Αίσχος! Τσαβούσογλου ζητά… και τα ρέστα για τον Έβρο

387

Με περίσσιο θράσος, η Τουρκία μεταθέτει στην Ελλάδα την ευθύνη για τους 92 μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν γυμνοί στις όχθες του ποταμού Έβρου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, όχι μόνο επιτέθηκε στην Ελλάδα για το περιστατικό, αλλά ζήτησε και τα… ρέστα. Μάλιστα, χαρακτήρισε «ξεδιάντροπη» την Ελλάδα, ενώ υποστήριξε πως πρόκειται για… fake news από την πλευρά του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη.
Στις κατηγορίες του Cavusoglu απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κάνοντας λόγο για «θράσος» ενώ υπογράμμισε ότι αξιωματικοί της FRONTEX έχουν καταγράψει τα γεγονότα.
Από την πλευρά του, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως έχει ζητήσει και θα δει την ερχόμενη Δευτέρα (24/10/2022) τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και έχει ήδη ενημερώσει και τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα κάνει έναν κύκλο επαφών και «θα δείξω τις φωτογραφίες, ενώ έχουμε κι άλλο υλικό, όπως βίντεο».
Παράλληλα η Frontex επιβεβαιώνει και επίσημα την ανακοίνωση της Αθήνας για τους 92 μετανάστες που βρέθηκαν γυμνοί και χτυπημένοι στον Έβρο, ενώ ο ΟΗΕ προαναγγέλλει έρευνα και κάνει λόγο για σοκαριστικές εικόνες.

 

 

Η «επίθεση» Cavusoglu στην Ελλάδα

«Είναι πραγματικά ξεδιάντροπο και απερίσκεπτο η Ελλάδα να προσπαθεί να φανεί ότι έχει δίκιο ακόμα και στην πιο άδικη κατάσταση» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο θέμα των γυμνών μεταναστών, οι οποίοι εντοπίστηκαν γυμνοί στον Έβρο.
«Ο υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας μοιράστηκε μια φωτογραφία γυμνών μεταναστών: μόνο ξεδιάντροποι.
Με την υποστήριξη της Frontex, η απάνθρωπη μεταχείρισή της (σσ. της Ελλάδας) τέθηκε στο μικροσκόπιο. Η Frontex είναι συνένοχος. Αποδείχθηκε ότι άλλαξαν συντεταγμένες για να δείξουν ότι έγιναν σε τουρκικά χωρικά ύδατα.
Την τελευταία εβδομάδα 4 μετανάστες βγήκαν νεκροί από το ΑιγαίοΗ Ελλάδα τους άφησε πάλι να πεθάνουν. Η Ελλάδα τους απωθεί, κατάσχοντας τα πάντα στους μετανάστες, αφήνοντάς τους γυμνούς.
Είναι φυσικό να συκοφαντεί την Τουρκία καθώς τα εγκλήματά της αυξάνονται.
Κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζουν την Ελλάδα. Το κερί του ψεύτη στην Ελλάδα καίει μέχρι το βράδυ. Εδώ είναι τα γεγονότα.
Αναφέραμε επίσης τις αδικίες στις οποίες είναι εκτεθειμένη η “ΤΔΒΚ”» δήλωσε.

Η απάντηση από Θεοδωρικάκο

Απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος κατηγορεί την Ελλάδα για fake news και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, όσον αφορά τους 92 γυμνούς μετανάστες που διασώθηκαν από τις ελληνικές υπηρεσίες στον Έβρο, έδωσε πριν από λίγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κάνει λόγο για μεγάλο θράσος και μεσαιωνική συμπεριφορά από πλευράς της Τουρκίας.
Ο κ. Θεοδωρικάκος επισημαίνει ότι τα γεγονότα έχουν καταγράψει αξιωματούχοι της FRONTEX και είναι αδιαμφισβήτητα, ενώ καλεί την Τουρκία να πάψει να προκαλεί και μάλιστα με τόσο απάνθρωπο τρόπο.

 

Ο Μηταράκης πάει στον ΟΗΕ το περιστατικό με τους γυμνούς στον Έβρο

Σκληρή κριτική στην Τουρκία άσκησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης για το σοκαριστικό περιστατικό με την διάσωση 92 μεταναστών στον Έβρο από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες τους εντόπισαν γυμνούς και κακοποιημένους.
Ειδικότερα, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε -μιλώντας στον Σκάι- πως «ακόμη ένα θλιβερό επεισόδιο “γράφτηκε” στον Έβρο, με την Τουρκία σε ρόλο πρωταγωνιστή, να εργαλειοποιεί εκ νέου μετανάστες, αυτή τη φορά 92 άτομα, τα οποία εντοπίστηκαν γυμνά και τραυματισμένα στον Έβρο».
Συνεχίζοντας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε πως έχει ζητήσει και θα δει την ερχόμενη Δευτέρα τον τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και έχει ήδη ενημερώσει και τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα κάνει έναν κύκλο επαφών και «θα δείξω τις φωτογραφίες, ενώ έχουμε κι άλλο υλικό, όπως βίντεο».
«Η Τουρκία έχει βρεθεί σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση καθώς αυτοί οι 92 βρέθηκαν από την ίδια τη frontex οποία επιβεβαίωσε το περιστατικό. Αυτοί οι άνθρωποι, δυστυχώς, βρέθηκαν αντικείμενο εξευτελιστικής συμπεριφοράς στην Τουρκία και στάλθηκαν προς την Ελλάδα. Βρίσκονται ήδη σε ελληνικό έδαφος και θα μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου. Βλέπουμε μια προσπάθεια της Τουρκίας- επικοινωνιακά, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει.. Οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι αυτοκίνητα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής τους βοήθησαν να φτάσουν στα σύνορα. Θέλω να σας πω ότι και οι 38 του Έβρου είχαν πει αντίστοιχα ότι η τουρκική στρατοχωροφύλακη τους πήγε στα σύνορα και τους πίεσε τότε να περάσουν προς την Ελλάδα. Η Τουρκία ξέρετε εν όψει της δικιάς της προεκλογικής περιόδου των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Erdogan, το μεταναστευτικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που συζητιούνται από την τουρκική κοινή γνώμη, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κύμα μεταναστών να έρθει προς την ΕΕ.
Εμείς ξεκάθαρα έχουμε πει ότι κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Επιβεβαιώνει η Frontex

Η Frontex επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την άφιξη της ομάδας των μεταναστών υπό συνθήκες που το ελληνικό υπουργείο Πολιτικής Προστασίας είπε ότι αποτελούν μια «απάνθρωπη εικόνα». «Οι αξιωματικοί της Frontex ανέφεραν ότι οι μετανάστες βρέθηκαν σχεδόν γυμνοί και μερικοί από αυτούς με ορατά τραύματα», δήλωσε η Paulina Bakula, εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Η Bakula σύμφωνα με το AFP, μιλώντας από τα κεντρικά γραφεία της Frontex στη Βαρσοβία, είπε ότι αξιωματικοί της Frontex συνεργάστηκαν με τις ελληνικές αρχές για να παράσχουν στους μετανάστες -κυρίως Αφγανούς και Σύρους- άμεση βοήθεια. Πρόσθεσε ότι ο οργανισμός είχε ενημερώσει τον υπεύθυνο θεμελιωδών δικαιωμάτων της υπηρεσίας για πιθανή παραβίαση δικαιωμάτων.
Συνολικά οι ελληνικές αρχές διέσωσαν 92 παράνομους μετανάστες από τις όχθες του ποταμού Έβρου, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο εντελώς γυμνοί και χωρίς να φέρουν τον παραμικρό εξοπλισμό.

ΟΗΕ: Σοκαριστικό περιστατικό

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζητά τη διεξαγωγή επείγουσας έρευνας για τον εντοπισμό 92 γυμνών ανθρώπων στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό σοκαριστικό και λέγοντας ότι ήταν “βαθιά θλιμμένη” από τις εικόνες της ομάδας.
Οι άνδρες, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία, βρέθηκαν κοντά στα σύνορα αφού διέσχισαν τον ποταμό Έβρο με λαστιχένιες λέμβους, σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία.
Ανάμεσα στην ομάδα υπήρχαν και παιδιά, δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στον Guardian.
«Ζητάμε πλήρη έρευνα γιατί οι συνθήκες δεν είναι σαφείς», δήλωσε η Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος της υπηρεσίας στην Αθήνα.
«Είμαστε πάντα κατά της εξευτελιστικής και σκληρής μεταχείρισης και αυτό που είδαμε είναι σοκαριστικό».
Οι εικόνες των γυμνών μεταναστών, μερικοί από τους οποίους έφεραν σημάδια τραυματισμού, ήρθαν στην επιφάνεια το Σαββατοκύριακο μετά την αναφερόμενη ανακάλυψή τους από τους φρουρούς περιπολίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας