To πρώτο τμήμα του video δείχνει ουρές νέων στο Παρίσι όπου διανέμεται δωρεάν φαγητό ως διαφήμιση για το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος εστίασης.
Είναι μια συνηθισμένη εικόνα και στην Ελλάδα αυτή. Άμεσα συνυφασμένη με τη φτώχεια. Στο δεύτερο μέρος παρακολουθείτε πολύ περιγραφικά πως ένας Ιρλανδός τοποθετείται στο Ευρωκοινοβούλιο , σε μία ανοιχτή ακρόαση.
Φυσικά ενώ οι χώρες μαστίονται από φτώχεια, η Ευρώπη ετοιάζεται για πολέμους και εξοπλισμούς ..
Όμως οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποτυπώνουν απόλυτα την πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
To 2024 o μέσος όρος στον δείκτη φτωχοποίησης άγγιξε για την Ευρώπη το 21% , δηλαδή περίπου 93,3 εκατομμύρια πολίτες της ζουν στο φάσμα της φτώχειας.
Η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, είναι οι χώρες ε τους υψηλότερους δείκτες ενώ η Σκανδιναβία, Δημοκρατία της Τσεχίας και η Σλοβενία είναι οι χώρες όπου η φτωχοποίηση του πληθυσμού παραένει χαμηλή σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.
Το 2020 η Ελλάδα είχε ποσοστό φτώχειας 36 % σε σχεση με την Ουκρανία που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 4 % .
Ας ξεκινήσουμε ενδεικτικά :
Σήμερα, η Γαλλία έχει χρέος 3,35 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμένεται να φτάσει το 116% του οικονομικού προϊόντος φέτος, ένα από τα χειρότερα στην ευρωζώνη.
Οι πληρωμές τόκων έχουν αυξηθεί στα 66 δισεκατομμύρια ευρώ από 26 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, ποσό μεγαλύτερο από τον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση ή τον στρατό.
Γερμανία:
Η Γερμανία ορίζει τη φτώχεις με τον εξής τρόπο: Θέτει τα 1000 ευρώ το μήνα ως εισοδηματικό όριο για ένα άτομο που ζει μόνο του.
Η φτώχεια στην Ιταλία είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, που επηρεάζεται από παράγοντες όπως η κρίση του 2008, ο πληθωρισμός και η ανισότητα Βορρά Νότου.
Σε αυτό το κοκταίηλ προστέθηκαν χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα όπως οι χαμηλοί μισθοί, η επισφαλής απασχόληση και η γήρανση του πληθυσμού.
Παράγοντες όπως η περιφερειακή ανάπτυξη, ο αντίκτυπος του οργανωμένου εγκλήματος και η αποδυνάμωση του κοινωνικού ιστού συμβάλλουν επίσης σημαντικά στο πρόβλημα.
Το 2020, πάνω από 5,6 εκατομμύρια άτομα ζούσαν σε απόλυτη φτώχεια, ενώ το 2022, πάνω από 5,6 εκατομμύρια Ιταλοί δεν μπορούσαν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους λόγω του πληθωρισμού.
Το 2023, το ποσοστό φτώχειας στην Ιταλία έφτανε το 9,8% (5,1 εκατομμύρια άτομα), με τις νότιες περιοχές να πλήττονται περισσότερο.
Ολλανδία:
Αν και η Ολλανδία είναι μια ευημερούσα χώρα, η φτώχεια παραμένει λόγω παραγόντων όπως η αργή αύξηση των μισθών, οι αλλαγές στις δομές κοινωνικής υποστήριξης, η ανισότητα του πλούτου και το υψηλό κόστος στέγασης.
Αυτά τα ζητήματα συχνά συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες πόλεις και μπορούν να επιδεινωθούν από την χαμηλή ένταση εργασίας, καθιστώντας δύσκολο για ορισμένα νοικοκυριά να ανταποκριθούν στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης παρά το υψηλό εθνικό εισόδημα.
Πηγή: Worldmeter


















































