Πάγο Macron στην Τουρκία για την ένταξη. Έξω φρενών ο Erdogan

1223
Macron

Macron: Με τις πρόσφατες εξελίξεις δεν μπορούμε να μιλάμε για νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις – Εrdogan: Κουραστήκαμε να εκλιπαρούμε – Γιατί «σκοτώθηκε» με δημοσιογράφο
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν βοηθούν την πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, στην  κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Regep Tayyip Erdogan.
«Πρέπει να αποφύγουμε την υποκρισία που συνίσταται στο να σκεφτόμαστε ότι είναι πιθανή μια φυσική πρόοδος προς το άνοιγμα νέων κεφαλαίων (διαπραγματεύσεων)» υπογράμμισε ο Emmanuel Macron, ενώ συμπλήρωσε ότι είχε μια «πολύ ειλικρινή συζήτηση» για αυτό το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του.
«Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενήργησε πάντα σωστά απέναντι Τουρκία διότι την έκανε να πιστέψει ότι κάποια πράγματα ήταν πιθανά, την ώρα που δεν ήταν απολύτως» είπε στη συνέχεια  Macron.
Πρότεινε, δε, να διεξαχθεί εντός των επόμενων μηνών «ένας ήρεμος διάλογος» που θα «επανασχεδιαστεί, επαναδιατυπωθεί σε ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες του σήμερα».
«Πρέπει (…) να σκεφτούμε το ενδεχόμενο εάν μπορούμε να επανεξετάσουμε αυτή τη σχέση όχι στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης αλλά πιθανόν μιας συνεργασίας, μιας εταιρικής σχέσης με τελικό σκοπό (…) να διασφαλίσουμε την “αγκίστρωση” της Τουρκίας και του τουρκικού λαού στην Ευρώπη και ότι το μέλλον της (Τουρκίας) θα οικοδομείται με το βλέμμα στην Ευρώπη και μαζί με την Ευρώπη» σημείωσε.
«Βούλησή μου είναι να κάνουμε περισσότερα μαζί, η Τουρκία να παραμείνει αγκιστρωμένη, δεμένη στην Ευρώπη όμως πιστεύω ότι η διαδικασία (ένταξης), όπως έχει ξεκινήσει δεν θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ετών» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.
Για τον ίδιο «είναι σαφές ότι οι πρόσφατες εξελίξεις και οι επιλογές (της Τουρκίας αναφορικά με το Κράτος Δικαίου) δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία» για την ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ.
Ο Erdogan, με διαφαινόμενη τη δυσαρέσκειά του, υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει «κουραστεί» να περιμένει το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ.
«Εδώ και 54 χρόνια η Τουρκία περιμένει στον προθάλαμο της ΕΕ (…) δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό μας στην ΕΕ» τόνισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι τα 16 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων «έχουν ανοίξει και ποτέ δεν έχουν κλείσει», εκ των συνολικά 35.
«Να πολεμάτε την τρομοκρατία σεβόμενοι το κράτος δικαίου»
Νωρίτερα, ο Macron είχε διαμηνύσει στον Εrdogan, ότι οι δημοκρατικές χώρες οφείλουν αν σέβονται τους κανόνες δικαίου στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατία.
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τη μοίρα των φοιτητών, των καθηγητών και των δημοσιογράφων στην Τουρκία.
«Οι δημοκρατίες πρέπει να πολεμούν την τρομοκρατία αλλά πρέπει, επίσης, να σέβονται και τους κανόνες δικαίου» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Με τη σειρά του ο Tayyip Erdogan απάντησε ότι «η τρομοκρατία δεν δημιουργείται από μόνη της. Η τρομοκρατία και οι τρομοκράτες έχουν “κηπουρούς” που τους στηρίζουν».
«Αυτοί οι “κηπουροί” είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θεωρούνται ως στοχαστές. Εκείνοι τροφοδοτούν (την τρομοκρατία)… από τις στήλες τους στις εφημερίδες. Κάποια ημέρα, θα το ανακαλύψετε, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα εμφανιστούν ως τρομοκράτες μπροστά σας», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τα «γαλλικά» του Erdogan σε δημοσιογράφο
Ένα επεισόδιο,ωστόσο,  σημάδεψε την συνέντευξη Τύπου των δύο προέδρων.  Ο Tayyip Erdogan έγινε έξω φρενών όταν Γάλλος δημοσιογράφος τον ρώτησε για τα όπλα στη Συρία.
Ο δημοσιογράφος, που εργάζεται για την εκπομπή “Envoyé spécial” του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2, ρώτησε τον πρόεδρο της Τουρκίας σχετικά με το περιστατικό του Ιανουαρίου του 2014, που αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2015, όταν εμποδίστηκε η διέλευση φορτηγών που ανήκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) και υπήρχαν υποψίες ότι μετέφεραν όπλα για τους μαχητές του αυτοαπακολούμενου Ισλαμικού Κράτους.
Όταν αυτή η υπόθεση αποκαλύφθηκε στην Τουρκία, η Άγκυρα την είχε χαρακτηρίσει μηχανορραφία με την υπογραφή του Fethulah Gullen, του πρώην ιεροκήρυκα που βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.
Στον Γκιουλέν και την οργάνωσή του FETO η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, μια κατηγορία που απορρίπτει κατηγορηματικά ο Gullen.
«Μιλάς (χρησιμοποιώντας) λόγια της FETO, όχι ως δημοσιογράφος» απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος, εμφανώς εκνευρισμένος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του.
«Εκείνοι που είχαν κάνει αυτές τις επιχειρήσεις ήταν εισαγγελείς της FETO, τώρα βρίσκονται στη φυλακή».
«Μου θέτεις αυτό το ερώτημα, όμως γιατί δεν ρωτάς τις ΗΠΑ που έστειλαν 4000 φορτηγά με όπλα στη Συρία;» συνέχισε ο ίδιος.
«Είσαι δημοσιογράφος, όχι; Οφείλεις να ερευνήσεις κι αυτό επίσης» σημείωσε ο Erdogan και προειδοποίησε: «δεν έχετε ενώπιόν σας κάποιον που θα το καταπιεί αυτό εύκολα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας