Στη χειρότερη περίπτωση, οι επιχειρήσεις ενδέχεται να υποχρεωθούν να μειώσουν την παραγωγή τους.
Προκειμένου να αποφευχθεί η «αβεβαιότητα», η ρυθμιστική αρχή έχει κρατήσει μέχρι στιγμής αυτά τα σχέδια μυστικά, σύμφωνα με το Apollo News.
Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων προετοιμάζει μια κεντρική δομή διοίκησης, την «Πλατφόρμα Ασφάλειας Ηλεκτρικής Ενέργειας», με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια ενεργειακών κρίσεων.
Σε περίπτωση κρίσης, η ρυθμιστική αρχή σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα αυτή για να υποχρεώσει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις να μειώσουν την παραγωγή τους.
Εάν οι επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων θα μπορεί να διακόψει την ηλεκτροδότησή τους.
Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από έγγραφα ενημερωτικής συνάντησης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων με τους διαχειριστές δικτύου, τα οποία απέκτησε το Apollo News.
Τα σχέδια αυτά, πάνω στα οποία εργάζονται εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.
«Προκειμένου να αποφευχθεί η αβεβαιότητα λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος», ήταν η απάντηση που έλαβε ένας διαχειριστής δικτύου κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης όταν ρώτησε σχετικά.
Για τις βραχυχρόνιες διακοπές ηλεκτροδότησης, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιούνται μέσα σε λίγα λεπτά σε περίπτωση απρόβλεπτων προβλημάτων ώστε να αποφευχθεί ένα γενικευμένο μπλακάουτ, οι διαχειριστές δικτύου διαθέτουν ήδη καθορισμένες διαδικασίες.
Ωστόσο, με την «Πλατφόρμα Ασφάλειας Ηλεκτρικής Ενέργειας», η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων προετοιμάζεται για παρατεταμένες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες μπορούν να προβλεφθούν αρκετές ημέρες νωρίτερα.
Μέχρι σήμερα, η Γερμανία δεν θεωρούσε αναγκαία την ύπαρξη ενός τέτοιου εργαλείου.
Αυτό άλλαξε μετά την ενεργειακή κρίση του 2022/2023.
Κατά την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκε και η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, με το κλείσιμο των τελευταίων γερμανικών πυρηνικών σταθμών.
Ο πυρήνας του νέου σχεδίου είναι μια πανεθνική βάση δεδομένων και πλατφόρμα επικοινωνίας, η οποία θα δημιουργηθεί και θα διαχειρίζεται από τον διαχειριστή δικτύου Amprion για λογαριασμό της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων.
Όλοι οι τελικοί καταναλωτές στη Γερμανία που καταναλώνουν τουλάχιστον οκτώ γιγαβατώρες (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως θα πρέπει να εγγραφούν στο σύστημα αυτό.
Τέτοια επίπεδα κατανάλωσης συναντώνται σε επιχειρήσεις ενεργοβόρων κλάδων, όπως η χημική βιομηχανία, η μεταλλουργία, η χαρτοβιομηχανία και η βιομηχανία τροφίμων.
Η «Πλατφόρμα Ασφάλειας Ηλεκτρικής Ενέργειας» βασίζεται στην «Πλατφόρμα Ασφάλειας Φυσικού Αερίου», η οποία αναπτύχθηκε το 2022 υπό ιδιαίτερα πιεστικά χρονικά περιθώρια.
Μέσω αυτής της πλατφόρμας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων δημιούργησε ένα ψηφιακό εργαλείο για τη συλλογή στοιχείων κατανάλωσης από μεγάλες επιχειρήσεις σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου και για τον συντονισμό πιθανών μειώσεων στην κατανάλωση αερίου.
Σύμφωνα με έως τώρα αδημοσίευτα έγγραφα της Υπηρεσίας, ο στόχος είναι «να αναπτυχθεί και να δοκιμαστεί, πολύ πριν από την εκδήλωση μιας κρίσης, ένα αντίστοιχο μέσο επικοινωνίας και συντονισμού, όπως η Πλατφόρμα Ασφάλειας Ηλεκτρικής Ενέργειας».
«Aπό μερικές ημέρες έως και εβδομάδες»
Σύμφωνα με έγγραφα της Amprion και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων (Bundesnetzagentur), πρόκειται για «παρατεταμένες ελλείψεις ενέργειας και καταστάσεις κρίσης» που μπορούν να διαρκέσουν «από μερικές ημέρες έως και εβδομάδες».
Εάν αναμένεται να προκύψουν τέτοια προβλήματα, οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν εντολή να μειώσουν την κατανάλωσή τους, με προειδοποίηση από τρεις έως 24 ώρες νωρίτερα.
Στόχος είναι να αποφευχθούν «ζημιές από αιφνίδιες διακοπές ρεύματος».
Η ρυθμιστική αρχή, η οποία υπάγεται στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και διοικείται από τον πρώην πολιτικό των Πρασίνων, Klaus Miller, τονίζει στα έγγραφα:
«Δεν γνωρίζουμε κανέναν λόγο που να δικαιολογεί την άμεση εφαρμογή της πλατφόρμας ασφάλειας ηλεκτρικής ενέργειας λόγω πιθανών κρίσεων εφοδιασμού».
Ωστόσο, αυτή η δήλωση προκάλεσε επικριτικές ερωτήσεις από συμμετέχοντες στην ενημερωτική συνάντηση για τους διαχειριστές δικτύου στις αρχές Ιουνίου.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας (chat) της διαδικτυακής εκδήλωσης, ένας εκπρόσωπος διαχειριστή δικτύου παρατήρησε ότι η προγραμματισμένη εφαρμογή γινόταν με πολύ σύντομη προειδοποίηση.
«Η τόσο σύντομη προθεσμία είναι εκπληκτική, δεδομένου ότι επανειλημμένα τονίζετε πως δεν αναμένεται έλλειψη», έγραψε.
Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων απάντησε: «Η προληπτική ανάπτυξη ενός μέτρου έκτακτης ανάγκης είναι σημαντική και δεν μπορεί να αναβληθεί μέχρι να προκύψει πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν πλέον δεν θα είναι δυνατή η κατάλληλη διαχείριση.»
Σύμφωνα με τα έγγραφα, η διαδικασία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης προβλέπεται ως εξής: Εάν διαφαίνεται πιθανή έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, οι ήδη καταγεγραμμένοι μεγάλοι καταναλωτές θα πρέπει να δηλώσουν μέσω της πλατφόρμας στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων την αναμενόμενη κατανάλωσή τους και τις δυνατότητες εξοικονόμησης.
Εάν στη συνέχεια προκύψουν πράγματι σοβαρές ελλείψεις, οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν εντολή να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας με ελάχιστη προειδοποίηση 24 ωρών.
Τότε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων αναλαμβάνει τον ρόλο του ομοσπονδιακού διαχειριστή δικτύου και προχωρά σε δελτίο κατανάλωσης (κατανομή του ηλεκτρικού φορτίου).
Από τις επιχειρήσεις αναμένεται να μειώσουν μόνες τους την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, όμως το μέτρο αυτό δεν είναι προαιρετικό. Εάν υπάρχουν υποψίες μη συμμόρφωσης, μπορούν να ελεγχθούν τα στοιχεία κατανάλωσης της επιχείρησης.
«Εάν οι οδηγίες προς τους καταναλωτές αγνοηθούν, μπορεί να εκδοθεί εντολή αποσύνδεσης προς τον διαχειριστή του δικτύου», εξήγησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων κατά την ενημερωτική συνάντηση.
Η συνάντηση της 3ης Ιουνίου απευθυνόταν ειδικά στους διαχειριστές δικτύου.
Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων έδωσε επίσης σαφή απάντηση σε ερώτηση σχετικά με πιθανές αξιώσεις αποζημίωσης. Αναφερόμενος στον Νόμο για την Ασφάλεια του Ενεργειακού Εφοδιασμού (EnSiG), ο οποίος θεσπίστηκε μετά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970, δήλωσε: «Ο EnSiG γενικά δεν προβλέπει αποζημίωση.»
Σύμφωνα με την υπηρεσία, η απαγόρευση παραγωγής δεν θεωρείται απαλλοτρίωση και συνεπώς δεν γεννά δικαίωμα αποζημίωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις ενδέχεται να υποστούν σημαντικές οικονομικές απώλειες.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων επιβεβαίωσε τα σχέδια απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Apollo News.
Η υπηρεσία δήλωσε ότι η πλατφόρμα ασφάλειας ηλεκτρικής ενέργειας «είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την επικοινωνία και τον συντονισμό σε περίπτωση ενεργειακής έλλειψης».
Η πλατφόρμα αναπτύσσεται από το 2024 ως προληπτικό μέτρο.
Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων υπογραμμίζει: «Δεν υπάρχει έλλειψη.
Ο εφοδιασμός της Γερμανίας με ηλεκτρική ενέργεια είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων εξακολουθεί να θεωρεί πολύ απίθανες τις εκτεταμένες διαταραχές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.»
Ερωτήσεις σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα και τον λόγο για τον οποίο το κοινό δεν είχε ακόμη ενημερωθεί για το έργο παρέμειναν αναπάντητες. Αντί αυτού, στην ανακοίνωση της Τρίτης αναφερόταν: «Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων θα δημοσιεύσει τις σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα της.»
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία σχετική πληροφορία στον ιστότοπο για την πλατφόρμα ασφάλειας ηλεκτρικής ενέργειας.
bankingnews









































