ΕΕ από Βάρνα: Φραστικές ανησυχίες για τις επιλογές Erdogan, χωρίς κυρώσεις, την ώρα που η Δύση λαμβάνει πρωτοφανή ψυχροπολεμικά μέτρα κατά Ρωσίας

1971
βάρνα

Την ώρα που σύσσωμη η Δύση πήρε σκληρότατες ψυχροπολεμικές αποφάσεις και έλαβε πρωτοφανή σε αυστηρότητα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, οι γραφειοκράτες ηγέτες της ΕΕ, D. Tusk και J. C. Juncker, χαρακτήριζαν στη Σύνοδο Κορυφής της Βάρνας ”καλή τη συνάντηση” με τον Τ. Erdogan, ο οποίος δεν έκανε βήμα πίσω από τις επεκτατικές του βλέψεις σε βάρος τη Κύπρου και της Ελλάδας ούτε φυσικά από την εισβολή και κατοχή της Αφρίν, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιεί νέα στρατιωτική εισβολή στην πόλη Sinjar του Ιράκ.
Ο D. Tusk περιορίστηκε να εκφράσει φραστικές ανησυχίες για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα αλλά την ίδια ώρα τόνιζε ότι η ΕΕ και Τουρκία συμφώνησαν να επαναφέρουν τους διαύλους επικοινωνίας σε νέα επίπεδα.
Ο D. Tusk απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στους δυο έλληνες στρατιωτικούς και μίλησε γενικά για πολίτες (!) της ΕΕ που κρατούνται στην Τουρκία, ενώ ο J. C. Juncker, μετά από πιεστικές ερωτήσεις, μίλησε για την ανάγκη κοινών προσπαθειών για την λύση του προβλήματος των δυο στρατιωτικών, περιοριζόμενος σε μια γενική ευχή να λυθεί το ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πριν το ορθόδοξο Πάσχα, χωρίς, όμως, να μιλάει ρητά για την απελευθέρωση τους.
Ο J. C. Juncker τόνισε με έμφαση ότι είναι ”αντίθετος με αυτούς που υποστηρίζουν, επιφανειακά μερικές φορές ή και δημαγωγικά, ότι πρέπει να διακόψουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.”
Ο J. C. Juncker τόνισε, επίσης, ότι ”είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με τη Τουρκία και ότι ο ίδιος πάντα υποστήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ.”
Η Σύνοδος Κορυφής της Βάρνας έληξε χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα σε όφελος των λαών της περιοχής , οι οποίοι είναι και αυτοί που πληρώνουν τα σπασμένα τόσο των ιμπεριαλιστικών πολιτικών τις ΕΕ και των ΗΠΑ όσο και των περιφερειακών επεκτατικών φιλοδοξιών της Τουρκίας.
Αυτήν την ώρα, το συμφέρον όλων των λαών της περιοχής βρίσκεται στην ειρήνη, στον σεβασμό των συνόρων, στην σταθερότητα, στην αποκλιμάκωση των εξοπλισμών, στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στην ισότιμη αμοιβαία επωφελή οικονομική συνεργασία και συνανάπτυξη.

Τ.Κ.

 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας