Αίσχος!-Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για κατάργηση του veto-Ταφόπλακα για μικρές χώρες

2079

Παίρνει σάρκα και οστά η εμμονή Γαλλίας και Γερμανίας.

Η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στην ολοκληρωτική ΕΕ!

Σάρκα και οστά μέσω του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου, παίρνει η γαλλογερμανική μεθόδευση για κατάργηση του βέτο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ψήφισμα δεν έχει νομική ισχύ μεν, αποτελεί ωστόσο την επίσημη αφετηρία της συζήτησης, καταμαρτυρώντας παράλληλα τις προθέσεις των ισχυρών κρατών της ένωσης.

Οι εξελίξεις που δρομολογούνται και ο συνεπακόλουθος κίνδυνος, ηγεμονίας των πολυπληθέστερων κρατών έναντι, όλων των υπολοίπων αλλά και δημιουργίας χωρών δορυφόρων,

προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό και τριγμούς στη συμπολίτευση.

Ξεκάθαρα εναντίον της απόφασης τάσσονται ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, την ώρα που στο ΔΗΚΟ οι απόψεις διίστανται.

Από τα πηγαδάκια των Βρυξελλών στο Ευρωκοινοβούλιο μεταφέρθηκε η συζήτηση, για την κατάργηση του Βέτο, του μεγαλύτερου όπλου των μικρών κρατών στην Ένωση.

Το ψήφισμα που ενέκρινε το σώμα, το οποίο ωστόσο δεν έχει νομική ισχύ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής αναφορές:

 

 

Εξωτερική πολιτική, πολιτική ασφάλειας και άμυνας 

 

–   Eπαναλαμβάνει την έκκλησή  να λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία οι αποφάσεις σχετικά με τις κυρώσεις, τα ενδιάμεσα στάδια της διαδικασίας διεύρυνσης και άλλες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής.

 

– Προτείνει να ενισχυθεί και να μεταρρυθμιστεί η διαδικασία του όσον αφορά την προστασία του κράτους δικαίου, τερματίζοντας την ομοφωνία.

===================

Οι εισηγητές της έκθεσης ήταν πέντε, 4 Γερμανοί και ένα Βέλγος.

Οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, και ο Κώστας Μαυρίδης του ΔΗΚΟ, καταψήφισαν την έκθεση, με τον Γιώργο Γεωργίου μάλιστα να εκφράζει σε έντονους τόνους τη διαφωνία του.

===========

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ/ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΚΕΛ

Αυτό που θέλετε είναι να μεγαλώσετε την ισχύ κάποιων κρατών απένταντι στα άλλα.

=================

Οι Ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς και Ελένη Σταύρου τήρησαν αποχή στην έκθεση, ωστόσο καταψήφισαν τις αναφορές για κατάργηση του βέτο.

 

ΛΟΥΚΑΣ ΦΟΥΡΛΑΣ ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥ — ΑΠΟΧΗ

 

”Τηρήσαμε αποχή γιατί είμαστε υπέρ των αλλαγών και της μεταρρύθμισης, ωστόσο οι αναφορές σε κατάργηση του βέτο και η προοπτική να χάσουν οι μικρές χώρες αυτή τη δυνατότητα δεν μας βρίσκουν σύμφωνους”.

Αποχή τήρησε και ο Δημήτρης Παπαδάκης, καταψηφίζοντας όλα όσα ήταν υπέρ της αλλαγη

 

==============

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ/ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 

Αντί για BETO να μπορεί το 10% της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί να ασκήσει βέτο δηλαδή τρία κράτη.

=================

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΜΜΟΝΗ

Το βέτο, που για χρόνια θεωρείτο εκ των ών ουκ άνευ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εξασφαλίζει την ισοτιμία αναμέσα στα κράτη και δυναμώνει την φωνή των μικρών, αμφισβητείται με εμμονικό τρόπο από Γερμανία και Γαλλία.

Το Βερολίνο για να στηρίξει το αίτημά του, μπροστά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την διεύρυνση της Ένωσης.

-=============

ΔΗΛΩΣΗ ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ/ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ   29/08/2022

Όπου τώρα απαιτείται ομοφωνία, ο κίνδυνος μιας χώρας να εμποδίσει όλες τις άλλες να προχωρήσουν χρησιμοποιώντας το βέτο της, αυξάνεται με κάθε νέο κράτος μέλος.   ====================

 

Η συζήτηση ωστόσο που μέχρι στιγμής ήταν άτυπη και περιοριζόταν στα σαλόνια των Βρυξελλών, λαμβάνει επίσημη διάσταση με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Ψήφισμα μη δεσμευτικό μεν, ενδεικτικό προθέσεων δε.

 

Νίκος κατσουριδης πολιτικός αναλυτης

 

Για την Κύπρο αυτή απόφαση μπορεί να είναι καταστροφική ειδικά για το Κυπριακό και όχι μόνο    Αν αποφασίσουν για πολιτικούς λόγους να εντάξουν την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άλυτο το Κυπριακό εμείς θα βρεθούμε αιωρούμενη και δεν θα μπορούμε να το εμποδίσουμε.

 

Η κατάργηση του Βέτο ωστόσο  δεν θα επηρεάσει μόνο τα μικρά κράτη αλλά ευρύτερα τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης δημιουργώντας κράτη δορυφόρους.

 

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι θα συμβεί αύριο αν η πλειοψηφία των κρατών πού θεωρώ ότι θα συνασπίζονται γύρω από τον κεντρικό άξονα που είναι η Γερμανία.

=============

 

Η κατάργηση ωστόσο της ομοφωνίας είναι μια μαρκά διαδικασία που προβλέπει την συγκατάθεση όλων των κρατών μελών.

 

==============

Θάνος Αθανασίου εκπρ ευρωπαϊκής επιτροπής στην Κύπρο  

Για να αλλάξει η συνθήκη πρέπει να ανοίξει η υπόθεση της αλλαγής συνθήκης για να ανοίξει αυτή η υπόθεση πρέπει να του δεχτούν ομόφωνα όλα τα κράτη-μέλη και στη συνέχεια να έχουν μία συντακτική συνέλευση που θα προτείνει ότι θέλει κάποιος να προτείνει μετά θα πάμε σε διακυβερνητική διάσκεψη

Είναι γνωστό δε, ότι κράτη-μέλη βλέπουν αυτή την πρόθεση με καχυποψία και ήδη 13 από αυτά έχουν υπογράψει non paper δηλώνοντας την διαφωνία τους.

 

===============

ΚΑΡΤΑ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ NON PAPER

 

Πολωνία

Ρουμανία

Κροατία

Μάλτα

Δανία

Φινλανδία

Σουηδία

Εσθονία

Λετονία

Λιθουανία

==============

 

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ηγ Κύπρος, δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν τον κατάλογο, όντας η ίδια μικρό κράτος που έχει ανάγκη αυτό το εργαλείο όχι μόνο για πολιτικά αλλά και για οικονομικά ζητήματα.

 

================

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

 

To ζήτημα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό, με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, να χαρακτηρίζει την κατάργηση καταστροφική για την Κύπρο.

 

===

Αννιτα Δημητρίου  

η απάλειψη η διαφοροποίηση της ισότιμης συμμετοχής δεν μπορούν να αποφασίζουν οι λεγόμενες μεγάλες χώρες έναντι των υπολοίπων

======

ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΥΚΟΥΜΑΣ

 

Μας ανησυχεί και η δήλωση του προέδρου ότι αν καθοριστεί το ευρωπαϊκό συμφερον θα το συζητήσουμε

==============

 

Τριγμοί προκλήθηκαν και εντός των κομμάτων της συμπολίτευσης.

 

Χρυσής Παντελίδης  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΚΟ

Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση Θέλει να γίνει πιο αποφασιστική και αυτόνομη θα πρέπει να αρχίσει να συζητά τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις και δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί με ένα απόλυτο όχι σε οποιαδήποτε τροποποίηση

=========

==============

ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΚΟ 

Το ψήφισμα τόνισε ο Κώστας Μαυρίδης, έχει στόχο να ωριμάσουν οι πιέσεις πάνω στα μικρά κράτη μέλη ώστε να αποδεχθούν των προτέρων την αλλαγή στην ομοφωνία.

Ορφανίδης για βέτο: Ενταξιακό μας δικαίωμα – Επικίνδυνο αυτό που επιχειρείται

Ενέκρινε την Τετάρτη 23/11, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις προτάσεις για την τροποποίηση των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και πρόταση για την εγκατάλειψη της αρχής της ομοφωνίας (βέτο).

Μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, ο Χρήστος Ορφανίδης, δήλωσε ότι «είναι ενταξιακό δικαίωμα ήταν ένα από τα δικαιώματα που αποκτούσε η Κύπρος κατά την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα από τα πιο σοβαρά όπλα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι «είναι καταστροφικό για την Κύπρο καθώς θα αποφασίζουν άλλοι για την Κύπρο και δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη τι θα αποφασίζουν οι άλλοι για εμάς. Πρέπει να προστατεύσουμε το δικαίωμα στο Βέτο και είναι δικαίωμα μας. Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό που επιχειρείται. Νιώθουμε την ασφάλεια ότι δυστυχώς θα αποφασίσουν άλλοι για εμάς για να μας προστατευόσουν, δηλαδή οι 13 χώρες που έχουν υπογράψει το non paper».

Αναφερόμενος, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «ο κάθε πρόεδρος πρέπει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας του. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και πιστεύω και όλα τα κόμματα πρέπει σύσσωμα σε αυτά τα θέματα να έχουν μια ομογνωμία, ομοφωνία στην προάσπιση αυτού του δικαιώματος. Δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε αυτό δικαίωμα είναι πολύ σοβαρό και είναι ανησυχητικό, βέβαια έχει δρόμο μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, όμως επαναλαμβάνω νιώθω ότι θα προστατεύσουν άλλες χώρε την Κύπρο.Όμως όπως κοιτάζει η Γερμανία και η Γαλλία τα δικά της συμφέροντα και καλός το πράττουν με τον ίδιο τρόπο και εμείς οφείλουμε να προασπίζουμε τα δικά μας συμφέροντα».

Ακολούθως, ανάφερε ότι «πρέπει να προστατεύσουν την Κύπρο άλλες χώρες όπως οι άλλες χώρες προστατεύουν τα δικά τους συμφέροντα πρέπει και εμείς να το κάνουμε».

Το θέμα πρέπει να απασχολήσει το εθνικό Συμβούλιο και έχω πρόθεση να το εν γράψω ως αυτεπάγγελτο θέμα για συζήτηση στη βουλή και ο καθένας εκεί οφείλει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, είπε.

Τέλος, μιλώντας για το Δημοκρατικό Κόμμα, είπε ότι «το όλο θέμα είχα ζητήσει προσωπικά με επιστολή στο πρόεδρο του ΔΗΚΟ να εγγραφεί για συζήτηση. Αυτό το θέμα έχει συζητηθεί την περασμένη Τρίτη, είναι θέματα που πρέπει το ΔΗΚΟ να έχει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Δείτε το απόσπασμα:

ΠΗΓΗ : simerini.sigmalive.com- Κύπρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας