Αγορά ομολόγων-Σε ανοδική τροχιά οι αποδόσεις σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

429

Οι επενδυτές σπεύδουν να ξεφορτωθούν το κρατικό χρέος, με τις αποδόσεις των ομολόγων να «τραβούν» την ανηφόρα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.

Επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά των κρατικών ομολόγων, καθώς το σήμα των κεντρικών τραπεζών για υψηλά επιτόκια καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, αλλά και η προαναγγελία έναρξη της λεγόμενης ποσοτικής σύσφιγξης (QT) στην Ευρωζώνη προκαλούν έντονη ανησυχία στους επενδυτές. 

Federal Reserve και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσαν την Πέμπτη μια νέα παρέμβαση κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ ξεκαθάρισαν ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί σε πορεία σύγκλισης με τον στόχο του 2%.  

Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ γνωστοποίησε ότι από τον Μάρτιο του 2023 θα ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της, σταματώντας σταδιακά τις επανεπενδύσεις των κρατικών ομολόγων, τα οποία είχε αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος APP 

Όλα αυτά, εύλογα, αυξάνουν σημαντικά τις ανησυχίες για τον κίνδυνο άμεσης ύφεσης της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής οικονομίας. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι τα αυξημένα επιτόκια, ναι μεν συμβάλλουν στην αναχαίτιση του κύματος ανατιμήσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν την ανάπτυξη. 

Μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές σπεύδουν να ξεφορτωθούν το κρατικό χρέος, με τις αποδόσεις των ομολόγων να «τραβούν» την ανηφόρα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού. 

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς τίτλου της Γερμανίας αυξάνεται την Παρασκευή κατά 11 μονάδες βάσης και προσεγγίζει εκ νέου το 2,2% -το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου. Κατά 15 μονάδες βάσης διευρύνεται και η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου, η οποία επανέρχεται στο 2,73%.  

Στον -πάντα ευμετάβλητο και ευαίσθητο- ευρωπαϊκό νότο, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου εκτινάσσεται κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 4,4% (υψηλό ενός μήνα), ενώ στη γειτονική Ιταλία η απόδοση καταγράφει άλμα 24 μονάδων βάσης και καθορίζεται στο 4,4%. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία οι αποδόσεις ενισχύονται κατά 15 μονάδες βάσης. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας