Ακρίβεια: «Όλα λάθος» – Οι ανεξάρτητες αρχές εκθέτουν την κυβέρνηση

818

Οι ανεξάρτητες αρχές διαψεύδουν το αφήγημα του Μαξίμου περί «εισαγόμενης ακρίβειας». Τα αποκαλυπτικά στοιχεία τους αποδεικνύουν ότι υπεύθυνος για την περαιτέρω βύθιση των νοικοκυριών στη φτώχεια και τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από αυτές έχουν παρουσιαστεί μια σειρά δεδομένων τα οποία αποκαλύπτουν μια εικόνα για την ελληνική οικονομία πολύ διαφορετική από όσα διατείνεται η κυβέρνηση: τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που κατεβάζουν την ανάπτυξη για το σύνολο του 2023 στο 2%, παρά τις μεγαλύτερες προβλέψεις όλων των οργανισμών, η επιβράδυνση των επενδύσεων, καθώς και οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για χαμηλή πτήση της ελληνικής οικονομίας και για το 2024.

Η ακρίβεια και η ιδεοληψία της «αυτορρύθμισης» των αγορών

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν τον πρωταθλητισμό που κάνει η Ελλάδα σε Ευρώπη και παγκοσμίως στα ζητήματα ακριβείας, ιδίως τροφίμων με το 8,33% στην εν λόγω κατηγορία. Επιπλέον, η κατάταξή μας από τη Eurostat στην προτελευταία θέση της Ευρώπης ως προς τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με τελευταία τη Βουλγαρία, ήταν η πρώτη προειδοποίηση. Στο προσκήνιο ήλθε τώρα η κατάταξή μας από την Παγκόσμια Τράπεζα ανάμεσα στις δέκα ακριβότερες χώρες του πλανήτη, μαζί με την Αργεντινή, το Μαλάουι και τη Ζιμπάμπουε, για να αποκαλύψει όλη την αλήθεια.

Καταρρίπτεται ο μύθος

Το εν λόγω γεγονός, καταδεικνύει πως είμαστε η ακριβότερη χώρα στα Βαλκάνια, σε θέση πολύ χειρότερη ακόμη και από τη φτωχότερη από εμάς Βουλγαρία, αλλά και από την εμπόλεμη Ουκρανία. Μας τοποθετεί, δε, και στην προτελευταία θέση της ευρωζώνης, με μόνη ακριβότερη από εμάς χώρα τη Μάλτα. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που η Ελλάδα να έχει έναν δείκτη πληθωρισμού στα τρόφιμα 8,33%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι μόλις 5%. Επίσης, η άκρως αρνητική θέσει της Ελλάδας ως προς τον πληθωρισμό των τροφίμων διαψεύδει οριστικά και αμετάκλητα το κυβερνητικό αφήγημα περί «εισαγόμενης ακρίβειας».

Και αυτό διότι, έναν η ακρίβεια ήταν πράγματι εισαγόμενη, τότε και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θ’ αντιμετώπιζες ανάλογες δυσκολίες με τις δικές μας. Κάτι που δεν ισχύει. Καταρρίπτεται από το γεγονός ότι, όπως αποκαλύπτουν οι διεθνείς έρευνες, παρουσιάζουν ως προς τον πληθωρισμό των τροφίμων ποσοστά υποδιπλάσια του ελληνικού. Με την Κύπρο στο 2,8%, τη Γαλλία στο 3,6% και την Ιταλία στο 4,1%.

Αρνητική πρωτιά

Αλλά η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων και στα Βαλκάνια . Οι πίνακες της Ε.Ε. είναι αποκαλυπτικοί: Αλβανία 7%, Βοσνία-Ερζεγοβίνη 3,32%, Βουλγαρία 4,98%, Κοσσυφοπέδιο 2,4%, Βόρεια Μακεδονία 1,9%, Μαυροβούνιο 1,3%, Ρουμανία 5,64%, Σερβία 7,2%, Σλοβενία 2% και Τουρκία 71,12%.

Η σύγκριση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι επίσης καταλυτική: Ισπανία 7,45%, Ιταλία 4,1%, Γαλλία 3,1%, Ελλάδα 8,33%, Μάλτα 10,1%, Κύπρος 2,81% (έχει μηδενίσει τον ΦΠΑ εδώ και μερικούς μήνες σε 1.200 και πλέον είδη πρώτης ανάγκης, μεταξύ των οποίων και τα τρόφιμα).

Το τέλος του 2023 και η αρχή του 2024, λοιπόν, βρήκαν την Ελλάδα μεταξύ των δέκα πρώτων χωρών από πλευράς πληθωρισμού παγκοσμίως, στην ίδια λίστα με την Αργεντινή, τα Μαλάουι και την Ζιμπάμπουε, όπως δείχνει και ο παραπάνω πίνακας της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όλα λάθος

Εν αντιθέσει με όσα έχουν πράξει τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εμμένοντας στο μοντέλο «αυτορρύθμισης» των αγορών, κόντρα στη λογική της κρατικής παρέμβασης σε ακραίες εποχές ακρίβειας, καθώς και των ελέγχων για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας στις αγορές, το μόνο που κατάφερε είναι να τις ρυθμίζουν οι κερδοσκόποι, θησαυρίζοντας εις βάρος των καταναλωτών διά της αλόγιστης εκτόξευσής των τιμών. Ακόμη, αναδεικνύοντας ως λύση την αυτορρύθμιση, προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων και δημόσιων αγαθών, τακτική που φαίνεται να ακολουθείται πλέον σε όλα τα θεμελιώδη πεδία του Δημοσίου και του Κοινωνικού Κράτους, όπως της Υγείας και της Παιδείας.

Στον αντίποδα, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία επανακρατικοποίησαν ιδιωτικοποιημένες ενεργειακές επιχειρήσεις, προκειμένου να ανακτηθεί ο έλεγχος των αγορών, επέβαλαν πλαφόν στις τιμές, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, ούτως ώστε να συγκρατήσουν τις τιμές της ενέργειας και μείωσαν, έως μηδενισμού, τους έμμεσους φόρους, (ΦΠΑ), όπως η Κύπρος, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης.

«Συννεφιασμένη» Σαρακοστή

Εν τω μεταξύ, «συννεφιασμένη» θα είναι η φετινή Σαρακοστή, καθώς οι τιμές των σχετικών τροφίμων είναι στα ύψη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του χαλβά, του οποίου η τιμή έχει ανέβει κατά 46,2%. Ο χαλβάς 400γραμματίων με γεύση βανίλια ή κακάο, πέρυσι κόστιζε 2,36 ευρώ στα σούπερ μάρκετ. Φέτος ανέβηκε στα 3,45 ευρώ. Ο χαλβάς με αμύγδαλο, το 2023 κόστιζε 2,60 ευρώ και το 2024 έφτασε τα 3,78 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει με την ταραμοσαλάτα και τη μελιτζανοσαλάτα. Συγκεκριμένα, η ταραμοσαλάτα των 450 γραμμαρίων κόστιζε 1,74 ευρώ, ενώ φέτος σκαρφάλωσε στα 3,44 ευρώ (διαφορά 97,7%) Η μελιτζανοσαλάτα των 250 γραμμαρίων το 2023 κόστιζε 1,06 ευρώ και φέτος 2,36 ευρώ (διαφορά 122,6%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας