Σε τροχιά νέων κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγρότες, με το βλέμμα στραμμένο στη Θεσσαλονίκη και το μεγάλο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου, ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα από ολόκληρη τη χώρα θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 29 Αυγούστου, στις 11:00, πανελλαδική σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Μαλγάρων, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους και να οργανώσουν την κάθοδο των αγροτών με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη.
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να επιστρέψουν στους δρόμους, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα που είχαν οδηγήσει στις προηγούμενες κινητοποιήσεις παραμένουν άλυτα.
«Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας και την αλλαγή της κατάστασης που υπάρχει στον πρωτογενή τομέα μέχρι τέλους και είμαστε αποφασισμένοι να ξαναβγούμε στις κινητοποιήσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων Μαλγάρων, Κώστας Σέφης.
«60 οικογένειες εγκατέλειψαν την καλλιέργεια»
Ιδιαίτερα δύσκολη περιγράφουν οι αγρότες την κατάσταση στην περιοχή της Χαλάστρας, όπου, σύμφωνα με τον κ. Σέφη, περίπου 60 οικογένειες έχουν εγκαταλείψει την αγροτική δραστηριότητα, αφήνοντας συνολικά 2.000 στρέμματα ακαλλιέργητα.
Όπως υποστηρίζει, η παρατεταμένη εκκρεμότητα στα προβλήματα του κλάδου έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες σε οικονομικό αδιέξοδο και στην απόφαση να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.
«Δεν έχει λυθεί κανένα από τα προβλήματα που μας οδήγησαν στους δρόμους εκείνους τους δύο μήνες, δεν υλοποιήθηκε τίποτα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις και προβλήματα με το ΟΣΔΕ
Σύμφωνα με τους αγρότες, η έλλειψη ρευστότητας επιβαρύνεται από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των επιδοτήσεων, ενώ προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων Μαλγάρων υποστηρίζει ότι υπάρχουν ακόμη παραγωγοί που δεν έχουν λάβει τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις και ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τους λόγους των καθυστερήσεων.
Παράλληλα, όπως αναφέρει, οι αγρότες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ολοκλήρωση των δηλώσεών τους, καθώς το σύστημα δεν είναι ακόμη πλήρως λειτουργικό.
Με φόντο τα συσσωρευμένα προβλήματα, η πανελλαδική σύσκεψη στα Μάλγαρα αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο μεγάλο βήμα για τον συντονισμό των επόμενων κινητοποιήσεων, με την 5η Σεπτεμβρίου να αποτελεί πλέον την ημερομηνία-ορόσημο για τον αγροτικό κόσμο.








































