Αυστραλία: Αυτόχθων γερουσιαστής στην ορκωμοσία της αποκάλεσε τη βασίλισσα Ελισάβετ «Αποικιοκράτισσα»

1395
Αυστραλία: Αυτόχθων γερουσιαστής

Οι ηγέτες των Αβοριγίνων, των αυτοχθόνων της Αυστραλίας, δουλεύουν σκληρά επί γενεές για να εξασφαλίσουν την αναγνώριση των αδικιών που υπέστησαν οι λαοί τους από την έναρξη της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας το 1700

Σάλος προκλήθηκε στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας όταν μία αυτόχθων έλαβε οδηγίες να επαναλάβει τον όρκο της σήμερα, αφού τον άλλαξε για να χαρακτηρίσει την βασίλισσα Ελισάβετ «αποικιοκράτισσα».

Η γερουσιαστής των Πρασίνων, Λίντια Θορπ, είπε στην Άνω Βουλή, με τη δεξιά γροθιά υψωμένη, «δηλώνω αληθινή πίστη στην αποικιοκράτισσα Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β’».

Όπως είναι γνωστό, η 96χρονη βασίλισσα της Βρετανίας είναι επίσης αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας.

Την «ανάγκασαν» να απαγγείλει τον πολιτικό όρκο «σωστά»

Η πρόεδρος της Γερουσίας Σου Λάινς είπε στη Θορπ, μια γυναίκα του αυτόχθονα λαού DjabWurrung Gunnai Gunditjmara, ότι θα έπρεπε να απαγγείλει τη διαβεβαίωση – ένα είδος κοινοβουλευτικού όρκου, που παραλείπει την αναφορά στον Θεό – όπως είναι γραμμένη.

Έπειτα από μια παύση, η Θορπ, γερουσιαστής από τον Σεπτέμβριο του 2020, που επανεξελέγη στις ομοσπονδιακές εκλογές του Μαΐου, απήγγειλε τη διαβεβαίωση σωστά.

Εκπρόσωπος των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Οι Αβορίγινες αγωνίζονται ακόμα για τα δικαιώματά τους

Οι ηγέτες των Αβοριγίνων, των αυτοχθόνων της Αυστραλίας, δουλεύουν σκληρά επί γενεές για να εξασφαλίσουν την αναγνώριση των αδικιών που υπέστησαν οι λαοί τους από την έναρξη της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας το 1700.

Ο πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζε, επιδιώκει να επιφέρει αλλαγές στο Σύνταγμα, προκειμένου να αναγνωριστούν οι μειονότητες των αυτοχθόνων και οι κυβερνήσεις να είναι υποχρεωμένες να διαβουλεύονται με τους Αβορίγινες για αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές τους.

Προχθές, Σάββατο, αποκάλυψε τη διατύπωση ενός προσχεδίου ερωτήματος για ένα δημοψήφισμα στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας