Επίσκεψη Μέρκελ στην Ουάσιγκτον: Διχασμός συμμάχων για τις κυρώσεις

1898
Trump

Παρά τους ύμνους για την γερμανό-αμερικανική φιλία, που συχνά περιγράφεται ως ο άκρο-γωνιαίος λίθος των δι-ατλαντικών δεσμών, η νέα γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να υψώσει κεφάλι στις αμερικανικές πιέσεις. Και είναι αναγκασμένη να το κάνει. Η Γερμανία έχει πληγεί σκληρά από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αποβλέπει στον τερματισμό τους.
Η καγκελάριος Μέρκελ έφθασε σήμερα στην Ουάσιγκτον, πρώτην κορυφαία επίσκεψη μετά την επανεκλογή της για τέταρτη θητεία τον Μάρτιο. Βασικό θέμα στο πρόγραμμα των συνομιλιών της είναι η εξαίρεση από τις νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, που ανήγγειλε το υπουργείο οικονομικών στις 6 Απριλίου.
Η Γερμανία θέλει να προστατεύσει την βιομηχανική της κοινότητα από ένα βαρύ οικονομικό πλήγμα, με απαλλαγή από τους περιορισμούς  γερμανικών εταιρειών όπως η Daimler και η Volkswagen, ο βιομηχανικός γίγας Siemens, η κατασκευάστρια προγραμμάτων υπολογιστών SAP και άλλες. Η μαύρη λίστα κάνει τις γερμανικές τράπεζες διστακτικές να διαθέσουν κεφάλαια για τον αγωγό αερίου Nord Stream 2 , που τελεί υπό κατασκευήν και προβλέπεται να λειτουργεί το 2020.
Η Γερμανία υποστήριξε με τα λόγια τον πρόσφατο βομβαρδισμό της Συρίας από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία. Ο Γερμανός υπουργός των Εξωτερικών Heiko Maas δήλωσε πως επιθυμεί να διατηρήσει τον διάλογο με την Ρωσία, καθώς πιστεύει ότι η σύρραξη στην Συρία δεν μπορεί να τερματιστεί χωρίς την συνεργασία της Μόσχας. Ο Γερμανός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier προειδοποίησε κατά της δαιμονοποίησης της Ρωσίας. Δήλωσε πως η χώρα του έπαιξε έναν ιστορικό ρόλο στην διατήρηση αυτού του διαλόγου και τόνισε πως η Ρωσία και ο λαός της δεν πρέπει να προβάλλονται ως εχθρός.
Ο Γερμανός υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Michael Roth έγραψε στην  Die Welt ότι η Ε Ε θα πρέπει να εργαστεί για την μείωση των εντάσεων με την Ρωσία. Προειδοποίησε ότι τα «αντι-ρωσικά ανακλαστικά» είναι επικίνδυνα. Η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Andrea Nahles επίσης υπογράμμισε την σπουδαιότητα του ρόλου της Ρωσίας στην λύση του προβλήματος της Συρίας. Τα στελέχη και μέλη του κόμματος αντιτίθενται στην «σκληρή» στάση απέναντι στην Ρωσία. Η ΄Ανγκελα Μέρκελ ευθυγραμμίστηκε μαζί τους, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα της πολιτικής των κυρώσεων. Την άποψη αυτή συμμερίζεται ευρύτατα το γερμανικό κοινό.
Για παράδειγμα 69% των Γερμανών ήταν αντίθετοι στην απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών για την υπόθεση Σκρίπαλ. Ογδόνταέξη τοις εκατό των Γερμανών πιστεύουν πως η Δύση οφείλει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να βελτιώσει τις σχέσεις τη με την Μόσχα.
Η Γερμανία ηγήθηκε της ευρωπαϊκής αντίθεσης στις αμερικανικές κυρώσεις, που τιμωρούν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις συναλλασσόμενες με την Ρωσία, ειδικότερα τις κυρώσεις που απειλούν τον αγωγό Nord Stream 2 –πρόγραμμα που ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz  απερίφραστα υποστηρίζει, παρά τις αμερικανικές πιέσεις. Στις 16 Απριλίου οι υπουργοί Εξωτερικών τη   Ε Ε υποστήριξαν τις κυρώσεις κατά της Συρίας αλλά όχι και κατά τη Ρωσίας, υιοθετώντας στάση διαφορετική από των ΗΠΑ.
Η Τουρκία μπορεί να  υποστεί κυρώσεις για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, κατά δήλωση του Αμερικανού βοηθού υπουργού ευρωπαϊκών και ευρασιατικών υποθέσεων Wess Mitchell  στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής βουλής. Η Τουρκία έχει ευπαθή σημεία που η Αμερική μπορεί να εκμεταλλευτεί. Για παράδειγμα θα μπορούσε να αναστείλει τις εξαγωγές τεχνολογικού εξοπλισμού, παραλύοντας την λειτουργία των τουρκικών αεροδρομίων. ΄Η θα μπορούσε να πλήξει τις τράπεζες που εμπλέκονται στην συναλλαγή για το S-400.  Η αγορά των 120 καταδιωκτικών F-35 μπορεί να μη πραγματοποιηθεί ποτέ.
Ορισμένα κράτη έχουν ήδη υποστεί την ζημία. Η Ιαπωνία έπαψε να αγοράζει αλουμίνιο, επειδή δεν μπορεί ν το πληρώσει, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. Οι πληρωμές γίνονταν σε δολάρια. Από την Ρωσία προέρχονταν το 15% των ιαπωνικών εισαγωγών αλουμινίου. Οι Αμερικανικές κυρώσεις της περασμένης εβδομάδας έπληξαν αμέσως και την Αυστραλία, στενή και πιστή σύμμαχο των ΗΠΑ. Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανέβασαν τις τιμές του αλουμινίου και άλλων εμπορευμάτων, ζημιώνοντας τους συμμάχους των ΗΠΑ και ωφελώντας την Ρωσία. Με υψηλότερα κέρδη γίνεται ισχυρότερη και με αυξημένη επιρροή, ενώ πολλοί που ακολουθούν τυφλά τις εντολές της Ουάσιγκτον θα υποφέρουν και θα βρεθούν σε ασθενέστερη θέση να ανταποκριθούν στις συνολικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και σε άλλα σχέδια σχετιζόμενα με τις δράσεις της Δύσης για τον περιορισμό της ρωσική επιρροής.
Η Ρωσία δεν φαίνεται να αισθάνεται το δήγμα των κυρώσεων, καθώς ακολουθεί την γραμμή πορείας της, ενώ οι σύμμαχοι των ΗΠΑ βγαίνουν χαμένοι.  Η σχέση της Ουάσιγκτον με αυτούς γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη, καθώς η αντίσταση στις κυρώσεις συνεχώς μεγαλώνει. ΄Ισως είναι η επιθυμία του να επιδείξει θέληση σκληρότητας απέναντι στην Ρωσία, παράλληλα με την διαπίστωση ότι η πολιτική αυτή είναι μάταιη και με αρνητικά αποτελέσματα, που κάνει τον Πρόεδρο Τραμπ  να αμφιταλαντεύεται μπρός-πίσω, την μια μέρα αναγγέλλοντας κυρώσεις και την άλλη ξαφνικά βάζοντας φρένο.
Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος θα έχει σήμερα μια δύσκολη μέρα. Η ΄Ανγκελα Μέρκελ θα μιλήσει όχι μόνο για την Γερμανία, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Θα εγείρει θέματα πολύ περίπλοκα. Οι κυρώσεις κατά τις Ρωσίας πλήττουν τους συμμάχους, που είναι όλο και πιο ανήσυχοι με την Ουάσιγκτον, που  προσπαθεί να τους αναγκάσει  να αγοράζουν το δικό της σχιστολιθικό υγραέριο αντί του φθηνότερου ρωσικού αερίου. Η αυξανόμενη αντίσταση στην αμερικανική πολιτική των κυρώσεων θα διευρύνει αναπόφευκτα τις ρωγμές στην τόσο εκθειαζόμενη συμμαχική ενότητα, ενώ η Ρωσία συνεχίζει την πολιτική επαναπροβολής της οντότητάς της. Το μόνο απτό αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβάλλονται στην Ρωσία για την υποστήριξή της στην Συρία είναι το προχθεσινό πρόγραμμα εφοδιασμού της Συρίας με όπλα τελειότερης τεχνολογίας, όπως το αντιαεροπορικό σύστημα S-300.                             Με το να επιβάλλουν συνεχώς περισσότερες κυρώσεις στην Ρωσία, οι ΗΠΑ φαίνεται να ενεργούν σαν τον χειρότερο εχθρό τους.

*Πηγή: Strategic Culture – Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας