Εβδομάδα των παθών για το πασχαλινό τραπέζι με αυξήσεις 12%, ενώ ασθένειες, Daniel και ζήτηση απογειώνουν τις τιμές στα αμνοερίφια.
«Μεγάλη εβδομάδα» έρχεται και για την τσέπη των καταναλωτών που προετοιμάζονται για τον εορτασμό του Πάσχα. Το κόστος του τραπεζιού θα είναι φέτος αυξημένο σε σχέση με το 2024 τουλάχιστον κατά 10-14%, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τα τρόφιμα επιβαρύνθηκαν τον Μάρτιο κατά 2,2%.
Το τρίπτυχο των ανεξέλεγκτων αυξήσεων
Τα αρνιά και τα κατσίκια θα φτάσουν τα 16-17 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι κυμάνθηκαν έως τα 14 ευρώ. Η μεγάλη ζήτηση και οι ασθένειες που κόστισαν σημαντικό ζωικό κεφάλαιο για τους κτηνοτρόφους ανεβάζουν την τιμή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και αμνοερίφια που πωλούνται και πάνω από 20 ευρώ το κιλό!
Την κατάσταση περιγράφει στο Documento ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Γιώργος Ψαρρός: «Θα έπρεπε να έχουμε πάνω από 750.000 αμνοερίφια για σφαγή, αλλά δεν έχουμε ούτε 450.000. Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε εισαγωγές και λόγω των απωλειών που είχαμε σε ζώα, οι οποίες αγγίζουν το 20-30%, ενώ στα προϊόντα που παράγονται από αυτά (γάλα, τυρί, μαλλί) οι απώλειες είναι διπλάσιες. Η μεγάλη ζήτηση ανεβάζει την τιμή. Φέτος συμπίπτουν το Πάσχα των καθολικών, των ορθοδόξων και το τέλος του Ραμαζανίου, με τα ελληνικά αρνιά, λόγω της ποιότητάς τους, να έχουν ζήτηση στη χονδρική και να εξάγονται σε χώρες όπως η Αίγυπτος. Το 2019 πουλούσαμε το αρνί στα 9-9,5 ευρώ το κιλό. Πέρυσι έφτασε στα 13,90 και φέτος στα 17,50 ευρώ. Μάλιστα, πελάτες μού έχουν αναφέρει ότι το έχουν δει στα 18,30 ή και στα 22 ή 23 ευρώ το κιλό!».
Στα ύψη τσουρέκι και σοκολατένια αυγά
Αυξημένη είναι η φετινή τιμή και των παραδοσιακών γλυκών, όπως το τσουρέκι και τα σοκολατένια αυγά. Ενα κλασικό πασχαλινό τσουρέκι μισού κιλού ξεκινά από 6-7 ευρώ στους πιο οικονομικούς φούρνους, ενώ σε γνωστά ζαχαροπλαστεία με μικρασιατικές συνταγές μπορεί να αγγίξει τα 12-15 ευρώ. Η δε σοκολάτα έχει ακριβύνει ακόμη περισσότερο, με πολλά σοκολατένια προϊόντα να είναι πλέον πολύ χαμηλής ποιότητας.
«Κρούουμε τον κώδωνα για τα φτηνότερα προϊόντα που περιλαμβάνουν μικρό ποσοστό σοκολάτας» λέει η Π. Καλαποθαράκου και τονίζει ότι «οι αυξήσεις φαίνονται στα ζαχαροπλαστεία που έχουν και το ενεργειακό κόστος πέραν της σοκολάτας. Το 2024 ένα σοκολατένιο αυγό έφτανε τα 15 ευρώ ενώ φέτος τα 20-22 ευρώ».
ΠΗΓΗ Documento