A.Σίσι: Θα προστατέψουμε εντός-εκτός συνόρων την Αίγυπτο-Χ.Χαφτάρ: Όχι στην εξαγωγή πετρελαίου

729
πετρελαίου

Ο Στρατηγός Ahmed Al  Mismari, εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) της Βουλής  των Αντιπροσώπων (House of Represenantives – HoR), δήλωσε την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα να αποκρούσουν κάθε νέα επίθεση στην πόλη Σύρτη και στην Al Jafra από τις κατοχικές τουρκικές δυνάμεις και τις πολιτοφυλακές του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

Μια τέτοια επίθεση, θα σηματοδοτήσει την στρατιωτική εμπλοκή της Αιγύπτου αλλά και την περαιτέρω στρατιωτική συμμετοχή άλλων χωρών συμμάχων της Ανατολικής Λιβύης, στον λιβυκό “εμφύλιο”, ώστε να αποτραπεί η ολοκληρωτική κατάληψη της χώρας από τις δυνάμεις του Ερντογάν-Σάρατζ και να τεθεί η χώρα υπό τον τουρκικό νεοθωμανικό ζυγό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τ. Ερντογάν, τόσο η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί όπως και η κατοχή λιβυκών αλλά και συριακών εδαφών, αποτελούν τον “δίκαιο δρόμο” της Τουρκίας (βλέπε ρεπορτάζ της Iskra: Ερντογάν-Κάναμε στην Αγιά Σοφιά, ό,τι κάναμε στη Συρία και στη Λιβύη).

Ο Ηγέτης του LNA, Χαλίφα Χαφτάρ, δήλωσε ότι θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και στις εξαγωγές από τον λιβυκό λαό καθώς από τα έσοδα πώλησης, τα οποία εισρέουν στην κεντρική τράπεζα της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, η κυβέρνηση του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Φ.Σάρατζ πληρώνει τους τρομοκράτες- μισθοφόρους.

Σε συνέντευξη τύπου σε δημοσιογράφους λιβυκών και ξένων ΜΜΕ ο εκπρόσωπος τύπου του LNA, Ahmed Al Mismari, δήλωσε ότι τα λιμάνια, τα διυλιστήρια και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του LNA και των Φυλών του, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν κλειστά, “έως ότου υλοποιηθούν τα αιτήματα των Λίβυων πολιτών“.

Συγκεκριμένα, έθεσε την εξής προϋπόθεση για το άνοιγμα των διυλιστηρίων:

Το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε τράπεζα εκτός της Λιβύης στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα των πετρελαϊκών πωλήσεων και τα οποία θα διανέμονται στο λιβυκό λαό εξίσου και στις τρεις περιφέρειες της χώρας.

Επιπρόσθετα, ζήτησε τη σύσταση αρμόδιας ανεξάρτητης ελεγκτικής επιτροπής, της οποίας κύριο αντικείμενο εργασιών θα είναι η ενδελεχής διερεύνηση των κυβερνητικών δαπανών, του Φ.Σάρατζ και η εξακρίβωση σε ποιο βαθμό κατευθύνονται αποκλειστικά για την πληρωμή των μισθοφόρων του Ερντογάν.

Και ενώ ο λαός και ο στρατός στις ελεύθερες περιοχές της Ανατολικής Λιβύης προετοιμάζεται για την νέα επίθεση των Σάρατζ-Ερντογάν, αγνοώντας τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για την άμεση κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας για την κλιμάκωση της στρατιωτικής σύρραξης με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, ο Αιγυπτιακός στρατός , σε πλήρη ετοιμότητα και με τη συνδρομή των ειδικών δυνάμεων, πραγματοποιεί χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις κατά μήκος των δυτικών συνόρων με τη Λιβύη, στο πλαίσιο της επιχείρησης “Hasm 2020”.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο στρατό του:

Να είστε έτοιμοι να εκτελέσετε κάθε αποστολή εντός αλλά και εκτός των συνόρων αν χρειαστεί…

Εάν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να προσπελάσουν τη γραμμή της Σύρτης και της Al Jufra, για εμάς αυτή η εισβολή αποτελεί κόκκινη γραμμή

Δείτε το βίντεο:

Όπως περιγράφεται και σε ρεπορτάζ από το Skynews:”… oι ενέργειες του LNA επιβεβαιώνουν ότι θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως στην περίπτωση προσέγγισης της κόκκινης γραμμής της Σύρτης και της Al Jafra από τις δυνάμεις της νεοθωμανικής Τουρκίας“.

Όπως αποτυπώνει στο σχολιασμό του και ο έγκυρος αναλυτής Αιγύπτιος δημοσιογράφος Mohamed Mansour: “Θα ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη για τον Ερντογάν όταν ξαφνικά ανακαλύψει ότι έχει ήδη σχηματιστεί άξονας μεγάλου εύρους από χώρες εναντίον του. Προβλέπω ότι μόλις το συνειδητοποιήσει, θα ανακηρύξει την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 

*Με πληροφορίες από Reuters και ΜΜΕ Μέσης Ανατολής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας