Αρνητικές τιμές ενέργειας στην ΒΔ Ευρώπη. Σε πληρώνουν για να καταναλώσεις ρεύμα!

2176
Αρνητικές τιμές
Οι δυνατότητες παροχής δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά αλλά και στις επιχειρήσεις όχι μόνο είναι δυνατή με τις νέες τεχνολογίες αλλά και πολύ υπαρκτή ως άμεση, σχεδόν, προοπτική!

Ήδη, οι αρνητικές τιμές ρεύματος υλοποιούνται κατά διαστήματα και τώρα σε χώρες τις Βορειοδυτικής Ευρώπης.
Θεμελιώδες εμπόδιο σε μια τέτοια κατεύθυνση που μπορεί να προκαλέσει μια νέα “επανάσταση” στις κοινωνικές συνθήκες και στην οικονομία, αποτελούν οι μεγάλες κερδοσκοπικές εταιρείες ενέργειας και τα κράτη που τις εξυπηρετούν στις κερδοσκοπικές τους επιδιώξεις.
Καινοτομίες που ήδη εφαρμόζονται στον τρόπο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας προμηνύουν τη θεμελιώδη αλλαγή της συγκεκριμένης αγοράς και του τρόπου που λειτουργούν οι οικιακοί καταναλωτές. Σημάδι των αλλαγών αποτελεί των αλλαγών αποτελεί ολοένα και η πιο συχνή εμφάνιση αρνητικών λιανικών τιμών ρεύματος – οπότε τα νοικοκυριά πληρώνονται όταν καταναλώνουν – στην Βορειοδυτική Ευρώπη και κυρίως στην Γερμανία.
Εξίσου σημαντική αλλαγή είναι η δημιουργία μικρών ιδιωτικών δικτύων παραγωγής ρεύματος, όπως το γερμανικό δίκτυο που περιλαμβάνει 20.000 νοικοκυριά, που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών και εν συνεχεία την πωλούν το ένα στο άλλο σε χαμηλές τιμές.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Γερμανία έχει επενδύσει πάνω από 200 δις. ευρώ για την οικολογική παραγωγή ηλεκτρισμού. Κατά μέσο όρο, το 12% της ηλεκτρικής ενέργειας της παράγεται μέσω ανεμογεννητριών. Ωστόσο τις ημέρες που φυσάει άνεμος αυτό το ποσοστό πολλαπλασιάζεται. Επειδή, όμως, η σημερινή τεχνολογία δεν επιτρέπει ακόμα την αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας που τυχόν παράχθηκε, η προσφορά ηλεκτρισμού είναι ιδιαίτερη ευμετάβλητη εξαρτάται από τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες. Έτσι τις ημέρες με καλό, δηλαδή “παραγωγικό”, καιρό η προσφορά ηλεκτρισμού είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση, με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών ακόμη και υπό το μηδέν. Την περασμένη Κυριακή στη Γερμανία η τιμή για μια μεγαβατώρα, δηλαδή την ενέργεια που θα καταναλώνουν περίπου 330 νοικοκυριά σε μια ώρα, ήταν 50 ευρώ.   Έτσι ένα νοικοκυριό για μια ώρα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας δε θα πληρώσει τίποτα, αλλά αντιθέτως θα πληρωθεί με 15 λεπτά του ευρώ.
Φέτος στη Γερμανία οι τιμές έχουν πέσει 100 φορές υπό το μηδέν ενώ τον Οκτώβριο η τιμή έφτασε τα 83 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ τον New York Times. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι καταναλωτές πληρώνουν πολύ χαμηλότερους λογαριασμούς. Η τιμή του ρεύματος αποτελεί μόνον το 1/5 του συνολικού λογαριασμού που καλείτε να πληρώσει ένας καταναλωτής.
Παράλληλα 20.000 γερμανικά νοικοκυριά είναι μέρος ενός μικρού δικτύου ηλεκτρισμού που έχει κατασκευαστεί από την καινοτόμο εταιρεία Sonnen Gmbh, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times. Κάθε σπίτι παράγει το δικό του ρεύμα. Το μικροδίκτυο επιτρέπει σε κάθε σπίτι να πωλεί ή να αγοράζει πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια.
Αυτές, όμως, οι αγοροπωλησίες γίνονται γίνονται με μειωμένο κόστος συναλλαγής, διότι λειτουργούν με τη τεχνολογία blockchain, δηλαδή χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου μεσάζοντος.
Μένει να δούμε αν αυτοί οι νεωτερισμοί θα παγιωθούν και θα συμβάλλουν στην αλλαγή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας