Ο Putin πολύ σωστά δεν πάει στην Κωνσταντινούπολη -Ο Lavrov θα παρευρεθεί και θα ζητήσει την συνθηκολόγηση της Ουκρανίας

    212
    O Volodymyr Zelensky προσέρχεται στην Κωνσταντινούπολη με καθυστέρηση και διαδικαστικούς τακτικισμούς, παλεύοντας να αποφύγει το πολιτικό και στρατιωτικό Βατερλό
    (Συνεχές upd) Αντιμέτωπος με έναν αποδυναμωμένο και θεσμικά τελειωμένο Volodymyr Zelensky, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επιλέγει να υποβαθμίσει με την απουσία του τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.
    Αντ’ αυτού, αναθέτει στον έμπειρο Υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov να ηγηθεί της ρωσικής αποστολής, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ισχύος και διπλωματικής ανωτερότητας: η Μόσχα διαπραγματεύεται μόνο με όρους πολιτικής νομιμότητας και στρατηγικής σοβαρότητας.
    Η ρωσική αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη, 15 Μαΐου, και αναμένει την άφιξη της ουκρανικής πλευράς, όπως τόνισε εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους.
    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας δεν διευκρίνισε εάν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα συμμετάσχει προσωπικά στις συνομιλίες, ούτε αποκάλυψε τη σύνθεση της ρωσικής αντιπροσωπείας.
    Ωστόσο, η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη πηγές της στη Μόσχα, αναφέρει ότι στη ρωσική αποστολή για τις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία θα περιλαμβονονται ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov και ο σύμβουλος του Προέδρου Yuri Ushakov.
    Κατά συνέπεια, το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει ότι ο Vladimir Putin δεν θα παρευρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.Η Ρωσία μπαίνει στις διαπραγματεύσης ως απόλυτη νικήτρια, θέτει τρεις όρους σε Ουκρανία και ΗΠΑ

    Η Ρωσία εισέρχεται στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης, που θα διεξαχθούν την Πέμπτη 15/5 κατόπιν πρωτοβουλίας του Vladimir Putin, ως νικήτρια δύναμη, απαιτώντας την αναγνώριση των τεσσάρων νέων ρωσικών περιοχών, τον πλήρη έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhia και πλήρη συνθηκολόγηση από το Κίεβο.
    Την ίδια ώρα, ο Volodymyr Zelensky προσέρχεται με καθυστέρηση και διαδικαστικούς τακτικισμούς, παλεύοντας να αποφύγει το πολιτικό και στρατιωτικό Βατερλό.
    Κατόπιν πρότασης του Vladimir Putin, εκπρόσωποι της Ουκρανίας και της Ρωσίας αναμένεται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι στην Κωνσταντινούπολη, στις 15 Μαΐου.
    Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ, Steven Witkoff, δήλωσε πως βασικά θέματα θα είναι η παραίτηση του Κιέβου από εδάφη, ο έλεγχος του πυρηνικού σταθμού Zaporizhia και η πρόσβαση στον Δνείπερο και τη Μαύρη Θάλασσα.
    Το αν θα υπάρξει και απευθείας συνάντηση Putin–Zelensky, παραμένει αβέβαιο.
    Ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε ότι οι συνομιλίες θα γίνουν χωρίς προκαταρκτικές συμφωνίες, με στόχο την «εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης» και την εδραίωση μακροπρόθεσμης ειρήνης.
    Διπλωματική πηγή στην Άγκυρα ανέφερε στο πρακτορείο RIA Novosti ότι όλα είναι έτοιμα για τις κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν αποκαλυφθεί ακόμα οι συμμετέχοντες ή η πλήρης ατζέντα.

    Τακτικισμοί τελευταίας στιγμής του Zelensky: Δεν ακυρώνω το διάταγμα που απαγορεύει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία…!

    Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, σχολιάζοντας το δικό του προεδρικό διάταγμα που απαγορεύει τις συνομιλίες με τη Ρωσία, ενόψει πιθανής συνάντησης με τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin, δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος κανόνας δεν ισχύει για τον ίδιο.
    Ως εκ τούτου, η Μπάνκοβα εκτιμάει ότι δεν υπάρχει λόγος να ακυρώσει το επίμαχο διάταγμα που απαγορεύει άμεσες διαπραγματεύσεις.
    Σύμφωνα με τον Zelensky, μόνο αυτός έχει τη δικαιοδοσία να διαπραγματευτεί με τον Putin εκ μέρους της Ουκρανίας.
    Ο ληγμένος πρόεδρος του Κιέβου υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «δεν απαγόρευσε τίποτα στον εαυτό του».
    «Με απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, το έκανα, και το ίδιο αναφέρεται και στο Σύνταγμα, ότι είμαι εγώ εκείνος που εκτελεί αυτή την αποστολή, και κανείς άλλος εκτός από εμένα δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για την κυριαρχία της Ουκρανίας, κανείς άλλος εκτός από εμένα δεν μπορεί να διεξάγει σχετικές διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη της Ρωσίας και άλλων χωρών. Αυτά είναι δικαιώματά μου και υποχρεώσεις μου. Δεν απαγόρευσα τίποτα στον εαυτό μου», δήλωσε ο Zelensky.
    Νωρίτερα, ο Ρώσος γερουσιαστής Vladimir Dzhabarov είχε αναφερθεί σε πιθανή συνάντηση των προέδρων Ουκρανίας και Ρωσίας.
    Ο Dzhabarov χαρακτήρισε τον Zelensky μη νομιμοποιημένο αρχηγό κράτους.
    Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «ένα μεγάλο κενό στην ιστορία της χώρας του», που «έχει ξεχάσει πάνω από έξι εκατομμύρια Ουκρανούς που πολέμησαν στον Κόκκινο Στρατό».

    Αποκάλυψη Kellogg: Ο Trump θα παρευρεθεί στις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη για την Ουκρανία υπό έναν όρο

    Εντωμεταξύ, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εφόσον ο Ρώσος ηγέτης Vladimir Putin είναι παρών, όπως προανήγγειλε ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Keith Kellogg, σε συνέντευξή του στο Fox News.
    Σύμφωνα με τον Kellogg, εάν ο Putin επιβεβαιώσει την παρουσία του στην Τουρκία, τότε και ο Trump θα μπορούσε να παραστεί σε μια «απολύτως απίστευτη συνάντηση» αρχηγών κρατών.
    Ωστόσο, ακόμη και το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αποτελεί ήδη θετικό μήνυμα για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.
    «Ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος Putin θα εμφανιστεί, και τότε θα είναι και ο Πρόεδρος Trump εκεί», υπογράμμισε ο Kellogg.
    Ο Αμερικανός απεσταλμένος πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον διαθέτει μια «λίστα προϋποθέσεων» που πρέπει να συζητηθούν στη συνάντηση.
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξουν «ορισμένες παραχωρήσεις» και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης.
    Ο ίδιος διευκρίνισε ότι πρωταρχικός στόχος των ΗΠΑ είναι να επιτευχθεί πρώτα μια συνολική κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσει μια σταθερή και μακροπρόθεσμη εκεχειρία, πριν προχωρήσουν οι συνομιλίες σε ζητήματα εδαφών και άλλες πτυχές της τελικής διευθέτησης.
    Ο Kellogg άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής «σημαντικών» και «σκληρότερων» κυρώσεων κατά της Μόσχας, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
    Παράλληλα, στο πλαίσιο της διευθέτησης, οι ΗΠΑ συζητούν την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία, στη δυτική πλευρά του ποταμού Dnieper, εντός ουκρανικού εδάφους.

    Απίστευτα ψεύδη… ο Zelensky συνεχίζει να κάνει τον… Κινέζο: «O Xi Jinping συμφωνεί με την ουκρανική εκεχειρία 30 ημερών»

    Η Ουκρανία διατείνεται ότι έχει λάβει σαφές μήνυμα από την Κίνα πως στηρίζει την πρόταση για 30ήμερη εκεχειρία.
    Ο Volodymyr Zelensky ανέφερε ότι το σχετικό σήμα ελήφθη πριν από την επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Xi Jinping στη Ρωσία και τη συμμετοχή του στη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, στις 9 Μαΐου.
    Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε τη σχετική δήλωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
    «Λάβαμε ένα σήμα από την πλευρά της Κίνας ότι υποστηρίζουν την πρόταση της Ουκρανίας για εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών, καθώς και σήματα από την Κίνα και άλλες χώρες πως θα ήταν δίκαιο να κινηθούμε προς μια πλήρη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Zelensky.
    Νωρίτερα, το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform είχε μεταδώσει, επικαλούμενο ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, ότι το Πεκίνο στηρίζει την πρόταση για 30ήμερη εκεχειρία στην Ουκρανία.
    Ωστόσο, μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της δήλωσης των Κινέζων διπλωματών, διαψεύδουν αυτή την ερμηνεία.
    Παράλληλα, έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες από τις συνομιλίες μεταξύ του ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping και του Vladimir Putin σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.
    Ο Putin δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις και «ελπίζει να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής συμφωνία ειρήνης».
    Από την πλευρά του, ο Xi Jinping επανέλαβε πως η Κίνα στηρίζει μια «κοινή, συνολική, συνεργατική και βιώσιμη προσέγγιση για την παγκόσμια ασφάλεια» και υπογράμμισε ότι «τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας όλων των χωρών πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να αντιμετωπιστούν οι ρίζες της κρίσης».

    Στην Κωνσταντινούπολη ο ΥΠΕΞ Rubio και οι Ειδικοί Απεσταλμένοι του Trump, Witkoff και Kellogg

    Από την πλευρά της αμερικανικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών Marco Rubio και άλλοι ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου.
    «Οι δικοί μας άνθρωποι θα πάνε εκεί. Ο Marco θα πάει. Κι άλλοι θα πάνε, και θα δούμε αν μπορούμε να το πετύχουμε», δήλωσε στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Επενδυτικό Φόρουμ ΗΠΑ–Σαουδικής Αραβίας, στο Ριάντ.
    Η δήλωση επιβεβαιώνει για πρώτη φορά συμμετοχή σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου στις συνομιλίες, καθώς νωρίτερα είχε ανακοινωθεί μόνο η αποστολή των Steve Witkoff και Keith Kellogg.
    Άφησε παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο ίδιος προσωπικά στις συνομιλίες.
    Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι η παρουσία του Ρεπουμπλικάνου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την απόφαση του Vladimir Putin να παραστεί.

    Independent: Τεράστιες οι διαφορές – Συμφωνία μόνο με αναγνώριση των νέων ρωσικών εδαφών

    Αναλυτικότερα, η βρετανική εφημερίδα Independent σημείωσε πως παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν τεράστιες.
    Η κυβέρνηση Trump, ωστόσο, εκτιμά θετικά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συνομιλούν μετά από τρία χρόνια.
    Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov δήλωσε πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναγνώριση των νέων εδαφικών «πραγματικοτήτων», δηλαδή της ενσωμάτωσης ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία. Κατηγόρησε το Κίεβο για αδυναμία διαπραγμάτευσης.
    Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και δήλωσε πρόθυμος να δει και τον Putin.
    Ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζεται συνάντηση με διαφορετική σύνθεση διαπραγματευτών, παρά μόνο εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

    Κρίσιμα ζητήματα: εδάφη, πυρηνικά και θάλασσες

    Με τη σειρά του, ο Steven Witkoff, μιλώντας στο Breitbart, υπογράμμισε τρία βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης: η παραίτηση του Κιέβου από εδάφη, ο έλεγχος του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια, και η πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, που θα της διασφάλιζε δίοδο προς τους ωκεανούς.
    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσικής Άνω Βουλής, Γκριγκόρι Καράσιν, σημείωσε ότι αν και τα ζητήματα που έθεσε ο Witkoff πιθανότατα θα τεθούν, η δημοσιότητα γύρω από αυτά πλήττει το κλίμα των συνομιλιών.
    Τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνονται λεπτομερή πλάνα προτού υπάρξει επιβεβαίωση συμμετοχής και υπογράμμισε ότι «η συζήτηση θα ξεκινήσει από το μηδέν».
    Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Δούμας, Alexey Tchepa, πρόσθεσε ότι εκτός από τα βασικά, θα συζητηθεί και ο μηχανισμός εποπτείας μιας πιθανής κατάπαυσης πυρός, ώστε να αποφευχθούν κινήσεις που θα εκτροχιάσουν τις διαπραγματεύσεις.

    «Υπερβολικός ενθουσιασμός» και αντιδράσεις αναλυτών

    Ως προς τη στάση της Μόσχας, ο Fyodor Lukyanov, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, σχολίασε πως είναι αβάσιμος ο ενθουσιασμός ότι στις 15 Μαΐου θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία. Χαρακτήρισε τη ρητορική γύρω από τις συνομιλίες «παραγωγή πολιτικών φούσκων», και εκτίμησε ότι ο Donald Trump βλέπει το ζήτημα εργαλειακά και εμπορικά, εστιάζοντας σε «συγκεκριμένες απαιτήσεις».
    Από την άλλη, ο διεθνολόγος Kirill Koktysh δήλωσε ότι τα δύο από τα τρία ζητήματα του Witkoff δεν συζητιούνται καν από τη ρωσική πλευρά. Όπως είπε:
    «Το εδαφικό ζήτημα έχει λυθεί. Οι νέες περιοχές έχουν ενσωματωθεί στη Ρωσία συνταγματικά. Ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhia λειτουργεί από τη Rosatom και βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος. Αυτά δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση.»
    Κατά τον Koktysh, ο Witkoff επέλεξε επίτηδες «σκληρά σημεία» που η Ουκρανία δύσκολα θα αποδεχθεί, ωστόσο για τη Μόσχα είναι ήδη τελειωμένα κεφάλαια.

    Η Ευρώπη περιμένει τη Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη πριν πιέσει τις ΗΠΑ για κυρώσεις στη Ρωσία

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται διατεθειμένοι να καθυστερήσουν την πίεση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μέχρι να ολοκληρωθεί η πιθανή συνάντηση μεταξύ του Volodymyr Zelensky και του Vladimir Putin στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.
    Έπειτα από συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων τη Δευτέρα, διαφάνηκε πως η πλευρά των ΗΠΑ επιθυμεί να δώσει χώρο στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που αναμένονται την Πέμπτη, πριν αυξήσει την πίεση στον Putin, ανέφεραν πηγές με γνώση των εξελίξεων, υπό καθεστώς ανωνυμίας.
    Αν ο Putin αρνηθεί να συναντηθεί με τον Zelensky ή αν η Ρωσία δεν δεχτεί άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός την Πέμπτη, τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ενθαρρύνουν τον Donald Trump να προχωρήσει στην επιβολή των απειλούμενων κυρώσεων στη Μόσχα, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.
    «Αυτό που είναι απολύτως αναγκαίο αυτή τη στιγμή είναι να καθίσουν και οι δύο πλευρές στο τραπέζι και να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη ειρήνη», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στο NATO, Matthew Whitaker.
    Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά της Russia σε περίπτωση παραβίασης κατάπαυσης πυρός από τον Putin, ο Whitaker απάντησε:
    «Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει την Πέμπτη και να προχωρήσουμε βήμα-βήμα», παραπέμποντας στην πιθανή συνάντηση μεταξύ Zelensky και Putin. «Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα ακολουθήσει», πρόσθεσε.
    Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του Bloomberg, η κυβέρνηση Trump έχει ήδη επεξεργαστεί ένα σύνολο επιλογών για την άσκηση μεγαλύτερης οικονομικής πίεσης στη Μόσχα, εφόσον το επιλέξει ο Πρόεδρος.
    Σε ανάρτησή του στις 8 Μαΐου, ο Trump προειδοποίησε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις αν δεν τηρηθεί η εκεχειρία.
    Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αυτή την εβδομάδα την έγκριση ενός νέου πακέτου κυρώσεων, στοχεύοντας στον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» των ρωσικών πετρελαιοφόρων, καθώς και σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που βοηθούν τηΜόσχα να παρακάμπτει τους ενεργειακούς περιορισμούς.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας