Όσοι δανείζουν το γερμανικό κράτος το πληρώνουν

1801
γερμανικό κράτος

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥ
Στην εποχή του Brexit, της κρίσης των ιταλικών τραπεζών και της μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας, οι αγορές μπορεί και να…πληρώνουν τη Γερμανία για να τη δανείσουν.
Αυτό συνέβη σήμερα, στην δημοπρασία 10ετών ομολόγων στην οποία προχώρησε το γερμανικό Δημόσιο δίνοντας, για πρώτη φορά στα χρονικά και στα δεκαετή ομόλογα, αρνητικό επιτόκιο. Η δημοπρασία απέφερε στο γερμανικό κράτος 4,38 δισ. ευρώ με αρνητική απόδοση, και συγκεκριμένα με επιτόκιο – 0,05%. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές που αγόρασαν τα κρατικά ομόλογα θα τα κρατήσουν για δέκα χρόνια και, όταν λήξουν, θα πάρουν πίσωλιγότερα χρήματα απ’ όσα έδωσαν για να τα αποκτήσουν.
Στην πράξη, λόγω της υψηλής αβεβαιότητας που έχουν προκαλέσει στις αγορές το Brexit, οι κλυδωνισμοί στις ιταλικές τράπεζες και οι πολλαπλές πηγές αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία, οι επενδυτές αντιστρέφουν την… προπατορική χρηματιστηριακή αρχή που λέει ότι «όταν δανείζεις, πληρώνεσαι», δηλαδή, παίρνεις πίσω τα χρήματά σου με τόκο.
Αντ’ αυτού, στις σημερινές συνθήκες οι επενδυτές βλέπουν τα γερμανικά κρατικά ομόλογα ως ασφαλές«αποθετήριο» για τα κεφάλαιά τους και προτιμούν να τα τοποθετήσουν εκεί, ακόμη και με μια μικρή απώλεια, αντί να ρισκάρουν να τα χάσουν εντελώς κυνηγώντας τις υψηλές αποδόσεις στις επισφαλείς αγορές μετοχών, εμπορευμάτων και νομισμάτων.
Ενδεικτικό αυτού του κλίματος όπως σημειώνει το Bloomberg, είναι το γεγονός ότι και η Ελβετίαπροχώρησε στις 28 Μαΐου σε δημοπρασία ομολόγων λήξης το 2058 με αρνητικό επιτόκιο της τάξης του0,023%. Και τα ομόλογα του ελβετικού δημοσίου, όπως τα γερμανικά, θεωρούνται θύλακες ασφαλείαςγια τους επενδυτές σε περιόδους υψηλής ρευστότητας και αστάθειας.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΛΛΑ 19 ΕΘΝΙΚΑ ΕΥΡΩ!
Οι απολογητές της ευρωζώνης εκθειάζουν συχνά κάτι ανύπαρκτο: το ενιαίο νόμισμα στην ευρωζώνη. Από πού και ως πού, όμως, είναι ίδιο το ευρώ σε Ελλάδα και Γερμανία όταν η πρώτη δεν μπορεί να δανεισθεί από τις αγορές, ενώ τη δεύτερη πρέπει να την πληρώσουν για να τη δανείσουν.
Από πού και ως πού είναι δυνατόν να συγκλίνουν κάτω από αυτές τις συνθήκες η ελληνική με τηγερμανική οικονομία;
Για να επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις πάρτε δύο ομοειδείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ίδιου μεγέθους σε Ελλάδα και Γερμανία που θέλουν να δανεισθούν για επενδύσεις εκσυγχρονισμού από τις Τράπεζες. Η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση δεν μπορεί σε καμιά, σχεδόν, περίπτωση να δανεισθεί και αν δανεισθεί θα πρέπει να δώσει ισχυρότατες εγγυήσεις, συχνά τριτεγγύηση και το επιτόκιο θα προσεγγίζει το διψήφιο ποσοστό. Η αντίστοιχη μικρομεσαία επιχείρηση της Γερμανίας θα βρειαπεριόριστη ρευστότητα, ανοιχτές τις πόρτες της Τράπεζας και σχεδόν μηδενικό επιτόκιο δανεισμού.
Από που και ως πού, λοιπόν, είναι το ίδιο το ευρώ σε Ελλάδα και Γερμανία και από πού και ως πού μπορούν να συγκλίνουν ποτέ η ελληνική με τη γερμανική οικονομία;
Αντίθετα, κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι αποκλίσεις συνεχώς θα διευρύνονται ανάμεσα σε Ελλάδακαι Γερμανία, ανάμεσα στις οικονομικά πιο αδύνατες και τις οικονομικά πιο ισχυρές χώρες της ευρωζώνης.
Γι’ αυτό στην ευρωζώνη δεν υπάρχει ένα ευρώ αλλά δεκαεννιά εθνικά ευρώ και στην κορυφή βρίσκεται το μεταμφιεσμένο μάρκο, που είναι το γερμανικό ευρώ.
Γι’ αυτό και η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί μέσα στην ευρωζώνη και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση με νόμισμα το ευρώ αλλά μόνο με εθνικό νόμισμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας