του Λεωνίδα Βατικιώτη
Μάννα εξ ουρανού και ανέλπιστο δώρο αποτέλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία για την Γαλλία του Μακρόν. Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Ινστιτούτο Έρευνας για την Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) κι αφορούν τις πωλήσεις όπλων ανά τον κόσμο, επιτρέπουν να κατανοήσουμε σε βάθος τα κίνητρα πίσω από την στάση και τις πρωτοβουλίες του γάλλου προέδρου απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας από το 2022, αν όχι από το 2014.
Ευρύτερα, αν κάτι ξεχωρίζει είναι η εμβάθυνση της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας. Όσα και να καταλογίσει ο Τραμπ στον προκάτοχό του, ο Μπάιντεν έκανε την «Αμερική μεγάλη ξανά» πριν καν ο νυν πρόεδρος θέσει επίσημα υποψηφιότητα για την δεύτερη θητεία του. Συγκεκριμένα, παρότι την πενταετία 2015-2019 οι ΗΠΑ παρείχαν στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη το 52% των εισαγωγών τους σε οπλισμό, την επόμενη πενταετία (2020-2024) το μερίδιο των ΗΠΑ αυξήθηκε σε 64%. Το επίτευγμα των ΗΠΑ είναι ακόμη πιο σημαντικό επειδή το αυξημένο ποσοστό αντιστοιχεί σε πολύ μεγαλύτερες σε αξία πωλήσεις. Η πέραν κάθε πρωτοκόλλου πίεση του Τραμπ, από την πρώτη του κιόλας θητεία, στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αγορές πολεμικού υλικού αρχικά στο 2% του ΑΕΠ τους και στη συνέχεια στο 3%, 4% και 5%, μπλοφάροντας ότι δεν θα τα καλύψει σε περίπτωση πολέμου, απέδωσε τα μέγιστα. Το αποτέλεσμα ήταν τα βιβλία παραγγελιών της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας να ξεχειλίσουν από ευρωπαϊκές εντολές. Βάσει δημοσιευμάτων, πάνω από 500 F-35 έχουν παραγγείλει οι χώρες της ΕΕ, που μπορεί αξιοπρεπή συστήματα υγείας και ποιοτική παιδεία να μην έχουν, αλλά τα (ούτως ή άλλως άχρηστα) F-35 δεν θα ξέρουν τι να τα κάνουν σε 1-2 χρόνια. Οι ΗΠΑ, που πουλούν όπλα σε περισσότερες από 100 χώρες, βελτίωσαν συνολικά τη θέση τους στο παγκόσμιο εμπόριο του θανάτου, αυξάνοντας το μερίδιό τους από 35% σε 43%.
Η αγορά που άλλαξε κάθε παγκόσμια ισορροπία στο εμπόριο όπλων ήταν η Ουκρανία, καθώς μέσα σε μια πενταετία αύξησε τις αγορές της 100 φορές! Η συμβολή της ήταν αναντικατάστατη, σε σημείο που ακόμη κι αν δεν υπήρχε η Ουκρανία θα έπρεπε να εφευρεθεί για τους εμπόρους όπλων, επειδή ακόμη και για την περίπτωση οπλισμού που εισήγαγε από δεύτερο χέρι, αυτός αντικαθιστούνταν από φρέσκιες παραγγελίες! Η Ουκρανία έφερε τα πάνω – κάτω όχι μόνο από ποσοτική άποψη αλλά και από ποιοτική, επειδή έβγαλε εκτός αγοράς τη Ρωσία. Από την μια οι κυρώσεις και από την άλλη οι αυξημένες δικές της ανάγκες για την υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία οδήγησαν τις εξαγωγές της να μειωθούν κατά 64%!
Στην δεύτερη θέση των εξαγωγικών χωρών βρέθηκε η Γαλλία κατέχοντας το 9,6% της παγκόσμιας αγοράς οπλικών συστημάτων. Η Γαλλία, σύμφωνα με την Λε Μοντ, «οφείλει την δεύτερη θέση κατά μεγάλο μέρος στις προμήθειες προς το Κίεβο και πάνω απ’ όλα στις πωλήσεις Ραφάλ». Τα κέρδη που προσφέρει η Ουκρανία στις γαλλικές πολεμικές βιομηχανίες εξηγούν γιατί ο Μακρόν συνεχίζει να ποντάρει στον πόλεμο, απορρίπτοντας τα σχέδια ειρήνης. Για την γαλλική πολεμική βιομηχανία η Ουκρανία ακόμη κι αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να εφευρεθεί για να αυξήσει τα κέρδη της!