Α.Γεωργιάδης: «Θα γίνονται υποχρεωτικά συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις στα νοσοκομεία»!

832

Θα περιμένουν οι πολίτες πολλούς μήνες

Τελικά θα πρέπει η κυβέρνηση να εξηγήσει κάποια στιγμή για ποιο λόγο οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν τόσο μεγάλες εισφορές υπέρ υγείας για να μην έχουν στο τέλος καμιά παροχή!!!

Τα «πάνω-κάτω» φέρνει η κυβέρνηση και στις διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως έρχεται υποχρεωτική διενέργεια συγκεκριμένου αριθμού εξετάσεων σε δημόσιες δομές!

Έχει δοκιμάσει ποτέ ο υπουργός υγείας να κλείσει ραντεβού σε δημόσια δομή, ή αλλιώς δημόσιο νοσοκομείο;

Το τρίμηνο είναι εξασφαλισμένο ενώ το παραπεμπτικό ισχύει για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα! Το γνωρίζει αυτό;

Φυσικά από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί αυτό το μετρό η χρονική διάρκεια για να κλείσει κάποιος ραντεβού σε νοσοκομείο για εξετάσεις θα γίνει πολύ μεγαλύτερη.

Πέραν αυτού ο λόγος που ο κόσμος πηγαίνει στα διαγνωστικά κέντρα είναι γιατί μπορεί να κάνει τις εξετάσεις του το απόγευμα όταν δεν εργάζεται.

Μήπως θα νομοθετήσει και υποχρεωτικές «άδειες» για εξετάσεις ο κύριος υπουργός ώστε να μην κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι με απόλυση γιατί θα πρέπει τα πρωινά κάποιες φορές το χρόνο να λείπουν για ιατρικά ζητήματα;

Τα παραπεμπτικά θα έχουν τουλάχιστον πεντάμηνη διάρκεια; Γιατί τόσο θα χρειάζονται οι Έλληνες για να κλείσουν ραντεβού για εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως ανακοίνωσε ο Α.Γεωργιάδης την Παρασκευή στο πλαίσιο του 1ου Φόρουμ Υγείας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), έρχεται υποχρεωτική διενέργεια συγκεκριμένου αριθμού εξετάσεων σε δημόσιες δομές, με σκοπό να αποσυμφορηθεί η οικονομική πίεση στα ιδιωτικά Διαγνωστικά κέντρα και Εργαστήρια.

Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, ωστόσο, σε προηγούμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των φορέων της Πρωτοβάθμιας, οι γιατροί είχαν καταθέσει πρόταση για την καθιέρωση ενός οικονομικού ορίου (πλαφόν) κατά την παραγωγή του παραπεμπτικού, πέραν του οποίου τα παραπεμπτικά θα εκδίδονταν με την ένδειξη «εκτελούνται μόνο σε Δημόσια Δομή».

Η νέα αυτή εξαγγελία έρχεται να προστεθεί σειρά μέτρων που έχει αρχίσει εδώ και καιρό να εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας, για να βάλει ένα «φρένο» στις δαπάνες των διαγνωστικών εξετάσεων, που μετακυλίεται στις «πλάτες» των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, μέσω του μηχανισμού του clawback και rebate.

Η προσπάθεια εξοικονόμησης δαπανών από κάθε πλευρά, γίνεται καθώς τα Διαγνωστικά Κέντρα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τις αρχές Μαΐου για τις υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις, ενώ το Υπουργείο Υγείας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει από το Υπουργείο Οικονομικών το ποσό των 30 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί στους ιδιοκτήτες των Διαγνωστικών Κέντρων για τη μείωση της επιβάρυνσής τους.

Επίσης, δεν προχώρησε ούτε η διευθέτηση των οφειλόμενων ποσών για το 2023 σε 120 δόσεις, όπως επίσης, είχε υποσχεθεί στους Εργαστηριακούς.

Προχωρούν τα πρωτόκολλα

Ένα μέτρο, πάντως, που κινείται σε θετική κατεύθυνση για τη συγκράτηση της δαπάνης των εξετάσεων, είναι αυτό της θέσπισης και εφαρμογής διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων ανά πάθηση, μέτρο που οι αρμόδιες υπηρεσίες «τρέχουν» με πυρετώδεις ρυθμούς. Το μέτρο αυτό αναμένεται να λειτουργήσει δεσμευτικά προς τους γιατρούς που συνταγογραφούν εξετάσεις και περιοριστικά προς την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση.

Το σύστημα άντλησης των στοιχείων για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασθενών από το αποθετήριο ολοκληρώθηκε από την ΗΔΙΚΑ και είναι ήδη λειτουργικό.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τροποποιηθεί η σχετική απόφαση Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να επισπευσθεί η υποχρέωση των παρόχων να συνδεθούν και, για πρώτη φορά, θα μπορούν να «κλειδώσουν» τα διαγνωστικά πρωτόκολλα.

Βάσει αυτών των πρωτοκόλλων τίθενται «κόφτες», προκειμένου να αποφευχθεί η αποζημίωση εξετάσεων που δεν κρίνονται επιστημονικά αναγκαίες.

Ένα μάλλον λιγότερο πετυχημένο μέτρο, το οποίο μάλιστα οι ιδιοκτήτες των Διαγνωστικών Κέντρων αποκάλεσαν «ασπιρίνη», ήταν η εφαρμογή από την 1η Απριλίου 2024 της επιβάρυνσης των ασφαλισμένων με 1 και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό στις μικροβιολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Το συνολικό ποσό αναμένεται να διατεθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ για τη μείωση των οφειλών των διαγνωστικών κέντρων προς το κράτος, όμως, δεν επαρκεί, λένε οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί.

Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο των υποχρεωτικών εξετάσεων στις Δημόσιες Δομές

Εργαστηριακοί γιατροί υποστηρίζουν πάντως πως το μέτρο της υποχρεωτικής διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Α.Γεωργιάδης δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς υπάρχουν περιοχές στη χώρα που δεν διαθέτουν καν εργαστήρια στα Κέντρα Υγείας, ενώ και σε πολλά νοσοκομεία δεν υπάρχει ικανός αριθμός εργαστηριακών γιατρών, πολύ συχνά ακόμη και για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας εφημερίας.

Επίσης, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν αυστηρούς περιορισμούς στον αριθμό των εξετάσεων, με περιορισμένο μπάτζετ και πλαφόν στον αριθμό των εξετάσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας