Με βάση τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει η αντιπολίτευση ζητά να προσέλθουν για κατάθεση οι Ντίλιαν, Δημητριάδης και Σμυρλής – Γραφειοκρατικά τερτίπια επιπέδου δημοτικού επικαλείται η ΝΔ
Θυελλώδης η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς οι κυβερνητικοί βουλευτές μπλοκάρουν το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση του ισραηλινού επιχειρηματία της Intellexa Ταλ Ντίλιαν, του πρώην γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του πρώην γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Σμυρλή.
Η κυβέρνηση έπαιξε καθυστερήσεις μέχρι να ορίσει τη συνεδρίαση της Επιτροπής ενώ πρέπει να βρει ένα επιχείρημα για να «μπλοκάρει» τα αιτήματα της αντιπολίτευσης, ενώ στο ενδιάμεσο έχουν προκύψει μία σειρά από νέα στοιχεία.
Το επιχείρημα τελικά που επικαλείται η ΝΔ είναι ότι ο Ντίλιαν και Δημητριάδης… δεν είναι δημόσια πρόσωπα, όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο για υποχρεωτική κλήση μαρτύρων εφόσον υπάρχει η πλειοψηφία των 2/5 στο σχετικό αίτημα.
Δείτε live
Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση): Αστείες δικαιολογίες της κυβέρνησης
Συντυχάκης: Οι μάσκες έπεσαν – Θάψιμο της αλήθειας
Όλοι σήμερα μιλούν για το διαδικαστικό για να μη μιλήσουμε για την ουσία.
Ο Ντίλιαν παραδέχτηκε την πώληση σε κυβερνήσεις και αρχές επιβολής του νόμου με βάση το πλαίσιο της ΕΕ. Αξιοποιώντας αυτό το πλαίσιο πλειάδα κυβερνήσεων έχει κάνει εμπόριο και χρήση αυτών των λογισμικών.
Αποδεικνύεται ότι στις παρακολουθήσεις υπάρχει θάψιμο της αλήθειας. Η κυβέρνηση τα ξέρει και κάνει τα στραβά μάτια.
Καλαματιανός: Ομολογία ενοχής
Μην προσπαθείτε να συγκαλύψετε με αυτόν τον τρόπο. Είναι πολύ χαμηλό το επίπεδο των επιχειρημάτων. Προχωράτε σε κοινοβουλευτική εκτροπή.
Είναι ομολογία ενοχής. Είναι δυνατόν να μην θεωρείτε δημόσιο πρόσωπο ο Ντίλιαν που μετά την καταδικαστική απόφαση λέει ότι συνεργάζεται μόνο με κυβερνήσεις και ισχυρίζεται ότι έχει συμβάσεις.
Όταν ο κ. Δημητριάδης λέει ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για να προστατεύσει τη χώρα και την παράταξη, τι είναι; Δεν είναι δημόσιο πρόσωπο;
Σας καλούμε έστω και τώρα να ανακαλέσετε. Αν δεν το κάνετε προχωράτε σε συγκάλυψη και κοινοβουλευτική εκτροπή. Φοβάστε. Όσο κι αν προσπαθήσετε η αλήθεια θα λάμψει. Δεν θα μπορέσετε να ξεφύγετε με αυτό το τεράστιο σκάνδαλο.
Δουδωνής: Αποχωρούμε από τη διαδικασία – Παραβιάζετε το Σύνταγμα
Καλέσατε κ. Μπούρα το 2022 τον Ταλ Ντίλιαν να έρθει στην Επιτροπή με βάση το 41Α. Τι άλλαξε; Ο Μπούρας παρενέβη, με τον Δουδωνή να τον καλεί να μην αγανακτεί γιατί «εμείς θα σας ταράξουμε τη νομιμότητα».
Το ερώτημα σήμερα είναι αν θα παραβιάσετε το Σύνταγμα.
Θα σας πω τι άλλαξε. Τότε ο Ντίλιαν δεν ήθελε να έρθει, γιατί προφανώς είχατε συνεννοηθεί. Τώρα θέλει να έρθει.
Ο κ. Βορίδης ήρθε εδώ για να καταστεί ως συνήγορος των διωκτών του. Ποια δύναμη αν όχι η δύναμη της καρέκλας κρατά όλα αυτά τα ασύνδετα πράγματα μαζί.
Ο μελετητής του μέλλοντος θα ανατρέξει σε αυτά και θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Αποχωρούμε από την Επιτροπή, είπε ο κ. Δουδωνής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.
Ξέχασε για λίγο το όνομα του Ντίλιαν ο Βορίδης – «Δεν είναι δημόσια πρόσωπα»
Η επιχειρηματολογία της ΝΔ, ενώ τα αιτήματα έχουν τα απαραίτητα 2/5 και η κλήση των μαρτύρων είναι υποχρεωτική, εξαντλείται στον ισχυρισμό ότι οι Ντίλιαν και Δημητριάδης δεν είναι δημόσια πρόσωπα.
Ο κ. Βορίδης μάλιστα στην τοποθέτησή του φάνηκε να ξεχνά προς στιγμήν ή να μπερδεύεται με το όνομα του Ντίλιαν, κάτι που έχει συμβεί και στον πρωθυπουργό στη Βουλή.
Ο Δημητριάδης δεν κατέχει πλέον δημόσιο αξίωμα, είπε ο κ. Βορίδης και ο Ντίλιαν επίσης δεν έχει δημόσια ιδιότητα και «όταν είχε κληθεί στην Επιτροπή δεν είχε έρθει».
«Είχαν κληθεί σε μία στιγμή που είχε εγγύτητα με τις δημόσιες θέσεις τους», είπε ο κ. Βορίδης σχετικά με το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι οι δύο είχαν κληθεί ξανά στην Επιτροπή χωρίς να προκύψει ζήτημα με το εάν είναι δημόσια ή όχι πρόσωπα.
Ο κ. Βορίδης μάλιστα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για το πόσο θα πρέπει να ξεχειλώσει τα όρια και να καλεί μάρτυρες, επειδή έδωσαν απλώς μία συνέντευξη.
Ο κ. Βορίδης μετά αποχώρησε από την αίθουσα γιατί συμμετέχει σε άλλη επιτροπή.
Προκλητικός ο Δημητριάδης – Κρύβεται και ζητά τα ρέστα
Καραθανασόπουλος: Ο Ντίλιαν είναι καταδικασμένος για υποκλοπές – Προφανώς είναι δημόσιο πρόσωπο
Καλαματιανός: Ντίλιαν, Δημητριάδης κλήθηκαν το 2022 στην Επιτροπή – Τώρα ξαφνικά δεν είναι δημόσια πρόσωπα;
Είναι δυνατόν να μην είναι δημόσια πρόσωπα ο Δημητριάδης και ο Ντίλιαν; Η κλήση αυτών των προσώπων βεβαίως ανάγεται στη δικαιοδοσία της επιτροπής.
Είναι δυνατόν ένα τέτοιο σκάνδαλο που αφορά το κράτος δικαίου, να μην ανάγεται στη δημόσια ζωή και να μην είναι δημόσια τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Τον Νοέμβιο του 2022 τα ίδια πρόσωπα κλήθηκαν και δεν προέκυψε τέτοιο θέμα. Τώρα που μιλάνε ξαφνικά δεν είναι δημόσια πρόσωπα;
Δουδωνής: Ο Μπούρας επικαλούνταν το άρθρο που τώρα παραβιάζει
Ο κ. Μπούρας δεν απάντησε.
Κωνσταντοπούλου: Αντιθεσμικές και αντισυνταγματικές οι ερμηνείες του προεδρείου
Η διαδικασία που προτείνετε είναι και αντισυνταγματική και αντίκειται στον κανονισμό της Βουλής. Υπάρχει ρητή διάταξη που σας υποχρεώνει να καλέσετε τον Ταλ Ντίλιαν – που λέτε ότι είναι ιδιώτης, ενώ είναι πρώην αξιωματούχος του Ισραήλ και έχει καταδικαστεί για κατασκοπεία – και τον Γρηγόρη Δημητριάδη.
Ούτε είναι ιδιώτης ο Δημητριάδης. Οι ιδιώτες δεν δίνουν συνεντεύξεις στις εφημερίδες.
Σόλικες, αντιθεσμικές και αντισυνταγματικές οι ερμηνείες του προέδρου. Η στάση της επιτροπής και των μελών της κρίνεται και ποινικά.
Θα θάψετε και την αίτηση Σαμαρά; Υπάρχει συνεχόμενες αποκαλύψεις. Αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του Κούλογλου.
Η πρόταση που κάνετε δεν είναι νόμιμη και για τον λόγο ότι το προεδρείο της Επιτροπής είναι διακομματικό και οφείλατε να τους ενημερώσετε ούτε έχετε πάρει τη συναίνεσή τους.
Μεθόδευση καταγγέλλει ο Δουδωνής – Γραφειοκρατικούς λόγους επικαλείται ο Μπούρας
Το επιχείρημα του κ. Μπούρα είναι ότι οι μάρτυρες που καλεί η αντιπολίτευση δεν είναι δημόσια πρόσωπα.
Ο κ. Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ παρενέβη και κάλεσε τον πρόεδρο της Επιτροπής να δηλώσει εάν αυτά τα οποία λέει είναι απόφαση δική του ή του προεδρείου της επιτροπής, με τον κ. Μπούρα να απαντά ότι είναι δική του απόφαση.
Ο κ. Δουδωνής κατήγγειλε ότι πρόκειται για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις.
Ένταση με το καλημέρα – Σε ψηφοφορία θέτει η ΝΔ τα αιτήματα της αντιπολίτευσης
Ο κ. Μπούρας υποστήριξε ότι αυτό έχει ξαναγίνει το 2016 και η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί μέχρι σήμερα.
Η κ. Κωνσταντοπούλου παρενέβη ρωτώντας εάν έχει προδιαγράψει ήδη την απόφαση.
Ξεκίνησε η συνεδρίαση
Αιτήματα της αντιπολίτευσης για κλήση Δημητριάδη, Ντίλιαν, Σμυρλή – Τι θα πράξει η κυβέρνηση
Η κλήση του πρώτου ζητήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έπειτα από τις συνεχόμενες δημόσιες παρεμβάσεις του, σύμφωνα με τις οποίες έδειχνε την κυβέρνηση και την ΕΥΠ ως συνεργάτες στη χρήση του λογισμικού παρακολούθησης Predator. Στα μηνύματά του σημείωνε με έμφαση πως η εταιρεία του συνεργάζεται μόνο με κυβερνήσεις και υπηρεσίες ασφάλειας, ενώ η πλευρά του υποστηρίζει πως έχει στα χέρια της συμβάσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποδεικνύουν τη σχέση με την ΕΥΠ. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Ντίλιαν έχει δηλώσει πως είναι πρόθυμος να καταθέσει στην Επιτροπή.
Η κλήση του Γιάννη Σμυρλή θα είχε επίσης ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για ένα άτομο που δεν έχει κληθεί να εξεταστεί ως μάρτυρας σε καμία διαδικασία που αφορούσαν τις υποκλοπές. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά περίεργο καθώς επί των ημερών του στο υπουργείο εγκρίθηκαν οι άδειες εξαγωγής του Predator σε τρίτες χώρες. Μόλις αποκαλύφθηκε η υπόθεση ο κ. Σμυρλής με απόφαση Μητσοτάκη άφησε τη θέση του στο υπουργείο και επέστρεψε σε επιτελική θέση στο κόμμα της ΝΔ και ούτε γάτα ούτε ζημιά…
Σε ό,τι αφορά στον πρωθυπουργικό ανιψιό επανεμφανίστηκε πριν λίγο καιρό με συνέντευξή του στην Real News υποστηρίζοντας ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Η κυβέρνηση αντί να κάνει δεκτά τα αιτήματα, θα ακολουθήσει τη διαδικασία της συζήτησης και της ψηφοφορίας επ’ αυτών, και εφόσον έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή, θα μπορέσει να τα μπλοκάρει.
Με τι επιχείρημα θα μπλοκάρει αυτή τη φορά τη διερεύνηση της υπόθεσης μένει να φανεί.
Διαβάστε τη συνέχεια στο άρθρο του Δημήτρη Τερζή στο in.













































