται σε 21.310 στρέμματα και είχε συγκομιστεί σε ποσοστό 70% και δεν προορίζεται για επιτραπέζια χρήση.

Αλλά οι αυξήσεις «πλημμυρίζουν» την αγορά με την κερδοσκοπία να καλπάζει.

Ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου, κόβονται οι επιδοτήσεις για θέρμανση

Την ίδια ώρα, για άλλη μια φορά, η παγκόσμια αγορά ενέργειας προκαλεί πονοκεφάλους, καθώς η τιμή του πετρελαίου έχει πάρει εκ νέου την ανηφόρα, με τις αγορές να επισημαίνουν έναν νέο παράγοντα ανησυχίας.

Σήμερα ξεπέρασε τα 94 δολάρια το βαρέλι και φλερτάρει με τα 95 δολάρια, με διαρκώς αυξανόμενη τάση.

Το βράδυ της Πέμπτης (14/9) το μπρεντ σημείωνε άνοδο 1,98%, με την τιμή του να διαμορφώνεται σχεδόν στα 94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κινούνταν ανοδικά 1,83%, με την τιμή του να διαμορφώνεται κοντά στα 90,5 δολάρια το βαρέλι. Τα στοιχεία που επισημαίνουν ότι παρατηρείται περιορισμένη προσφορά για το υπόλοιπο του 2023 κινούν τις τιμές, δεδομένου ότι καθώς οι χώρες που παράγουν «επιμένουν ανένδοτα στην περιορισμένη παραγωγή» και η ζήτηση να παραμένει ισχυρή μέχρι το επόμενο έτος.

Εξισορροπητικός παράγοντας, αν και δεν φαίνεται να ανακόπτει την ανοδική τάση, θεωρούνται τα στοιχεία που έδειξαν απροσδόκητη αύξηση για πρώτη φορά σε πέντε εβδομάδες των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, εν μέσω των υψηλότερων εισαγωγών από το 2019.

Πάντως, ακόμα κι έτσι, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εκτίμησε ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου αντιμετωπίζουν έλλειμμα 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όλα δείχνουν πως το ράλι ανόδου στην τιμή του πετρελαίου θα συνεχιστεί, με κίνδυνο να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον καταναλωτή με τον χειμώνα να βρίσκεται μπροστά.

Την ίδια στιγμή, αλλαγές θα υπάρξουν φέτος στις επιδοτήσεις θέρμανσης με τις οριστικές αποφάσεις ωστόσο να αναμένονται στις αρχές Οκτωβρίου. Επίσης φέτος, η τιμή διάθεσης αναμένεται να ξεκινήσει υψηλότερα από πέρσι, από 1,40 και 1,50 ευρώ (σε σχέση με το 1,20 πέρσι λόγω κρατικής στήριξης), για αυτό και αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα νέα κριτήρια, προκειμένου να αυξηθούν οι δικαιούχοι και να μπουν οι πιο ευάλωτοι.

Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης ήταν από 100 έως και 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή. Όσοι δεν έβαλαν πέρσι φυσικό αέριο και γύρισαν σε πετρέλαιο πήραν διπλό επίδομα έως 1.600 ευρώ. Όμως, το διπλό επίδομα που δόθηκε πέρσι είναι βέβαιο ότι θα καταργηθεί, αφού η τιμή στο φυσικό αέριο έχει υποχωρήσει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας