Η «Αμερική πρώτα» εναντίον της… παγκοσμιοποίησης

2043
αμερική
Σύνοδος APEC: Ιδεολογική κόντρα μεταξύ Τραμπ – Σι στην πόλη Ντανάνγκ.

Σε πεδίο ιδεολογικής αντιπαράθεσης μεταξύ Τραμπ και Σι εξελίχθηκε η χθεσινή (σσ: 10/11) σύνοδος κορυφής των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC) στην πόλη Ντανάνγκ του Βιετνάμ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως βασικό του μέλημα είναι «η Αμερική πρώτα», για να εισπράξει την απάντηση από τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, ότι η παγκοσμιοποίηση είναι «μη αναστρέψιμη».

«Δεν θα αφήσουμε άλλο να εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ» είπε ο Τραμπ, επικρίνοντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για το ότι δεν έχει καταφέρει να διαχειριστεί τις τριβές όσον αφορά το ελεύθερο εμπόριο. «Θα βάζω πάντοτε πρώτα την Αμερική με τον ίδιο τρόπο που, ελπίζω, ο καθένας από εσάς σε αυτήν την αίθουσα θα δίνει προτεραιότητα στη χώρα του» επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας. Το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» παραπέμπει αφενός στην ομώνυμη πολιτική κίνηση της δεκαετίας του ’30, που τασσόταν κατά της αμερικανικής εμπλοκής στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χρησιμοποιώντας ρητορική που έχει χαρακτηριστεί ως φιλοφασιστική, και αφετέρου θεωρείται το βασικό «μότο» της πολιτικής προστατευτισμού που φαίνεται να επιδιώκει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αντιθέτως ο Σι έσπευσε να υπερασπιστεί την παγκοσμιοποίηση, προβάλλοντας τη χώρα του ως υπέρμαχο των ανοικτών αγορών. Η Κίνα μάλιστα ανακοίνωσε λίγο πριν τη σύνοδο το περαιτέρω άνοιγμα του χρηματοπιστωτικού της τομέα στις ξένες επιχειρήσεις, ένα από τα βασικά αιτήματα των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων χωρών που παραπονιούνταν επί χρόνια για τους περιορισμούς που έθετε το Πεκίνο.

Ο Σι, ενισχυμένος από το πρόσφατο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, υπεραμύνθηκε της παγκοσμιοποίησης, η οποία συνέβαλε στο να βγει η χώρα του από τη φτώχεια και να εξελιχθεί σε οικονομική υπερδύναμη τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, αποκαλώντας τη «μη αναστρέψιμη ιστορική τάση». Οι εμπορικές συναλλαγές πρέπει να αναθεωρηθούν «για να είναι περισσότερο ανοικτές, περισσότερο ισορροπημένες, περισσότερο ισότιμες και επωφελείς για όλους», επισήμανε ο Κινέζος πρόεδρος. «Οφείλουμε να υποστηρίξουμε το ελεύθερο εμπόριο και να εφαρμόσουμε μία ανοικτή περιφερειακή πολιτική για να επιτρέψουμε στις αναπτυσσόμενες χώρες να επωφεληθούν περισσότερο από το εμπόριο και τις διεθνείς επενδύσεις».

Η TPP

Οι χώρες που μετέχουν στην APEC επιχείρησαν να διασώσουν τη συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Ασίας – Ειρηνικού (TPP), με τον Καναδά να διαψεύδει τις πληροφορίες ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τις υπόλοιπες 11 χώρες να προχωρήσουν χωρίς τις ΗΠΑ.

Ένα από τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τραμπ μόλις ανέλαβε την εξουσία ήταν η απόσυρση των ΗΠΑ από την εν λόγω συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι χώρες Ασίας – Ειρηνικού, με τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα. Η πόλη Ντανάνγκ, που φιλοξένησε τη χθεσινή σύνοδο κορυφής της APEC βρίσκεται στις ακτές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, μια ακόμη περιοχή εντάσεων στην Ασία, λόγω της έντονης κινεζικής στρατιωτικής παρουσίας. Το Βιετνάμ είναι μάλιστα από τους σημαντικότερους επικριτές των κινεζικών αξιώσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

*Πηγή: Εφημερίδα «Ναυτεμπορική», 11/11/2017.

1 σχόλιο

  1. Μα διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί καθόλου γράμματα στα σχολειά; Βλέπω,άνθρωποι με πανεπιστημιακά πτυχία,να μη μπορούν να γράψουν σωστά! Ένα συχνό λάθος που γίνεται είναι,λέξεις μέσα σε μια πρόταση,που αναφέρονται όλες στη σειρά στην ίδια έννοια,να μην ακολουθούν την ίδια πτώση.Η σωστή σύνταξη είναι, “βρίσκεται στις ακτές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας,ΜΙΑΣ ακόμα ΠΕΡΙΟΧΗΣ εντάσεων”.Διατηρούμε τη γενική πτώση,αφού εξακολουθούμε να αναφερόμαστε σε λέξη γενικής πτώσης,δεν πάμε στην ονομαστική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας