Ακατανόητη απαγόρευση TikTok στις ΗΠΑ-Αναγκάζουν την ιδιοκτήτρια εταιρία σε εκποίηση

1417

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ένα αδιανόητο νομοσχέδιο που απαγορεύει το TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός εάν η ιδιοκτήτρια εταιρεία το πουλήσει, με λίγα λόγια το παραδώσει σε Αμερικανούς.

Ποιος είναι όμως ο πραγματικός λόγος για τον οποίο βασίστηκε η απαγόρευση του και να ζητηθεί η αλλαγή του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος;

Η απαγόρευση πέρασε κατά την ψηφοφορία για το πακέτο στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν και εξαιτίας αυτού του γεγονότος πολύ λίγοι έδωσαν σημασία σε αυτή την εξέλιξη.

Το νομοσχέδιο TikTok ψηφίστηκε με 360 ψήφους υπέρ και 58 κατά, όπως και όλα τα υπόλοιπα που πέρασαν ως «πακέτο».

Μέσα στο νομοσχέδιο των κυρώσεων των 184 σελίδων υπάρχει μια διάταξη που αναγκάζει την κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, να πουλήσει το μερίδιό της στη δημοφιλή πλατφόρμα βίντεο σε μια οντότητα με έδρα τις ΗΠΑ εντός ενός έτους, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει απαγόρευση.

Φυσικά, πρόκειται για καταστρατήγηση της ελεύθερης αγοράς και το επίσημο σκεπτικό είναι ότι διαδίδεται μέσα από αυτό η προπαγάνδα της Κίνας.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποιεί το δημοφιλές social media και μέχρι τώρα αποτελεί το κύριο μέσο διάδοσης των ιδεών του και των δηλώσεών του.

Είναι ακατανόητη η απόφαση μερίδας των Ρεπουμπλικάνων να «φιμώσουν» ουσιαστικά ένα social media στο οποίο σίγουρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι περιορίζεται η ελευθερία του λόγου, ακολουθώντας επί του πρακτέου μία πολιτική που βολεύει τους «Δημοκρατικούς».

Συγκεκριμένα, ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή των αντιπροσώπων και θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία, δίνει στην ByteDance εννέα μήνες για να εκχωρήσει την ιδιοκτησία της και δίνει στον πρόεδρο την επιλογή να επιλέξει παράταση τριών μηνών.

Βέβαια εδώ κάποιος μπορεί να πει ότι το διάστημα των εννέα μηνών επιτρέπει στον Nτόναλντ Τραμπ να συνεχίσει την προεκλογική του καμπάνια μέχρι τις εκλογές και εφόσον εκλεγεί ξανά πρόεδρος να αλλάξει εκ νέου το νόμο που αφορά το social media.

Απογοητευμένοι όμως είναι και εκατομμύρια Αμερικανών οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το TikTok για να επεκτείνουν τον κύκλο εργασιών τους και την επιχείρηση τους.

Περίπου 150 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι στο TikTok.

Δήθεν, οι νομοθέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και το απόρρητο των δεδομένων με το TikTok.

Οι υποστηρικτές της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης αμφισβήτησαν τη συνταγματικότητα του περιορισμού των δικαιωμάτων των Αμερικανών στην ελευθερία του λόγου.

Η Wall Street έχει θορυβήσει για το ποιος θα μπορούσε να αγοράσει το TikTok σε περίπτωση αναγκαστικής πώλησης των μετοχών από τον Κινέζο ιδιοκτήτη ByteDance.

Η Microsoft, η Meta, η Apple και η Oracle έχουν χαρακτηριστεί ως πιθανοί μνηστήρες. Ο Rumble, ένας ανταγωνιστής του YouTube με γνώμονα την ελεύθερη ομιλία έχει επίσης συζητηθεί ως πιθανός αγοραστής.

Ένα εμπόδιο είναι η μεγάλη κλίμακα της αγοράς. Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν έως και 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με την απαγόρευση του TikTok να είναι πλέον «θαμμένη» στο πακέτο βοηθειών σε Ουκρανία και Ισραήλ – που θεωρείται ευρέως επείγουσα νομοθεσία που πρέπει να περάσει – η Γερουσία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εγκρίνει το μέτρο.

Και εδώ δημιουργείται μία ακόμα απορία, πως αποδέχτηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που περιλάμβανε εντελώς διαφορετικά αντικείμενα.

Οι ηγέτες της Γερουσίας υποσχέθηκαν να προχωρήσουν γρήγορα το μέτρο και να το παραδώσουν στον Πρόεδρο Μπάιντεν για υπογραφή.

Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου η TikTok είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για καταπάτηση δικαιωμάτων ελευθερίας λόγου, ενώ και ο διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας είχε απευθύνει έκκληση στους χρήστες των ΗΠΑ να κάνουν άμεσα εκστρατεία για να σταματήσει το νομοσχέδιο.

Η ανακοίνωση της TikTok

«Είναι ατυχές το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων χρησιμοποιεί την κάλυψη της σημαντικής εξωτερικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για να μπλοκάρει για άλλη μια φορά ένα νομοσχέδιο απαγόρευσης που θα καταπατήσει τα δικαιώματα ελεύθερου λόγου 170 εκατομμυρίων Αμερικανών, θα καταστρέψει επτά εκατομμύρια επιχειρήσεις και θα κλείσει μια πλατφόρμα που συνεισφέρει 24 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ, ετησίως».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας